Всеки ден медитирам и съм опитвала различни видове медитация. Експериментирала съм доста, и затова реших да споделя с вас нещо много ефективно. Една медитация, която си измислих като всъщност, е съчетание от 3 вида медитация и отнема… ами точно 3 минути.

Може би сте чували приказката за учителя, който казал на ученика: „Трябва да медитираш по половин час всеки ден.“ А той отговорил: „О, нямам толкова време.“ А учителя казал: „В такъв случай медитирай по един час на ден.“

Идеята на медитацията, обаче, според мен не е да седим по цял ден с кръстосани крака и да не правим нищо. Идеята е всяко едно нещо, което правим да се превърне в медитация. Изобщо не е нужно да сме в пълна тишина или тялото ни да е в пълен покой. Всеки един момент от деня можем да превърнем в медитативен момент. Това, разбира се, се получава с практика.

Аз лично мисля, че е по добре да се медитира повече пъти за по кратко време, отколкото един път за дълго. Например, по-добре да медитираме сутрин и вечер по 15 минути, отколкото само сутрин по половин час. Причината е, че е по-трудно да задържим ума спокоен за по-дълго време, особено когато сме начинаещи. Затова и експериментирам с по-кратки моменти на медитация. Например 10 пъти на ден по 3 минути, или дори по 10 секунди на всеки 10 минути. Доста по-лесно е да отделим 3 минути, отколкото половин час, а пък 10 секунди можем да отделим почти по всяко време, нали?

Затова и реших да споделя с вас 3-минутната ми медитация. Хубаво е ако можете да я прaвите по няколко пъти на ден, но дори и един път на ден има много добър ефект.

Тъй като във всяка една от трите минути правя нещо различно, в началото си пусках таймера за по една минута. Наистина, така се получава прекъсване, за да спреш таймера и да го пуснеш пак след всяка минута, но това поне на мен не ми пречеше. След време започнах да правя медитацията без таймер, просто по усет и пак се получава приблизително 3 минути.

Друг вариант е да си направите запис и сами да водите медитацията си. Просто по време на медитацията си пускате записа и той ви води кога да преминете от една част към друга.

И така:

Минута 1: Задаване на намерение.

За целта трябва предварително да определите кое е това, което искате да постигнете и да го формулирате като утвърждение – кратко, точно, ясно и в сегашно време. Например:

За здраве: „Сутрин ставам с лекота и се чувствам зареден.“, „Всеки ден виждам все по-добре.“, „Всяка една клетка в тялото ми е здрава и пълна с енергия.“

За успех: „Получавам повишение“, „Стартирам бизнеса си с големи продажби“, „Изкарвам $100,000.“

За личностно развитие: „Прощавам си.“, „Свързвам се със себе си.“, „Приемам се напълно такъв какъвто съм.“

За подобряване на комуникацията и връзките: „Изслушвам другите.“, „Намирам позитивното във всеки човек.“, „Изразявам мението си ясно и по позитивен начин.“

И така нататък, схващате идеята. Формулирате 1-2 кратки изречения за това, което в момента най-много искате да постигнете. Като утвърждение, но тук идеята е малко по-различна, заради цялостния процес, който се получава.

Да продължим с Минута 1. Първото нещо, което трябва да направите, когато седнете да правите медитацията е да успокоите ума. Това може да стане например като се съсредоточите върху дишането си, или като започнете да регистрирате звуците наоколо, но без да мислите от какво са, просто отчитате даден звук и търсите следващия. Може по същия начин да отчитате какви миризми усещате, усещане за допир – на дрехите, на стола или земята, на устните, допрени една до друга, на клепачите, които са затворени, на въздуха до кожата и т.н. Идеята е да спрете вътрешния диалог и ума да се съсредоточи повече върху усещания отколкото върху конкретни мисли. Експериментирайте и скоро ще видите че това отнема няколко секунди.

След като сте успокоили ума повторете намерението, което вече сте формулирали три пъти. Накрая си кажете: „Това е намерението ми!“

Ако е останало още време от минутата, просто продължете да се фокусирате върху намерението.

Минута 2: Чисто осъзнаване

Опитайте да изчистите ума от всякакви мисли. Ако се появяват мисли, съсредоточете се в паузите между тях. Опитайте да отпуснете ума, главата, лицето. С всяко издишване изчиствайте ума си все повече и отпускайте все повече. Може да опитате няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Ако е много трудно и постоянно продължават да се появяват мисли, задайте си въпроса „От къде ще дойде следващата ми мисъл?“ Този въпрос обикновено създава една пауза преди следващата мисъл. Наблюдавайте паузата и вижте какво ще се случи с мислите. Каквото и да се случва в ума и в тялото, просто го наблюдавайте. Нямате никаква цел, просто се наслаждавайте на момента, в който можете да си починете, да спрете за малко, да дадете на ума почивка и да се отпуснете. Порадвайте се на момента, в който няма нужда да правите нищо. Когато се получи, ще уетите чувство на облекчение и благост, спокойствие и вътрешен мир. При всеки е индивидуално, но като цяло е изключително приятно.

 Минута 3: Торнадо

Представяте си, че намерението ви вече е изпълнено. Възможно най-ясно, с помощта на въображението, създавате усещането, което ще имате, когато това е станало. Не е нужно да си представяте някакви детайли или образи, а най-вече самото усещане, емоцията.

Няма нужда да правите визуализация, няма нужда да си представяте детайли на това какво ще правите, какво ще имате или какво ще казвате. Важното е да си създадете усещането. Не някакво моментно усещане от представата, че сте придобили нещо си, а цялостното усещане, че Вие вече СТЕ, че това Е животът ви, това вече се е случило, вие СТЕ това и то е част от вас. Какво е усщането? Може да бъде щастие, удовлетворение, мир и спокойствие, сигурност, любов, благодарност, радост, еуфория…. вие прекрасно знаете какво е.

Ще познаете, че сте успели ако спонтанно започнете да се усмихвате или дори да се смеете с глас. Може дори да се разплачете, но от щастие. Защото вие буквално завихряте вибрацията на това, което искате, във вас и около вас. Затова е торнадо. Това е най-бързият начин да създадете нещо – като създадете усещането за него. Защото това е крайният резултат, който искате, нали? Да се чувствате по определен начин. Не просто да имате нещо, а начинът, по който това нещо ще ви накара да се чувствате. Да БЪДЕТЕ. Това е идеята. Вие да станете едно с това, което искате, буквално да бъдете него.

В тази фаза също така не е нужно да седите на едно място. Може да ви се прииска да се движите. Да се смеете, да протегнете ръцете си нагоре, да движите главата си, да се наместите, да погалите лицето си…. Каквото и да е, следвайте този порив. Движението допълва вибрацията, тъй като в това състояние вие усещате чистата вибрация и сте в хармония с нея. Затова ако ви се прииска нещо, направете го.

ВНИМАНИЕ: Възможно е това да не е вашето нещо. Ако не е вашето нещо, в повечето случаи ще го усетите още при намерението. Когато и да усетите, че нещо не ви пасва, веднага го променете. Променяйте намерението и го напасвайте, докато не усетите, че това е точно вашето, и че е перфектното за вас в този момент.

Много често искаме разни неща защото някой друг ги иска за нас, или защото сме видели, че някой друг ги има. Но това не са нашите неща. Вашето нещо винаги е уникално само за вас. Ако не е дошло от душата, а от ума ви, по време на медитацията ще усетите, че трябва да го промените. Понякога може да бъде генерална промяна, а друг път само фино напасване. Следвайте усещанията си.

Тази медитация наистина може да сбъдва желания и работи по много интересен начин.

Правила съм го много пъти. Мога да ви кажа, че винаги работи, но никога не работи точно по начина по който си представяме. Затова зарежете тревогите за това „как точно“ ще стане. Просто създайте вибрацията и я приемете. Това е всичко, което трябва да направите. Успех!

Автор Еми Петкова 

Още една възможност е Лечебна медитация с визуализация на цветове

* Статиите в този сайт са само за информационни и образователни цели и не заместват професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно медицинското ви състояние.

Don`t copy text!