Гласните букви са душата на всеки език и оттам те представят характерните ви черти, като например творчески способности, воля, чувствителност и решителност. Душевните вибрации на всеки индивид са от най-голямо значение, а тях търсим да определим посредством първата гласна в името, първия духовен контакт на даден човек с живота.
Когато са дълги или позитивни, качествата им се изявяват в пълната си сила; когато са къси, силата им е по-слабо изразена; а ако имаме дифтонг(съчетание на два гласни звука/двугласна), силата на двете гласни се изявява в унисон.

А – Притежавате качества като честност, ентусиазираност, скрит или изявен идеализъм. Изпълнени сте с вяра в идеите си и сте готови да ги защитите и да направите всичко необходимо, за да ги осъществите. Ако нещо не е направено досега, това означава, че никой не се е сетил, а не че то е невъзможно. Работите най-добре, когато имате лидерска позиция или възможност да изразявате своите идеи. Вечно устремени, вечно търсещи, вие следвате неотстъпно Златното правило.

Й – Носителят на тази гласна е силен, независим, енергичен, упорит, практичен и трудолюбив. Притежава новаторски и изобретателски способности.

Е – Вечно активни, ако не физически, то умствено, те проявяват светкавичен интерес и разбиране на фактите едва ли не по всеки въпрос. Привлекателни са и се радват на популярност сред представителите на другия пол. Обширният им опит, съчетан с присъщата им мъдрост и възприемчивост, им дава отлична способност да преценяват хората. Обикновено успяват да видят и двете страни на човека, винаги приемайки и доброто, и лошото. Това ги прави отлични партньори и приятели.

О – Олицетворение на отговорността, този човек притежава огромна сила и е способен на съчувствие, разбиране и търпимост. На него винаги може да се разчита, че ще изложи проблемите такива, каквито са, и ще предложи решение за преодоляването им. Заобиколена от красота, тази личност излъчва тиха ведрост, която е неустоима. Истински приятел, любещ партньор, мъдър посредник, това е човек, когото си струва да познаваме. Изключително щедър е и обича да радва другите, където и да отиде. Отличава се с такт и дипломатичност, а също и с чар и интелигентност.

И – Тази буква дава на своя носител способността да проявява цялата гама от емоции и преживявания. Той иска едва ли не всичко, което животът може да предложи, и не вижда причина да не го получи още сега. Никога не се задоволява с обикновеното, а се цели нависоко. Пътуванията, славата, богатството и изкуствата са неговите амбиции. Спонтанно дава израз на емоциите си. Раздава с лекота и от него винаги може да се очаква, че ще предложи утеха или финансова подкрепа за каквото и да е. Изпитва отчаяна потребност от любов и се раздава изцяло.

Ъ – Вие сте добър изпълнител, но лош стратег. Действате импулсивно без да обмисляте действията си. Артистични, чувствителни, непрактични и ревниви.

У – Под тихата външност на тези хора се крие вглъбена и възприемчива душа. Те премислят всичко и никога не взимат прибързани решения. Веднъж направят ли своя избор, няма връщане назад, тъй като този избор е резултат от сериозно размишление. Умеят да преценяват хората и взискателно подбират кого да приемат в своя тесен кръг от доверени приятели.

Ю – На този човек трябва да се дава свобода да прави каквото реши: не се опитвайте да оспорвате интуитивните му преценки, защото той е благословен с изключителни способности, които трябва да се използват най-пълноценно. Там, където останалите виждат тъмнина, този човек е способен да посочи пътя и да води в правилната посока. Има нужда от обич и предпочита да работи съвместно с други хора, особено от противоположния пол.

Я – Блясъкът и веселото настроение са двете неща, които описват най-добре носителите на тази гласна. С лекота привличат други хора около себе си и имат куп приятели. Много добре работят с хора и клиенти и винаги откликват положително на излъчването им. Любители на красотата във всичките и форми, те могат да накарат и най-скучното нещо да изглежда интересно и се стремят да виждат само светлата страна на нещата.

по материали от интернет

……………………………….

Фонетична система на българския език

А. Брой на буквите в българския език – 30
Б. Брой на звуковете в българския език – 45
В. Причини за несъответствието между звукове и букви:
а) за меките съгласни няма специални букви;
б) за шест гласни се употребяват осем букви: А, Ъ, О, У, Е, И, Я, Ю

Източник: https://referatite.org/fonetika-na-glasnite-zvuci-v-bylgarskiqt-ezik/78877/ref

Don`t copy text!