14 март 2015 година е Денят Пи. Това обявиха от НАСА. „Ако сте фенове на числата, то ще заобичате 14.03.2015
Денят Пи е предложен от Лари Шоу през 1988 г., който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. Той използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня 14 март – 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159…

На 12 март 2009 г. Камарата на представителите на САЩ прокарва временно решение, с което признава 14 март 2009 г. за национален Ден Пи.
Денят Пи се отбеляза в България, Гърция и Турция на 14 март 2010 г. в 3:14.

На 14 март се пада също така и рождената дата на Алберт Айнщайн.
Така, макар и числото Пи да е основният повод, всъщност денят е празник на математиката. Разбира се, Пи разполага и с доста мистична история. Въпреки сериозното развитие на изчислителната техника дори и суперкомпютрите все още не могат да намерят закономерност в поредицата от цифри, нито пък е достигнат неговият край и Пи все още се приема за безкрайно число.

Вести:
Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Тя се използва в математиката, физиката и техниката. Пи е „като основен атомен градивен блок“ на математиката, каза математикът Джон Поулъс от университета „Темпъл“.

Интересен аспект на числото Пи е, че е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.

„Това е портал към този вълшебен загадъчен свят на математиката“, каза математикът Едуард Френкъл от университета на Калифорния.

Айнщайн е роден на този ден.

Всички сме чували за падащи звезди. Има различни поверия и предания за това.

3.14, което е космическо число, дошло от Космоса, както и кръгът, космическа фигура.

Кръгът като фигура се използва много при хороскопи и календара и в свещената геометрия, Цветето на Живота. Символизира много неща-клетка, яйце, кръгът на душата или кръгът на Духа, кръгът на планета или на Вселената …

Точно в денят Пи е заснет падащият метеор в Средногорието. Какво ли значи това? Числото пи- 3.14 и падащ Метор в този ден? Интересно съвпадение или?

Спомняте ли си детските игри? Когато видите падаща звезда, да си пожелаете нещо, щото ще ви се сбъдне. Падащата звезда е поверие за щастие. А появата на нова звезда мъдреците я свързват с появата на човек. Спомнетете си за тримата мъдреци, които тръгнали да търсят къде се е родил Исус и които му принесли дарове, защото предварително знаели, че Месия се е родил на Земята по звездата. Разбирали са от звездна наука или астрономия.

По пътя на логиката щом появата на нова звезда се свързва с раждане на Месия или човек-звездна, тогава падащата звезда със смърт ли да я свържем или с прераждане? Защото смърт няма, има ново начало и смъртта не е краят. Физиката го е доказала и много учени са стигнали до този извод. Физиката го е доказала с доказателството, че нищо не се губи, само се видоизменя, преминава от едно състояние в друго.

Източник: Свещена геометрия

Don`t copy text!