През 7 години ние преминаваме през тест за това колко добре можем да учим и колко добре успяваме да приложим наученото в живота си. Ако преминем изпита, минаваме на следващото ниво. Ако не успеем да вземем изпитите, нашето тяло ни изпраща предупредителни сигнали – имаме здравословни проблеми, успоредно с неприятностите в нашия социален живот – работа и лични връзки. Чрез спиралата, или циклите на живота, ние имаме шанса да решим проблемите от миналото. Тези проблеми обаче са много по-трудни за решаване тогава, когато ние сме се провалили в нашите първи опити да преминем изпитите. А непрекъснатото проваляне в тези изпити може да ни изхвърли от училището на живота, но то не е толкова страшно, колкото звучи.

 

 

Нека разгледаме научния факт, че нашите клетки на всеки 7 години се сменят заедно с характеристиките на 7-те енергийни центрове (чакри) на човешкото тяло, и да видим таблицата, която може да ни помогне да обясним човешкия живот (виж снимката). Може би този начин на възприемане на живота ще ви помогне да отговорите на много въпроси, които сте си задавали. Информацията за 7 годишни цикли може да ви помогне да свържете точките в живота си, да видите какви са уроците, които вече сте научили и кои са изпитите, за които да се подготвите.

 

 

Вертикалната колона показва кой енергиен център (чакра) е определящ през 7-годишния цикъл. Доминантната чакра е отговорна за 60% от енергията в човешката аура, или енергийната ни обвивка. Хоризонталната линия показва чакрата, която е отговорна за 20% от енергията през определена година в живота ни. Ще използваме характеристиките на нашите енергийни центрове, за да обясним тази таблица.

 

1-7 години

 

По време на първия ни 7-годишен цикъл всички ние трябва да отговорим на въпроса – къде съм аз? Активирането на имунната ни система е основен приоритет и целта през първите 7 години от нашия живот е да се „заземим“ в света чрез изучаване на основната функция на съответния енергиен център. Докато всичко е ново за нас, ние трябва да учим и да опитваме всичко. Ние тестваме и тренираме нашите сетива, учим се да ходим, говорим и независимо да се грижим за себе си.

Някои източници твърдят, че първите 70 дни на един човешки живот показват какъв ще бъде животът на детето – ако внимателно наблюдавате детето си през този период, вие имате голям шанс да предвидите какъв ще неговият бъдещ живот.

Нашият пръв 7-годишен цикъл в училището на живота е много важен, тъй като това е времето, когато се формира енергийната ни обвивка и е основата за бъдещите открития за това как работят нашите енергийни центрове.

Този цикъл е много важен, защото ние трябва да научим от нашите родители, че те не са тези, които ще се грижат за нас през целия ни живот, трябва да започнем да осъзнаваме идеята, че има висши сили (космос, дух, ангели пазители или висше съзнание), които ни обичат и се грижат за нас където и да отидем и каквото и да направим. Започваме да учим правилата, по които трябва да живеем чрез зависимостите в семейството, културата и обществото, в което сме родени.

Идеалният резултат от този пръв 7-годишен цикъл е щастливо детство (Дори и със строги родители и трудно детство, всички сме имали моменти на щастливо детство, които трябва да пазим).

Пазенето на щастливите детски спомени ще ни помогне в бъдеще да вярваме твърдо в чудесата и магичното, това ще ни помогне да върнем в себе си своето „вътрешно дете за творчество“ и ще ни даде много по-добри шансове да бъдем щастливи в живота.

Родителите трябва да научат децата си, че те не са в центъра на вселената и че не всичко се прави за тях. Всяко дете трябва да се научи, че ще има време, когато той или тя ще има И свои собствени отговорности.

През 7-те години на заземяване на енергията от нашата Първа(коренна) чакра и активирането на имунната ни система, ние научаваме, че околният свят ни обича и е готов да играе с нас. Ние се учим как да изразим любовта и да обичаме себе си, което ще е от решаващо значение за нас в нашите години като възрастни.

 

8-14 години

 

Следващият 7-годишен цикъл е изцяло за възприемане на силата на нашия енергиен двигател (2-ра чакра). Това е времето, когато осъзнаваме разликата между двата пола и времето, когато ни удря пубертета. Много е важно да се научим как да приемаме нашия собствен пол и как да оценяваме ролята на противоположния пол в живота. В противен случай, може да се сблъскате с проблеми, свързани с половите роли в зряла възраст.

През този период ние истински започваме да изследваме свободата на нашите потенциални таланти и творческа същност. Това е времето, когато нашият енергиен потенциал се събужда. Ние ставаме много активни физически и искаме да се отличим в спорта. Това също е времето, когато нашето съзнание става много динамично и гладно за нови знания. Родителите трябва да видят този глад и да се опитат да помогнат за запълването му, може би дори да преоткрият за себе си процеса на обучението.

Много често да бъдеш пример е най-добрият начин да мотивираш младия човек, който наистина не разбира къде да инвестира цялата тази мощна енергия. Ако родителите просто оставят нещата такива, каквито са, това може да доведе до пасивност на детето и обезпокоителни проблеми, които ще трябва да бъдат решени в живота му като възрастен.

Като деца в този 7-годишен цикъл ние искаме всички да се отнасят с нас като с възрастни. Това е времето, в което искаме да изразяваме собственото си мнение, докато започваме да се учим как да използваме нашата енергия. Това е много важно време за родителите, които трябва да играят ролята на учители или наставници. Те трябва да внимават да не пречупят децата, но също така трябва и да поставят граници за това как и кога творческата енергия може да бъде използвана.

Това е времето, когато започваме да помагаме в къщи и когато трябва да се научим да сме отговорни за уроците си. С помощта от родителите и чрез нашите собствени опити и грешки, ние се учим как да се справяме с огромното влияние от заобикалящата среда – училище, приятели и медии.

 

15-21 години

Това е първият път, в който личността се среща с колективното съзнание. Този цикъл ни учи как да оцеляваме и да живеем в обществото. Като тийнейджъри ние започваме да изпитваме необходимост да се присъединим към определена социална група, за да изследваме начините, по които да приемем своите собствени уникални черти. Усещането, че всичко е грешно и силното ни желание да го променим според нашите разбирания води много от действията ни. През този цикъл ние физически и психически преминаваме през трансформация от юношеството към зрелостта. Ставаме членове на обществото. Започваме да определяме себе си и се учим как да използваме правата, които имат възрастните. Това е времето, когато получаваме определена свобода от нашето общество – ние можем да се оженим без съгласието на нашите родители, да гласуваме, да подписваме договори, в много държави може легално да си купим цигари и алкохол. Този 7-годишен цикъл може просто да бъде обяснен като „навършване на пълнолетие”.

Това е времето, в което повечето хора губят девствеността си – както физическата, така и психическата. По време на този цикъл ние осъзнаваме много неща за света и опитваме да направим най-доброто, за да намерим мястото си в него. Това е цикъл на различни крайни промени в настроението. Понякога се опитваме твърде много да паснем на света – потискането на детето в нас, за да докажем, че вече сме възрастни може да доведе до много нерешени въпроси и проблеми по-късно в по-зряла възраст. Има опасност също да не си намерим място в нито една социална група – това води до депресия, пасивност, мързел и блокиране на вътрешния свят.

Ролята на родителите в този период е да спрат да бъдат учители и да станат приятели на младите хора, които са техни пораснали деца. Понякога прост разговор може да се окаже наистина труден и дълъг за извървяване път, обаче помнете – не учете или налагайте вашият светоглед на децата си. Родителите трябва да изградят доверие. Родителите трябва да позволят на децата-тийнейджъри да направят своите собствените си грешки за да могат да учат.

Родителите трябва да приемат децата си такива, каквито са и да им разрешат да тестват границите на новата си свобода. Много важно нещо, което всеки тийнейджър трябва да научи (и това се случва по един или друг начин, рано или късно) е фактът, че животът е много повече от нас самите или социалната група, към която принадлежим. На практика в този период от нашето училище на живота ние сме все още деца, които са романтици и идеалисти. В края на този цикъл младият мъж или жена трябва да е готов да стане независим и да живее като възрастен – физически и емоционално.

По време на тези 7 години на следване на „жълтия павиран път“(Трета чакра) ние започваме да осигуряваме нашето оцеляване, започваме да използваме придобитите знания в практиката. Ние започваме нашето пътуване на прилагането на уникалната ни творческа същност в заобикалящия ни свят.

 

22-28 години

 

Когато достигнем нашият четвърти 7-годишен цикъл, ние сме завършени възрастни от гледна точка на нашите физически тела, но все още сме просто деца в разбирането си за това как работи обществото. Всички ние трябва да открием значението на независимия живот в обществото. Най-ефективният начин да си помогнем е като открием инвестирането в кой енергиен център ни носи най-добри емоции. С други думи, ние трябва да открием нови ефективни начини да пресяваме емоциите в различния им спектър. Ако по време на този цикъл от нашия път в живота открием алеята със зелена светлина (цвета на 4-та чакра), и поемем по нея, това ще е правилният избор за достигането на щастието и успеха в бъдеще.

За да откриете щастието трябва да избягате от илюзиите създадени от вашите родители. Вашите родители могат да играят главна роля в живота ви само, ако ви позволяват да сте свободни и ако можете да си помогнете едни на други в реализирането на творческата същност на вашия Висш Аз.

Вече не дължите нищо на вашите генетични роднини, така че ако някой от вашето семейство ви задължава да направите нещо (освен ако не лежите мързеливо на дивана и ако не живеете на техен гръб) имате право да се откажете от влиянието им.

Трябва да помним, че децата са родени с по-висока честота от родителите си – това е законът на човешката еволюция. Всички имаме нужда да открием нашето ново семейство или съмишленици, онези хора, които ще се свържат с нас чрез висшето ни съзнание.

Основната тема по време на този период е да открием нашият собствен начин за морални оценки, съзнание или „Колко е важно да бъдеш сериозен“. (Заглавието на пиесата на Оскар Уайлд обяснява това добре). Това е времето на потърсим партньор в живота и да започнем да изграждаме семейство. Също така трябва да натрупаме емоции, така че на по-късен етап от живота си да не полудяваме от съжалението защо не сме опитали нищо.

Разбирането как емоциите помагат на таланта ни и научаването на разликата между емоциите насочени към удовлетворяване на психическото ни и социалното ни самолюбие е главната цел в този период.

Нашето щастие трябва да лежи върху основата на нашите емоции. Това е времето на свободата и правенето на собствените ни грешки живеейки в обществото. С този кръг напълно приключва детството в обществото и в края му ние трябва да научим правилата, по които работи света около нас. По време на тези 7 години ние ставаме пълноправни членове на обществото и научаваме как да продължим да се забавляваме докато живеем в джунглата на живота.

 

29-35 години

 

През този 7-годишен цикъл ние започваме да упражняваме нашата собствена воля, доколкото всеки от нас трябва вече да е открил своята истинска същност (каквато е целта в предишния период). С други думи, вие трябва да знаете какво ви прави щастливи и сега имате енергията на вашата воля да направите така, че то да се случи. Това е цикълът, в който ставате творец и започвате да тествате границите на своята креативност. През този период вашият Висш Аз ви помага да откриете „енергийните паразити и пиявици”, които изчерпват енергията ви без да ви дават нищо в замяна (това често може да са членове на семейството ви, най-добри приятели, бизнес партньори и т.н.).

Вие сте свободни да упражните своята воля в границите на вашата мисия и под ръководството на вашия Висш Аз (Пета чакра). Вашата творческа същност трябва да бъде подпомогната от волята ви и всичко, което сте научили преди това, трябва да ви помогне в начинанията ви.

Трябва да се научите как правилно да насочвате волята си. Изразяването й във вярната посока (посоката, която ви е дадена от Вашия дух, Висше съзнание или просто интуиция) произвежда добри резултати и удовлетворение.

Трябва да сте внимателни, по време на този цикъл много хора откриват, че живеят според строги планове и че почти са забравили как наистина да се радват на живота. Вие може да сте притеснени, че не сте постигнали много на 30 години (както много хора смятат, че това е възрастта, в която те вече трябва да имат всичко – семейство, дом, пълноценна работа) и да започнете да се опитвате още по-силно да го постигнете.

Вие също може да откриете, че сте напълно разочаровани и депресирани откакто не успявате да постигнете целите, които сте си поставили. Има опасност да станете пасивен (когато е време да изразите себе си) и дори може да мислите за себе си като за загубена кауза – всъщност, истинският живот дори не е започнал и вие просто изучавате инструментите и уменията, които ще ви помогнат да бъдете щастливи и успешни.

Има и такива, които са наистина уплашени от вземане на решения, тъй като вярват, че това е последната им възможност да променят нещо в живота си. Изборът отново е съвсем прост – ние или ще станем обикновен член на обществото или ще следваме сърцето и интуицията в осъществяването на собствения потенциал, като използваме таланта си. Ние трябва да гласуваме или за стабилен и скучен живот или за живот, изпълнен с чудеса и извънредни събития.

Необходимо е да си отговорим на следните въпроси:

 

  1. Кои от уменията, придобити в живота ми до момента, ще ми помогнат да стана успешен и да реализирам потенциала си и какви събития от моя предишен живот са били уроци, които съм научил и не искам да ги „влача“ в своя бъдещ щастлив живот.

2.Живея в илюзия, изпълнявайки чужди цели или аз наистина живея, за да реализирам моята собствена уникална мисия, създадена от моя Висш Аз?

 

Още веднъж, ние се опитваме да открием правилния път през опита и грешките, но това време тества вашата воля. Късметът е винаги бонус за онези, които имат кураж, постоянство, вяра, търпение и страст. През този цикъл вие имате шанса да направите собствен избор – и да дадете своя финален отговор – материалните неща или духовното/творческо пътуване.

Това е един от ключовите периоди в живота ви – всички следващи цикли ще зависят от избора и решенията, които правите през този цикъл. Това е времето, когато трябва да определите приоритетите си.

35-42 години

 

Нашата 6-та чакра определя пътя ни през този 7-годишен период от живота ни. Това е времето, в което трябва да осмислим живота си и да станем мъдри.

Ние трябва да действаме според светоглед базиран на законите на природата и да се научим да живеем според мъдростта, която сме получили в живота си досега. Когато достигнете този цикъл вие трябва да сте в състояние да контролирате емоциите и волята си – трябва да сте мъдри в действията си. Трябва да намерите начин мъдро да използвате талантите си в обществото. Ако енергията, която ви е дадена от вашият Висш Аз, се изразходва мъдро, вие имате огромен шанс да бъдете щастливи. Ако започнете да се задоволявате само с физическите и задвижваните от егото потребности, тогава може да изпаднете в беда.

През този период сме склонни да анализираме живота си в предишните цикли и да видим какви решения сме взели или какви действия сме предприели, насочени към изпълнение на нашата мисия в живота. Понякога хората се чувстват наистина самотни по време на този период – те се нуждаят от преосмисляне на вътрешния свят и ценностите си.

Усещането, че просто нямате достатъчно време, за да направите нещо, наистина може да ви изпълва. Това е времето на финалната битка – Мъдрост от сърцето срещу Мъдрост от логиката.

Казано просто, този цикъл ни дава шанса да променим всичко, да се свържем с Висшия си Аз и да живеем умно, водени от интуицията си (ако още не сме го направили). Ако този период бъде изживян правилно, тогава ще откриете нов смисъл и цел в живота си. Някои хора започват всичко отначало или решават да го направят до края на този цикъл. Ако все още не слушате сърцето и интуицията си, тогава трябва да се подготвите да се справите с последиците от това съвсем скоро.

Ако този цикъл е преминал неправилно, това може да доведе до трудно остаряване, ранно пенсиониране и живот, пълен с болести и (само)съжаления.

Това е трудно време и за тези, които са успели да намерят целта си в живота и се движат бързо, за да реализират истинския си потенциал.

Сега те всъщност трябва да бъдат в съответствие с картината, която са създали. За някои хора може да е много разочароващо да видят дисбаланса между страхотната идея или живота, за който са мечтали и истинския живот, който всъщност, живеят. Ние просто имаме нужда да използваме мъдростта, която сме придобили. Понякога дори трябва да разчупим стереотипите и да опитаме нови граници. Ако последният изпит от този цикъл бъде преминат успешно, ще бъдем възнаградени с нови начини да общуваме с висшето си аз, да открием света в нова светлина и да видим хората около себе си по нов начин.

 

43-49 години

 

Седмата чакра е тази, която е отговорна за връзката ни с космоса и духовното (Висшият Аз). През тези години ние имаме нужда да установим себе си в нова идеология, насочена към изпълнението на нашия потенциал. Ако все още сме обсебени от материални неща без да използваме таланта си, тогава има голяма вероятност да ни се случат много неприятности, както в социален, така и във физически план. Това е цикълът, в който имаме нужда да открием и установим свой собствен уникален начин на комуникация с нашето самосъзнание и да живеем, водени от интуицията си. Краят на този цикъл е изпитът, с който приключва нашето духовно детство. Много хора са изхвърлени, ако не следват мисията на Висшия си Аз.

Ако някой се провали на финалния изпит на 49-та си година, Висшето Аз, или Духа, губи своя интерес в човешкото тяло и хората губят своята харизма и желание за живот.

Те започват своето спускане в „земята на несбъднатите мечти”. Диагностицирането на смъртоносна болест преди или след този цикъл е просто знак, че човека не е изпълнил мисията на духа си.

Този цикъл също е много важен за личните отношения. За някои това би могло да е време за развод след като двамата осъзнават, че вече нищо не ги задържа заедно, за други това е време на възраждане на отношенията и откриване на истинския отговор на въпроса какво ги е задържало заедно през всички тези години.

Хората спират да обвиняват другите за собствените си проблеми (особено двойки, които са преминали заедно през кризисните години) и да започнат да откриват щастие във всеки час, минута и секунда от живота си. Човек трябва да си даде отговор на въпроса – какво е важно за мен в отношенията ми с хората и във взаимодействието с околния свят?

Този цикъл може да се превърне в източник на вдъхновение, креативност и нови идеи, когато видим къде сме необходими и какво можем да предложим на света. Това е уникален цикъл на преоткриване на себе си и света около нас.

Разбира се, животът ни не свършва с края на 7-те цикъла и осъзнаването как енергията от чакрите ни работи наистина. По-нататък развитието продължава по спирала. На всеки седем години човек изкачва по един кръг и отново преминава през едни и същи въпроси. Ние продължаваме да живеем и да учим нови неща. Ние обаче намираме нови учители и нови ангажименти. Нашият живот може да бъде успешен и щастлив само, ако се водим от нашия Висш Аз и през осъзнаването на творческия си потенциал.

Освен това животът ни дава шанс да върнем на света това, което сме научили в 7-те цикъла и да развиваме себе си чрез преподаване. Най-ефективният начин да научиш нещо е да го преподаваш на другите. По този начин, ако сме постигнали успех и истинско щастие в живота си, трябва да намерим начин да помогнем на другите да го достигнат също като нас.

Източник: LifeScriptDoctor   Превод: StreetWatch

Можете да прочетете и „Годините, които навършваме като единични и двуцифрени числа“: ТУК

 

 

Don`t copy text!