Ошо създава тази мощна медитативна терапия малко преди да напусне тялото си, казвайки за нея: “ Създал съм много медитации, но може би тази ще бъде най-съществената и фундаментална…”

“Мистичната Роза” е 21-дневен дълбоко лечебен и трансформиращ процес, който разширява съзнанието, събужда свежестта на възприятията и способността на детето в нас да се удивлява и наслаждава на простите неща в живота. Процес, който разширява съзнанието, събужда свежестта на възприятията и способността ни да се удивляваме и наслаждаваме на простите неща в живота и да бъдем спокойни.

Първа седмица: Седем вечери в продължение на три часа смях, който отстранява всички пречки пред естествената ни способност да изпитваме радост.

Втора седмица: Седем вечери плач в продължение на три часа. Това дава достъп до следващите пластове подтиснати емоции и освобождава натрупаната болка, страдание, сълзи.

Трета седмица: “Наблюдателят на хълма” – с дълбоко пречистено сърце просто седим тихо в медитация…
Съкратения вариант на практиката представлява 30мин. смях, 30мин. плач и след това още 30 мин. тишина. Ошо препоръчва през този процес да преминат всички хора, защото може да промени целия ви живот. Ошо съветва да се слеем с болката си, да станем болката, да я изживеем напълно. Понабийте една беззащитна възглавница, за да има ефект и премахнете спотаената агресия. И ако успеете, след 30-тата минута ще ви бъде леко и чисто. Простете на всички и на себе си! Облекчително е! Смазваме се като трупаме страхове, обиди, тревоги, гняв. Добре, че са сълзите да ни пречистват от всякакви блокажи. После се разсмейте. Е, тази част е по-лесна за изпълнение от предната. Егото…То наистина ни прави на маймуни. Обиждаш се и обиждаш хората от Егото; подценяваш се, пак провокиран от него; правиш неща, които не искаш, защото нечие Его те кара; стремиш се към лъскави ламарини и пластмаси заради Егото си; раздуваш лъжи и какво ли още не… И всичко това те прави не да приличаш на теб. Повеселете се добре, корема може и да заболи чак, смейте се на света и на себе си! Колко е просто всичко и колко сложно си го правим, как да не се смееш, а? Смеха разчиства всичко, което ни пречи да сме щастливи. Следва половин час тишина. Толкова е леко, като перце се усещайте. Усетете Божествената частичка във вас, спокойствието и увереността, че всичко е наред и е прекрасно. 30мин. покой! Тишина! В тази част от практиката изключете съзнанието си от всичко. Просто го пуснете и станете наблюдател. Понякога трябва да отделиш час и половина за себе си, да се освободиш и да се обновиш.

„Всичко, от което се нуждае този свят, е едно хубаво пречистване на сърцето от товара на миналото. Смехът и сълзите могат да направят това. Сълзите освобождават цялата агония, скрита във вас, а смехът отстранява всичко, което ви отдалечава от екстаза.
Ако можете да се освободите от тези два пласта, вие сте открили себе си.“
Ошо

По материали от интернет

Don`t copy text!