Какво представляват мудрите? Думата „Мудра“ означава „знак“ или „печат“. Едно от първите споменавания се отнася до каноничните санскритски текстове. В религии като будизма и индуизма майсторите активно използват мудрите(пози на ръцете) за ритуали.

 

Мудра терапията е древен метод на лечение, който принадлежи към Аюрведа и ученията на йогите, които се появяват в Индия преди повече от 5 хиляди години. Мудрите са помощно средство при лечението на определено заболяване, подпомагат лечебните процеси, независимо от състоянието или вида на заболяването. Те могат значително да подобрят състоянието, ако се изпълняват правилно, искрено и редовно.

 

Упражненията с мудра се препоръчват да се изпълняват в позиция лотос или друга удобна поза с прав гръб. Като алтернатива можете да седнете на стол, равномерно опряйки двата крака на пода. Енергията протича свободно само през изправения гръбначен стълб и има благоприятен ефект върху тялото. Не се пренапрягайте. Ако има болка в гърба, упражненията трябва да бъдат спрени за известно време.

 

ШИВА ЛИНГА МУДРА символизира интегрирането на енергиите на Шива и Шакти, индуистки богове. Дясната ръка с изправен палец представлява мъжката сила, а лявата ръка символизира женската енергия. Шива е индуисткият бог на разрушението. Шивалингам олицетворява Бог Шива. Това е един от древните символи, които индийската митология свързва с върховното божество. Тази мудра помага за разтваряне на отрицателните енергии (илюзии) и носи щастие, изсветлява главата и презарежда/енергизира ума и тялото.

 

Практика: Стиснете юмрук с дясната си ръка и насочете палеца си нагоре. Поставете този юмрук в лява длан с форма на купа (всички пръсти са свързани). Позиционирайте внимателно ръцете си на нивото на корема, като лактите сочат навън и съвсем леко напред. След като ръцете са поставени, затворете очите и започнете да дишате. Задръжте мудрата и останете напълно присъстващи в тялото си. Следвайте своето вдишване и издишване и ако умът се отклони, поканете се обратно в дишането.

 

Продължителност на Шива Линга Мудра: Задръжте тази мудра за 4 до 15 минути или колкото ви е необходимо  или 2 пъти на ден. Има най-добър ефект, ако се практикува някъде между 5:30 и 6:00 сутринта или времето на изгрева  на слънцето. Ако сте навлезли достатъчно в Йога традицията, можете да напявате мантрата: Om Namah Shivaya (Ом намах Шивая) или да я слушате на запис, но не е задължително за да се постигне ефекта. Om Namah Shivaya е една от най-популярните индуистки мантри, но и най-важната мантра в шиваизма. Намах Шивая означава  „поклонение пред Бог Шива”.

 

Силата на Шива Линга Мудра за справяне с физическата и психическата умора е изключителна. Смята се, че редовната практика помага да се поддържа човек здрав и енергичен.

Предимства от практикуването на Шива Линга Мудра:

  • Енергизира тялото
  • Укрепва праната(жизнената енергия в организма)
  • Помага при отслабване
  • Насърчава самочувствието
  • Облекчава стреса
  • Успокоява ума като премахва негативните енергии
  • Подобрява и засилва интуицията

Тази мудра е полезна и когато изпитвате изтощение, неудовлетвореност и депресия. Можете да я използвате когато се чувствате изтощени поради дълги периоди на напрежение. Шива Линга може да бъде невероятно мощна като не позволява на тялото да остарява преждевременно, активира метаболизма, укрепва нервната система, тонизира и подмладява. Подобрява паметта, помага за разгръщане на креативността. Използва се и за прочистване на кръвоносните съдове като спасява човека от възможни микроинсулти.

Допълнение: Към този изцелителен процес може да включите и числови поредици(кодове), които имат отношение към дадено неразположение или заболяване. Информация за Лечение с числови поредици по Г.Грабовой

М.С.(Guru Sakhi)

Още полезно инфо за други мудри: ТУК

* Статиите в този сайт са само за информационни и образователни цели и не заместват професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно медицинското ви състояние.

Don`t copy text!