Темата определено е малко профанизирана от медиите и нелепи писания в нета, но пък е важно да бъде разглеждана.
От санскрит, карма означава действие.
Това е еквивалент на Нютоновия закон
„Всяко действие има еднакво по сила противодействие.“ Когато говорим, мислим или действаме, ние инициираме сила, която ще реагира по съответния начин. Това, което се връща към нас може да се промени или прекрати, но повечето хора не са в състояние да изкоренят и променят това. Законът за причина и следствие не е наказание, това са уроци чрез, които израстваме.
ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИМ, ЧУВСТВАМЕ, МИСЛИМ, ИЗРИЧАМЕ СА НАШИТЕ ИЗБОРИ, които произвеждат вълни, пътуващи през времето. ТЕЗИ ИЗБОРИ СА НАШАТА КАРМА, ДОБРА ИЛИ ЛОША, както е възприето да се окачествява, макар това да е относително.
Още по-просто казано, кармата е: “Каквото посеем, това ще пожънем”

Ето ги и 12-те Закона на Кармата:
1 – Закон на НЕУТРАЛНОСТТА –
Вселената е безпристрастна и неутрална. Няма любими или лоши хора има само божествени същества, създадени от Твореца, и всички тези божествени същества са обичани еднакво от Вселената.

2 – Законът за СПОРАЗУМЕНИЕ –
Най-трудно за приемане от хората е това, да приемат, че те сами са се съгласили да преживеят всичко онова, коета им се случва на земята. Вселената действа под това просто правило: Всичко, което се случва е по предварително споразумение въз основа на натрупана карма между засегнатите страни. Всичко това се случва за да балансира кармата.

3 – Законът за УРОЦИТЕ
Ние се рараждаме за да научим какво е и какво не е любов. В света на дуалността, ние се учим като изживяваме двойки противоположности – добро/лошо, харесвам/ не харесвам, щастие/нещастие, красиво/грозно. Уроците продължават, докато се научим на безусловна любов към всичко, което ни заобикаля, без да съдим и слагаме етикети.

4 – Законът за ПРИЧИНА И СЛЕДСТВИЕ
Всичко онова, което сме правили в предишни животи или в този, представлява нашето настояще, това как реагираме на идващото към нас и какво вършим в момента, определя нашето бъдеще.

5 – Законът за БАЛАНС
Целта на уроците е да се постигне баланс.
Дисбалансът създава вашата карма. Ако мразите някой, това е деструктивно, ако не успеете да постигнете баланс в чувствата си, в следващ живот или още в този ще привличате пак същите събития и хора. Ще ги привличате до тогава, докато не балансирате отношението си, докато не посеете любов.

6 – Законът за ПРИВЛИЧАНЕТО
Вашите повтарящи се мисли, съчетани с вашите усещания и емоции стават магнит и привличат подобни мисли със същия заряд. Това върху, което мислите и се съсредоточавате най-много, волно или неволно, то се превръща във ваша карма и реалност.
Това как мислите, също идва от вашата карма.
Кармата генерира вашите МИСЛИ, които образуват вашите НАГЛАСИ, те определят вашите ДЕЙСТВИЯ и действията формира вашата РЕАЛНОСТ.

7 – Закон за ВРЪЗКИТЕ –
Вие се свързвате с хора, възможности и ситуации, необходими за да се прояви вашата карма. Ако приемете, повярвате и сте готови това, което е нужно ще се прояви. Да сте готови означава да отворите себе си и да разрешите потокът от енергия да потече към вас. Трябва да повярвате, и най-важното да сте последователни в действията и желанията си. Тогава вашите желания ще се прояват в реалността, такива каквите сте ги поискали.

8 – Законът за РАЗШИРЯВАНЕ
Тъй като всичко във Вселената е енергия, Вселената винаги се разширява от по-ниски към по-високи вибрационни състояния. Промените и растежа са неизбежни, тъй като енергията винаги се разширява. Вселената се разширява чрез хаос и реорганизация, като мъдро поставя ред в безкрайния цикъл на промяна и растеж, водещ до непрекъснато усъвършенстване.

9 – Закон за ИЗРАСТВАНЕТО
Вашата вътрешна карта на реалността се променя постоянно, отразявайки растежа, уроците, които научавате, вашето развитие. Израстването е постоянен процес, но той върви с различни темпове при всеки. За това е добре да не съдите хората, а да приемете, че всеки е на различно ниво и върви по своя път в своя собствен ритъм, носейки собствената си карма.

10 – Законът за ПРИЕМАНЕТО
Ако приемате всяко нещо с мисълта “Каквото и да стане, ще бъде добре”, по този начин вие приемата своята карма. Контролът на кармата става като вземете съзнателно решение да приемете. По този начин, поемате отговорността за живота си и не обвинявате другите за вашето състояние. Променяте само това, което зависи от вас, всичко друго приемате с любов и разбиране.

11 – Законът за ВЪЗМОЖНОСТТА
Няма край радостта, която можете да изпитате или която можете да създадете. Цялата власт и сила за това което искате, идва от вас самите, ражда се и се създава от вас. Всеки момент, носи в себе си нови възможности. Всичко за което мечтаете, може да стане реалност, след като се е зародило като мисъл, това означава, че то съществува във Вселената. Ваше рожденно право, като божесвено създание е да го получите.

12 – Законът за ЛЮБОВТА.
Кармата започва и свършва с Любовта. Кармата ви изпраща като душа във физическо тяло, за да се усъвършенствате. Кармата свършва когато се научите да обичате безусловно.
Единствената цел на кармата и прераждането е да ни доведе до състояние на блаженство, чиста радост и безусловна Любов.

Източник : The buddhist vision/Превод: Аделина Кирилова

Може да ви е интересно също  Ритуал на жените в рода за изчистване на родова карма

Don`t copy text!