Числото четири се нарича още квадрат или кръст. То е прието като число на борба и изпитание. То е чистилището на душата и огънят, през който трябва да мине всяко същество, за да заслужи своето достойно място във вечния живот. Христос прие истинското си величие, след като прие четворката – кръстът на страданието, за да стане път, истина и живот. Древните езотерични науки, сочат четворката (квадрата) като символ на борба, а като аспект между небесните светила в астрологията, квадратът има същото значение. Четворката е война, защото изразява също разделение на частите. Някога са считали, че светът е съставен от четири елемента – стихии: огън, вода, въздух и земя. През тях, като през очистителни реторти, преминава душата на човека, за да получи своето „кръщение” в дух и истина. И природните духове, според преданията, са четири: саламандри, ундини, силфи и гноми. Четири – това е числото на света като цяло, който има четири страни като стените на един огромен дом – изток, запад, север и юг. Изтокът носи безмълвното величие на изгряващото слънце, надеждите и святостта на живота. Западът – противоречията, шума на желязото, цивилизованата жестокост и конкретния разум. Северът носи недостигаемата чистота на истината, и югът – палещите огньове на желанията и спокойната бавна мъдрост на пустинята. Числото четири е същевременно число на градежа. Върху четириъгълна основа почиват пирамидите на египетските посветени, които имат триъгълни стени и връх, който съединява „небето” с „земята”.

Ако човек се изправи с прибрани крака и разперени ръце в страни, той ще образува четворката или кръста. Кръстът е неподвижна, статична фигура. Тя изразява човека, който стои неподвижно. Това е фигурата на разпятието, което приема страданията. Но тази фигура е непостоянна, защото човекът тръгва, разтваря крака, пристъпя напред и образува петорката, пентаграмата – ходещият, подвижният, възкръсналият човек.

Из “Слънце след буря”, Есета

Георги Томалевски

……………………………….

Още от качествата на 4-ката: Най-практичното число. Девиз:Съзидание! Четворката е първата висша изява на материята, отваряме триъгълника за да образуваме квадрат. В него се съчетават – духа, душата, ума, тялото. В оградата на квадрата човек усвоява първите си уроци. Свързва се с планетата – МЕРКУРИЙ – знание и информация. Четворката притежава ключа към всичко, което е свързано с формата, плановете, идеите и дава основата за устойчиво съществуване на всичко съществуващо.

Като Път на живота/Лична вибрация: Ако сте под влияние на четворката, то Вие сте „работните пчелички” на групата числа. Вечно се трудите, вечно се борите с работохолизма си. Не сте от доверчивите и сами си създавате проблеми. Понякога сте толкова загадъчни, че човек трябва да Ви „разлиства” малко по малко, че да Ви „ открие”. Прекалено много се натоварвате. За Вас не съществува думата „невъзможно”. Ще минете през огън и вода, за да докажете, че на този свят всичко е постижимо.

Като Лична година 4-ка: такава година изисква упоритост. Сякаш се движим с бавни крачки, които се отпечатват по земята. Година 4 е до някъде свързана с рутинни занимания, които в последствие ще се окажат от значение. Трупане на опит, преместване/продажба на жилище и/или създаване на бизнес. Работа по детайлите. В тази година правим това, което сме пропуснали да детайлизираме в предните три. Внимавайте и в отношенията – конфликти и раздели поради повишена критичност и черногледство.

Don`t copy text!