Благодарение на него можете да направите много лесен и същевременно с това много интересен фокус, който е съвсем прост и носи името на немския математик Аугуст Фердинанд Мьобиус. Живял е в началото на XIX век в Германия живеел професорът по математика. Дълги години той работел в университета в Лайпциг, но се смятал за крайно неуспешен човек. За нещастията си Мьобиус бил склонен да вини враговете си, които му пречели да се развива. Един ден, стигнал до пълно отчаяние, той се обърнал за помощ към циганка и тя го посъветвала да си направи специален амулет…

 

Проф. Мьобиус ползвал амулета до края на живота си и той му донесъл не само успех, но и световна слава. Изучавайки удивителните особености на парчето плат, ученият създал знаменитата лента на Мьобиус, която до ден днешен се използва успешно във висшата математика и архитектурата. На снимката е със зарчета, но ефектът е същия! Лентата на Мьобиус е първата едностранна повърхнина, която е открита и изследвана от човечеството. Странен е факта, че никой до преди това не се е сетил да опише свойствата на едностранните повърхнини, чак до средата на XIX век. Впрочем някои физици теоретици стигнали до извода, че нашата Вселена вероятно е затворена в такава лента – според теорията на относителността… Тя намерила приложение дори в бита – оцветяващата лента на печатащите устройства, ремъчната трансмисия и много други приспособления повтарят по форма амулета. Има и френски филм “Мьобиус”. По много интересен начин е обяснен този ефект чрез шпионския сюжет на филма.

 

Лентата или листът на Мьобиус е триизмерна форма от дълга правоъгълна лента, която се усуква по дължина на 180 градуса. Тази форма има само един ръб и една повърхност, на която не съществуват посоките ляво и дясно и именно заради това фокусът е възможен!

 

Да се върнем на фокуса!

Имате една хартиена лента, която разрязвате на две с ножица… Логично би било тогава да получите две ленти, само че не става точно така. Лентата просто се превръща в по-голям кръг и нищо повече. Толкова просто и същевременно така впечатляващо!
Вече готови ли сте да разберете как става?
Тогава си вземете лист хартия, тиксо и ножица. От хартията изрежете една дълга ивица, усучете я веднъж и след това залепете двата ѝ края така, че да се получи голям кръг или обръч, както искате го наричайте. Това, което току-що направихте се нарича лист на Мьобиус.
Сега вече сте готови да покажете магията! Започнете да разрязвате лентата през средата и така докато стигнете до края. Важното е само да не се отклонявате и да режете лентата точно през средата! Това е всичко! Накрая всеки ще очаква да имате две хартиени ленти, но вие ще сте направили истинска магия.
~по материали от интернет
Don`t copy text!