Понякога съм наистина ужасна към себе си и безмилостно се сравнявам с други хора, без значение колко пъти съм прочела или чула колко добра или мила съм.
Почти всеки ден аз старателно търся доказателства, че не заслужавам да бъда обичана или че не изживявам в пълнота потенциала си.

 

Наистина има голям натиск за „изтичане“ в нашата култура. Ние се чувстваме така, сякаш нещо не е наред с нас, ако например все още сме сами на определена възраст, не печелим определена сума като доходи, не разполагаме с голям социален кръг или не изглеждаме и не се държим по определен начин в присъствието на други хора. Списъкът може наистина да продължи безкрайно.

 

Понякога в разгара на цялото напрежение аз като че ли забравям напълно всички прекрасни, уникални неща за себе си. Зациклям в главата и позволявам на вътрешния ми критик напълно да съсипе самочувствието ми, докато аз се мразя твърде много за да не правя нищо, освен да ям сладолед, да гледам телевизия през деня и да спя.

Докато моето пътуване в любовта към себе си е в ход, ето няколко неща, които се опитвам да си спомня, когато съм изкушена да бъда лоша към себе си:

1 . Хората, с които се сравняваш, също се сравняват с други хора.

Ние всички се сравняваме с други хора и мога да ви уверя, че хората, които изглежда имат всичко, всъщност го нямат.
Когато се вгледаш в други хора през обектива на състраданието и разбирането, а не през преценката и завистта, по-добре виждаш какво са те – човешки същества. Те са красиво несъвършени човешки същества, които преминават през същите всеобщи предизвикателства, през които всички ние преминаваме.

2 . Умът ти може да бъде много убедителен лъжец.

Видях веднъж един цитат, в който е казва: „Не вярвай на всичко, което си мислиш.“ Този цитат напълно промени начина, по който реагирам, когато жестока или обезкуражаваща мисъл минава през ума ми. Мислите са само мисли , а е така нездравословно и изтощително да даваш толкова много власт на отрицателните.

3 . Има много повече правилни неща в теб, отколкото погрешни.

Това мощно напомняне е вдъхновено от един от любимите ми цитати от Джон Кабат – Зин: „Докато не спреш да дишаш, има много повече правилни неща в теб, отколкото погрешни.“
Като човек, който понякога има тенденция да преувеличава всички мои възприемани недостатъци, това помага да помня, че има много неща, които ми харесват в мен, както и факта, че аз съм жива и дишам и съм в състояние да проправя нови пътеки, когато реша.

4 . Трябва да се обичаш най-много, точнокогато чувстваш, че най-малко го заслужаваш.

Това беше едно скорошно мое прозрение, въпреки че съм сигурна, че е било казвано много пъти преди.
Намирам, че е най-трудно да се приеме любов и разбиране от страна на другите, когато съм в състояние на гняв, срам, безпокойство или депресия. Но приемането на горната истина наистина размести моята гледна точка и ме накара да осъзная, че любовта е всъщност най-големият подарък, който мога да получа именно в такива времена.

5. Трябва напълно да приемеш и да се помириш със „сега“, преди да можеш да се чувстваш удовлетворен от „по-късно“.

Едно нещо, което съм научила за извършването на промени и постигането на следващото стъпало на стълбата, е, че не можешда се чувстваш напълно удовлетворен от това накъде отиваш, докато не успееш да приемеш, да признаеш и да оцениш къде си в момента.
Прегърни и се помири с това докъде си стигнал и в пътуването ти към нещо ново ще се чувстваш много по-спокоен, възнаграден и доволен.

6. Съсредоточи се върху напредъка, а не върху съвършенството и върху това колко далеч си стигнал, а не върху това колко много още ти остава да вървиш.

Една от най-големите причини да се мразим е настървената необходимостта „да го направим правилно“. Ние се стремим към съвършенство и успех и когато сбъркаме, се чувстваме по-малки и неспособни. Това, което май не осъзнаваме, е, че да се стремим към успеха и да сме готови да го търсим е постижение само по себе си, независимо от това колко пъти сме се проваляли.
Вместо да се самоупрекваме, че сме сгрешили и да се дърпаме назад, можем да се потупаме по рамото за опитите си, че сме постигнали някакъв напредък и сме стигнали толкова далеч.

7. Не можеш да се мразиш, докато всъщност, се обичаш.

Да си повтаряш какъв провал си няма да те направи по-успешен. Да си казваш, че не живееш с пълния си потенциал няма да ти помогне да постигнеш по-висок потенциал.Да упрекваш себе си, че си безполезен и отблъскващ, няма да те накара да се почувстваш по-достоен или мил.
Знам, че звучи почти дразнещо просто, но единственият начин да постигнеш любов към себе си е да обичаш себе си – независимо от това кой си и къде стоиш в момента, дори ако знаеш, че искаш да промениш това.

Ти си достатъчен точно какъвто си. И любовта към себе си ще бъде малко по-лесна всеки път, когато си напомняш за това.

Автор Мадисън Сониер

Може да ви е интересно: Какво научих за себе си докато пътувах към…себе си

Don`t copy text!