Изследвания показват, че ако не тренирате редовно мозъка си, може да имате сериозни проблеми с паметта в по-напреднала възраст. За да се преборите с този проблем, можете да пробвате разработения от Питагор съвсем елементарен метод за добра памет, който изисква минимално усилие, но дава максимален резултат.

Всяка вечер, преди да заспите, опитайте да си припомните всичко, което ви се е случило през деня с възможно най-големите подробности, като например къде сте оставили сутринта чашата си с кафе.  Ако искате да подобрите паметта си, нужно е да бъдете старателни.

От кой момент да започнете?

От началото – започнете от сутринта. Какво видяхте първо, когато се събудихте? Човекът до вас, слънцето пред прозореца, стаята? Как се чувствахте? И продължете в същия дух, докато си спомните всички подробности.

Отначало ще ви бъде трудно да проследявате последователността на действията си, защото мозъкът ви ще е по-муден, но с течение на времето ще ставате все по-добри. Още първия път, в който се опитате да направите упражнението, ще бъдете изумени колко малко си спомняте. Но не се обезсърчавайте! След три дни ще забележите подобрение. Интуитивно ще се опитвате да запазите моментите в главата си, като по този начин ще отстраните проблемите със запаметяването.

Какви са предимствата на това, което правите?

Първо: Ще ви бъде по-лесно да запомняте всякаква информация: имена, телефонни номера, списък със задачи.

Второ: Ще има по-малко моменти, в които няма да можете да се сетите за конкретна случка или важен спомен. Благодарение на тази техника, мозъкът ще възпроизвежда фрагменти от нужната информация много по-бързо.

Трето: Ще забравите за безсънието. След такова натоварване на мозъка, ще започнете да заспивате много по-бързо.

Четвърто: И най-важното – ще преразгледате графика и начина си на живот, защото ще можете много по-лесно да прецените кои ваши действия са полезни за вас и кои – не.

Как Питагор е използвал този метод?

Питагор и учениците му са използвали тази техника сутрин, а не вечер. Но в съвременния свят е по-удобно и ефективно да се върнете към спомените си преди сън.

Хората вече нямат достатъчно време сутрин, затова няма да можете да се концентрирате качествено. От друга страна, подобна мозъчна дейност е доста трудна и решава всички проблеми с безсънието.

~ по материали от интернет

Още статии за Мозъка – нашия най-мощен компютър ТУК

Школата на Питагор и космологията на числата: ТУК

 

Don`t copy text!