Кога и как парфюмеристите добавят цифри към своите шедьоври?

Замисляли ли сте се някога как точно са избрани числата, които стоят в названията на любимите ни парфюми? Със сигурност принципът не е случаен. Много хора смятат, че всяка една цифра е наситена с множество емоционални асоциации. В тази статия ще разгледаме различните случаи, в които парфюмерийните къщи и парфюмеристите предпочитат да добавят цифри към наименованията на своите шедьоври.

№5, Chanel 

5 е може би най-известното число в парфюмерията. Коко Шанел е била сигурна, че тази цифра ще донесе късмет на новия й аромат и се е оказала абсолютно права! Пет е любимото число на легендарната мадмоазел и именно заради това точно на тази дата парфюмът е пуснат в продажба.  Според психолозите петицата символизира твърдост и енергия, а също и мъжественост. Но в случая на Chanel №5 можем да твърдим със сигурност едно – успехът на парфюма се предопределя на първо място от уникалната революционна ароматна композиция.

212 Vip Club Edition, Carolina Herrera

Carolina Herrera пуска на пазара цяла серия от аромати с номер 212. Може би повечето от вас не знаят, но 212 е телефонният код на Манхатън – историческото ядро на Ню Йорк.

Адресът на марката

24 Faubourg Eau de Parfum Edition Numero 24, Hermès

В имената на много парфюми може да бъде намерен адресът, на който се намира седалището на дизайнерската къща. Историята на тези аромати започва точно преди 20 години с появата на 24 Faubourg Eau de Parfum Edition Numero 24, който въплъщава основните ценности на марката Hermès.

34 Boulevard Saint-Germain, Diptyque

34 Boulevard Saint-Germain е парфюм, който се появява по повод 50-годишнината на компанията Diptyque. На известния френски булевард Сен Жермен под номер 34 отваря врати нейният първи бутик. За своя юбилей създателите са се опитали да възпроизведат уханния микс, който витае в сградата – един вид смесица от най-продаваните аромати.

Посочване на наследник

Gucci II, Gucci

Както при имената на наследниците на царствените фамилии, така и в парфюмерията може да се появи „Втори“ парфюм, който да бъде наследник на първия и дори да го изпревари по-популярност. Такъв е случаят с Gucci II. За разлика от своя предшественик, мекият цветно-плодов аромат на Gucci II е подходящ за дневна употреба, тъй като в него се преплитат свежите нотки на мандарина, касис, виолетка, жасмин, хелиотроп и кедър.

Традиционна номерация

08 Seylon, Odin

Съществуват много брандове, които почитат аскетичния подход и смятат, че съдържанието винаги е по-важно от формата. Те са на принципа, че клиентите им избират парфюмите си по уханието, а не по техните имена, заради което не проявяват въображение при избора им. Такъв например е случаят с американската дизайнерска компания Odin. Нейните парфюми излизат в серия от няколко последователни числа, като към тях често е добавено и името на града, в който са произведени.

Година на създаване

Sauvage 2015, Dior

Kaто допълнение към името на парфюма често попада и годината, в която той е създаден. Този метод е особено популярен, когато става дума за лимитирани аромати. Един от най-популярните примери е Sauvage 2015 на Dior.

Чрез parfium.bg

Don`t copy text!