14 март 2015 година е Денят Пи обявен от НАСА.
Денят Пи е предложен от Лари Шоу още през 1988 г., който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. Той използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня 14 март – 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159…

 

На 12 март 2009 г. Камарата на представителите на САЩ прокарва временно решение, с което признава 14 март 2009 г. за национален Ден Пи. Денят Пи се отбеляза за 1-ви път в България, Гърция и Турция на 14 март 2010 г. в 3:14.

 

 

На 14 март(1878г.) се пада също така и рождената дата на Алберт Айнщайн.
Така, макар и числото Пи да е основният повод, всъщност денят е празник на математиката. Разбира се, Пи разполага и с доста мистична история. Въпреки сериозното развитие на изчислителната техника дори и суперкомпютрите все още не могат да намерят закономерност в поредицата от цифри, нито пък е достигнат неговият край и Пи все още се приема за безкрайно число. Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Тя се използва в математиката, физиката и техниката. Пи е „като основен атомен градивен блок“ на математиката, каза математикът Джон Поулъс от университета „Темпъл“.

Композиторът Дейвид Макдоналд е решил да представи чрез музиката си как звучи числото Пи до 122-рата цифра след десетичната запетая. Освен, че хрумването е оригинално, по този начин самият Дейвид се учи да помни подобни дълги поредици, подпомогнат от мелодията, която е около 2 минути.

Чуйте я! ТУК

Историята на създаването на мелодията разказана от автора: ТУК   Не забравяйте да пуснете субтитрите на български ако ви е необходимо – като кликнете върху буквите CC отдолу вдясно.

 

Аспект на числото Пи е, че е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.

Интересно за отбелязване е математическо съвпадение на няколко 9-ки в числото ПИ или „точката на Файнман“.
В десетичното представяне на π / ПИ = 3.14159….. / се появява уникална последователност от 6/шест/ цифри „9“ , започваща от 762-та десетична позиция. На снимката е отбелязана на две места – в червено и лилаво. Тази последователност става известна поради това, че е математическо съвпадение и поради идеята, че човек може да запамети цифрите на π до тази позиция, да ги рецитира и да завърши с „девет девет девет девет девет девет девет и така нататък“, което изглежда предполага, че π е рационално. Тази поредица от шест цифри 9 се нарича „Точка на Файнман“, заради физика Ричард Файнман, за който също се твърди, че е изразил същата тази идея в своя лекция.

 

3.14, което е космическо число, дошло от Космоса, както и кръгът като космическа фигура. Кръгът като фигура се използва много при хороскопи и календара и в свещената геометрия, в Цветето на Живота. Символизира много неща – клетка, яйце, кръгът на душата или кръгът на Духа, кръгът на планета или на Вселената … Цветето на живота, което представлява начало от един кръг с кръгове около него припокриващи се от центъра до очертанията на кръга или с други думи техните радиуси и по този начин до безкрайност. Фундаменталният модел за създаването на съчетания на повтарящи се модели и вероятно част от основата или дори началото на универсалният квантов интелект. И не само вселенският разум, но може би и основата на многоизмерната реалност, която създава все по- сложни геометрични фигури структурирайки по- висшите измерения. Вибрирайки на определена честота и според структурата на пулсиращата енергия сме в съприкосновение със света в който живеем.

~по материали от интернет

Може да ви е интересно също  Школата на Питагор и космологията на числата

Don`t copy text!