Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина. В ръцете има лечебна сила, която не познаваме. Прегръдката може да лекува умората или тъгата!
Когато се прегърнем сваляме стени и позволяваме на другия да стигне до сърцето ни. Ръцете се разтварят и сърцата се прегръщат по уникален начин. Прегръдката е:

„Обичам те!“
„Колко е прекрасно , че си тук!“
„Липсваше ми!“

Психолозите смятат, че хората, които искат да ви прегърнат в обятията си – самите те желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си за да изразим радост и благодарност един към друг.

Когато прегръщаме родителите си – ние ставаме спокойни.

Когато прегръщаме любимите си — ние ставаме щастливи.

Когато прегръщаме децата си — ние ставаме добри.

Когато прегръщаме приятелите си — ние ставаме искренни.

Когато прегръщаме живота – ние ставаме мъдри.

Хубавото е, че прегръщането не изисква никакви материални разходи. Трябва само щедро да възнаградите с топлината си всеки, който желаете. Подарете на вашите близки и любими хора прегръдката си в знак на топли отношения към тях, за да напомните за най-искрените си топли чувства и радост към вашите родители, приятели, близки и други хора

Прегръдките са като добрата медицина…
Трябват ви 4 прегръдки на ден за оцеляване, 8 за поддръжка и 12 за израстване. Прехвърлят енергия и дават на прегръщания емоционално повдигане. Най – прекрасното нещо в прегръдката е, че не можете да дадете без да получите!
Международен Ден на прегръдката е на 21 януари.

Прегръщането освобождава окситоцин от т.нар. неврохипофиза (заден дял на хипофизата). Прегръдката може буквално да задълбочи на биохимично ниво отношенията ви с човека, когото прегръщате. Окситоцинът въздейства върху лимбичната система, усилвайки чувството на удовлетвореност и свързаност като същевременно намалява и безпокойството. Отделянето на окситоцин, съпроводено с топла прегръдка, води до понижаване нивата на т.нар. стрес хормони – кортизол и норадреналин. Когато прегърнем някого се отделят и ендорфини, които активират мозъчни центрове, свързани с награждаването и това ни кара да искаме да повторим преживяването. Прегръщането също така може да увеличи нивата на серотонин и допамин, които участват в регулиране на емоционалните ни реакции. Когато някой ни докосва, той активира рецепторите ни за допир и натиск, които стимулират nervus vagus – „блуждещият нерв“, чийто по-висок тонус е пряко свързан с по-добро качество на живот, спокойствие и релаксация…

~по материали от нета

Може да ви е интересно и   Смисълът на докосването  или Целувките

Don`t copy text!