Това упражнение е само за възрастни. Вземете лист хартия и го разделете на три колони. Първата колона озаглавете „Аз съм длъжен…“, втората „Другите са длъжни…“, а третата „Светът е длъжен…“. След това се отпуснете, обърнете се вътрешно към себе си и попълнете първата колона със всичките неща, които мислите, че сте длъжни (да правите, да не правите, да спазвате и т.н.)

 

Във втората колона напишете всички неща, които смятате, че другите са длъжни. Тези други може да са хората като цяло, родител, дете, колега, съсед и т.н.

 

В третата колона напишете всички неща, които мислите, че светът е длъжен да прави или спазва. Светът може да е светът като цяло, животът, времето, глобалното затопляне, държавата и т.н.

 

Направихте ли го? Е, разгледайте тези неща. Това са нещата, които ви ограничават и ви карат да действате по предвидим начин. Казват, че най-голямата лудост е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Е, всичко в тази таблица ни налага едно негъвкаво поведение. Как да се справим с това? Има много начини, но първата стъпка е да се осъзнае положението.

П.П. Но ето една малка примерна техника: Оставете го този лист с тези неща на бюрото (или масата) и с все сила го издухайте с уста нанякъде. Издухайте тези задължения да ходят накъдето им видят очите и призовете всички ветрове да ви помагат. Вижте как ще се почувствате след това. По-добре, нали?

Don`t copy text!