Както позитивните, така и негативните емоции са естествена и необходима част от живота ни, но когато не успяваме да се справим правилно с негативните емоции може много бързо да се завъртим по спиралата на ежедневния стрес и/или тъга. А това може сериозно да засегне всеки един аспект от нашия живот и здраве.

Изчистването от негативните чувства е важно, но често е по-лесно да го кажем, отколкото да го направим. Предлагам ви няколко начина за справяне с неприятните емоции, но ако усещате, че не е по-силите ви да се справите с чувствата, които саботират доброто ви самочувствие, опитайте да потърсите специализирана помощ.

1. Простете – всеки е бил нараняван от близки, приятели, колеги. Но да задържате обида и гняв вреди само и единствено на вас. Как точно да го направите – решавате вие като никой не е казал, че е лесно.

2. Простете И на себе си – съжалението, самообвинението и срама са толкова мощни чувства, че бързо могат да ви завладеят и да ви спрат да развиете пълния си потенциал. Пуснете миналото и гледайте напред.

3. Научете се да обичате себе си – за съжаление медиите ни заливат постоянно със снимки и статии за това – какви трябва да бъдем, как трябва да изглеждаме и дори какво трябва да мислим. Грижата за тялото и емоциите са важни, но вместо да тичате след наложени отвън правила и мода намерете време да се отпуснете, да опознаете себе си и да се обикнете .

4. Наплачете се – ако усещате, че сте насъбрали твърде много тъга, изживейте я. Ако трябва викайте, удряте възглавницата в къщи и изплачете всичко, което ви тежи.

5. Движете се повече, спортувайте, посещавайте йога. Има много изписани статии и доказателства за благотворното влияние на движението върху емоциите.

6. Отидете на почивка, запознайте се с нови хора. Включете се в някой ритриит или пътешествие сред природата. Смяната на обстановката и на хората, с които ежедневно общувате, ще ви помогнат да погледнете от друг ъгъл на проблемите си, а това обикновено, ни помага да ги преодолеем.

7. Аромати – етеричните масла не са за подценяване, когато искате да освежите мислите и чувствата си. Имат доказан ефект при справяне с меланхолия, хроничен стрес и безпокойство, депресия и безсъние. Вземете си арома – лампа и опитайте като спазвате препоръките на производителя. За лечение се допитайте до ароматерапевт, защото това е цяла наука, която може да ви открие неподозирани тайни.

Венета Евтимова

Може да прочетете и Тест за емоционална интелигентност

Don`t copy text!