Зад отлагането се крие СТРАХ – страх от провал, страх от това че няма да се справим, защото задачата е прекалено сложна или трудна, страх от това че трябва да положим неимоверно много усилия, да проявим силна воля и едва ли не да насилваме себе си, което носи усещането за безсилие и дори болка.

Какво можем да направим, за да преодолеем отлагането?

Дайте си сметка коя е истинската причина да отлагате.

Запитайте се от какво се страхувате – дали това не е страх от провал, страх от трудностите или страх че няма да можете да се справите?

Запитайте се в края на краищата какво толкова би станало ако се провалите? Със сигурност това, от което се страхувате е по-вероятно да се случи ако продължавате да отлагате.

Ако изобщо не ви харесва това, което трябва да направите и никак не вярвате че можете да се справите, по-добре откажете задачата и се захванете с някаква друга дейност.

Но ако наистина искате да се свършите задача, единственият начин да преодолеете страха и да си докажете, че можете, е просто да го направите.

Вземете решение!

Често отлагаме да свършим задача, защото е свързана с взимането на някакво решение или становище по даден въпрос. Колебанието и страхът да не сбъркаме също ни карат да отлагаме за „по-натам“, надявайки се че нещата могат да се решат сами или че утре ще ни бъде по-лесно. Това „утре“ обаче никога не идва. Затова просто отделете време и вземете решение. Винаги е по-добре да вземеш някакво решение и да действаш, отколкото да го мислиш, да отлагаш и в крайна сметка да не предприемаш нищо. Винаги е по-добре да опиташ и да се провалиш вместо да бездействаш. А всеки провал е всъщност опит и крачка към успеха.

Мотивирайте се!

Както знаете, няма нищо по-вдъхновяващо и зареждащо от мотивацията.

Напишете на един лист всички ползи, които ще ви донесе завършването на задачата и го сложете на видно място така че често да си го напомняте.

Направете заниманието приятно, не е нужно да чакате вдъхновение или специален момент. Създайте сами вдъхновението си.
Просто започнете!

sebepoznanie.com

Don`t copy text!