Винаги, когато петък са падне на 13-о число хората по цял свят като че ли се заразяват с безпокойство и необяснима паника. Много хора вярват в магическата сила на тази дата и се съобразяват с тази цифра като се отнасят с повишено внимание към делата си, ако те се случат в петъчен ден с дата 13-число.

 

Числото 13 се смята за злощастно от мнозина, поради което е наречено „проклетата дузина“. Мнозина са убедени, че тази дата носи нещастие и е по-добре на нея да не се работи.
Точно от тези настроения се възползват търговски компании, обявявайки „Black Friday“(Черен Петък) с големи търговски отстъпки в дните, когато и без друго никой не иска да работи.

 

Какво мислят психолозите?
Негативното възприятие на петък 13-и според тях няма общо с магия или лоша енергетика на това число, а е единствено в главите на хората. Става нещо като обща психоза. Всички, които вярват в лошото влияние на деня, се настройват песимистично с тревога и безпокойство, които подсъзнателно се пренасят в пространството и заразяват големи маси от хора.

 

Съществуват множество версии, които предлагат начало на фаталистичното суеверие. Част от тях са свързани с езически ритуали, други – с християнството. Някои например все още вярват, че на този ден преди хиляди години се събрали 12 вещици за таен ритуал. Като 13-и присъстващ се явил самият Сатана. Някои тълкуватели на Стария завет са убедени, че именно на 13-и петък Ева дала на Адам забранения плод, а в последствие пак на тази дата Каин убил Авел, извършвайки първото в света братоубийство.

 

Най-популярната версия за произхода на страшната дата води началото си от 13 октомври 1307 г., петък. В онази нощ са арестувани хиляди тамплиери начело със своя Велик Магистър Жак дьо Моле по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V. Тамплиерите биват принудени чрез нечовешки изтезания да направят самопризнания по обвинения в ерес, содомия и какви ли не още престъпления, а след това са изгорени на клада.

 

Защо на тази дата действително се случват фатални събития, особено на хора, които вярват в магьосническата й сила? Ако силно вярвате, че ще ви се случи нещастие, то е неизбежно ако се има предвид Херметическия принцип:“Подобното привлича подобно!“

 

Преди да се отдадете на общата невроза, по-добре първо си задайте въпроса: „Защо този ден ще е по-лош от вчера или по-различен от утре?“
Ако не успявате да изгоните лошите мисли и необяснимите страхове, тогава е по-добре да се обърнете към психотерапевт.

 

Щастливото число 13
Има хора, които не се притесняват от този ден. Евреите например се отнасят към него с почит и уважение. Именно на 13-о число според еврейските вярвания на земята се спуска Месията. В учението Кабала се говори за 13 източника, 13 потока и 13 врати.
Индийците също почитат това число. За тях то е символ на благосклонност от боговете. Числото 13 е мистериозна сила свързана с космическите цикли на Земята. 52 седмици или 13 лунни месеца за година. В зодиакалния кръг има тайно, скрито 13-то съзвездие – Змиеносец.

 

Изводът според специалистите е само един: Денят ще е такъв какъвто си го пожелаем и какъвто си го направим.

В Нумерологията 4-ка идваща от 13 се счита за кармично натоварено число, което сочи за възможност човека, в чията рождена карта е да бъде поставен в ситуация на предателство или трудни за изживяване отношения, но идващи от предходно превъплъщение. Затова сега трябва да бъде разплатена най-вече със смирение, доза емпатия и съпричастност. Число 4 от 13 е носител и на неочаквана промяна, която може да е положителна, но и отрицателна – нерядко по отношение на здравето. Сега е моментът и този е животът, в който човека трябва да опита да балансира енергията си, трансформирайки я – по възможност по най-добрия за него начин.
Системата на Квадрата на Питагор работи с единични числа от 1 до 9, в този смисъл 13 все пак се редуцира до 4.

За Символика на числата. Числото 4 можете да прочетете ТУК

Don`t copy text!