Няма нито една древна цивилизация която да е избегнала култа към камъните-талисмани.  Украшение и заплаха, награда и наказание, мор и плодородие, глад и изобилие, любов и ненавист това са безкрайни магически възможностия които нашите предци са преписвали на камъните.  Много природни камъни по цялата земя са служили за поклонения.    Връщайки се от почивка от плажове и морета, много от нас са се сдобили(често несъзнателно) със специален амулет. Този необичаен естествен талисман е камък с малка дупка с естествен произход, която се дължи предимно на течаща вода, река или море. Това е една от причините, поради които тези камъни да се считат за много силни защитни амулети – те са запазили енергията на водата, която ги е изострила в продължение на стотици години, което, както знаете е най-добрият начин да се отмие лоша/тъмна енергия.

 

От древни времена се смята, че камък с дупка носи късмет и предпазва от злото. Камъкът е въплъщение на елементите на земята. Проходен отвор в камъка символизира преминаването през материята, преодоляването на земните препятствия – т.е. „капката износва камъка“, следователно може да служи като талисман, който помага за преодоляване на ежедневните трудности и физически заболявания.

 

Защо камъка с дупка при славяните е наречен “Пиле-бог” или „Кокошият бог”?

Има различни теории за произхода на това име. От археологическа и етнографска гледна точка, „Богът на пилето” е apotropeem, т.е. Талисман, който служи за „разваляне“ на магии и му се приписва магическа сила за изгонване на злите духове. Такъв камък символизира прозорец или врата/портал, а за да влязат в него злите духове трябва да проникнат през дупката, което е невъзможно защото талисманът започва да “говори” и се „заключва“.

 

Етнографите вярват, че камъкът е наречен така по исторически причини. Древните славяни имали традиция да поставят такъв камък в кокошарника, както и други предмети с дупки. Ролята на амулет би могла да играят и проходни дупки на счупено гърне или глинен съд без дъно, врат от счупена кана и обувка с дупка. В Европа подобен амулет сдвоен/вързан с ключ към него е използван като защита на дома от крадци. Според друга, ведическа версия името „пиле“ идва от думата „churiny“, което е в съзвучие с името Chur. Така славяните наричали духа на своите предци, пазейки границата между живите и мъртвите светове. „Чур, Чур!“ – са подвиквали баби и дядовци традиционно за да призоват Пазителя на тази граница.

 

Какви заклинания могат да се правят чрез камък с дупка?

 

От гледната точка на езотериката камък с дупка символизира човека и неговия Път, както и откриването на нов Път или посока, лежащи извън границата на неговото съзнание. За да се сбъдне заветното желание се препоръчва да се направи малък ритуал. Той работи, за да изпълни желанията във всички сфери на живота: любов, пари,  изобилие, късмет, просперитет, здраве.

 

Едно камъче с дупка за да „заработи” като амулет трябва да премине през четирите елемента: вода, земя, огън и въздух. Затова се прави следния обред:

  1. Първата стъпка е да изпратите лъч слънчева светлина през дупката.
  2. След слънцето поръсете в дупката пръст или пясък.
  3. След това през дупката се излива вода (за предпочитане речна или морска).
  4. Накрая през камъка трябва внимателно да се издуха.

След което думите могат да бъдат всякакви – можете да изразите желанието си на прост език. Особено полезно е да имате камъни с дупка като талисман, който всъщност, улеснява живота на хората, ако сте родени под един от земните знаци на зодиака –  Телец, Дева и Козирог.

 

Не е препоръчително да използвате камък закупен в магазин за сувенири като амулет – поел е незнайно каква енергия. Истинският късмет идва само при този, който сам е намерил своя камък някъде на брега.

 

Как да го носите?

Ще бъдете изненадани, но не е достатъчно само да намерите талисман, все пак трябва да знаете как да го използвате правилно. Камъка с дупка трябва да се носи ежедневно близо до вас, особено ако сте „подали” към него своето заклинание/желание.  Носи се и когато човека усеща, че има нужда от помощ. Камъче окачено над леглото спасява от кошмари, предизвиква пророчески сънища. Може да се използва камъче за защита на дома: окачва се над входната врата. Дрег начин е амулетът да се постави в портфейла – за изобилие. А за да се подобрят отношенията между влюбените или съпрузите амулетът се пренася в спалнята.

Адаптация и превод от руски: М.С.(Guru Sakhi)

Don`t copy text!