Всички знаем, че Коледата има много светли страни. Често обаче подминаваме факта, че коледните празници могат да ни причинят сериозна емоционална травма. Било то защото сме задължени да сме весели или защото трябва да харчим пари, с които всъщност не разполагаме. Ако пък нямаме и близки хора около нас, Коледата може да се превърне в истински ад. За това как да се справим по време на този критичен за някои от нас период ни разказа психиатърът Владимир Сотиров.

Владимир Сотиров, психиатър: “Весело изкарване на празниците!” Дали от добронамерено пожелание това не се превръща в натрапливо задължение? Защото на Коледа човек едва ли не задължително трябва да е жизнерадостен и щастлив. Дори изобщо, ама изобщо да не му е до това. Независимо дали искаш или не искаш, имаш нужда или нямаш нужда, имаш повод или нямаш повод, ти трябва да се веселиш, ти ТРЯБВА. Ти си длъжен да го направиш това, защото в противен случай нещо не си в ред… не се държиш нормално. Ако страдате и сте принудени не само да потиснете негативните си чувства, а и да си залепите усмивка, празниците могат само да задълбочат травмата. Въпреки това всички ние се веселим. И го правим не защото имаме нужда, а защото трябва, сега му е времето. Сега му е времето да се веселим! А кога му е времето да се тъгува? Някой трябва да ти каже. Сега хората ти казват “Весели се!”. “Добре, веселим се. Когато дойде времето за тъгуване, бихте ли били така добри също да ми кажете, че да знам да тъгувам, когато му е времето?” Коледа ни нанася и други удари. Принуждава ни да обикаляме магазините като всички останали, за да се почувстваме част от обществото. Кара ни да гледаме как джобовете ни се изпразват застрашително, докато купуваме поредния подарък. Коледата е един колективен акт на насилие по отношение на всеки един от нас. Защото ние сме принудени не просто да се веселим, което е емоционално насилие. На нас ни се предписва цял модел поведенчески, който трябва да изпълним. Част от който е да харчим пари, част от който е да пазаруваме. Просто трябва, налага се. Независимо искаш или нямаш пари, ТРЯБВА да пазаруваш. Трябва да е претрупана масата с неща, трябва да правиш подаръци.

Така че дори да не ви е съвсем празнично, не се притеснявайте. Опитайте се да си спомните какво истински ви доставя удоволствие и му се отдайте. Насладете се на свободното си време и го прекарайте с близките си. Защото пълноценното общуване между хората се случва не по моловете, докато избираме поредния подарък, а когато споделяме преживяванията си с най-скъпите за нас хора. Помислете и за онези около вас, които ще прекарат този семеен празник сами, занесете им някой кекс или пък ракия и им кажете наздраве. Не се правете, че не виждате самотния си съсед по стълбите. Вдигнете глава и поне сега на Коледа му пожелайте спокойни, може би не весели, понеже е прекалено изискващо, но поне спокойни празници“.

Автор: Александра Бракалова

Don`t copy text!