Посредством ларинкса ние произвеждаме членоразделни звуци. В ларинкса се намират гласовите връзки, които ни помагат да произвеждаме тези звуци – чрез трептенията на гласовите връзки и сложни звуци т.е. думи – чрез разлика в трептенията.

 

Разликата в трептенията се появява чрез повече или по-малко напрежение в гласовите връзки и чрез тяхното положение по отношение на въздуха, който минава през ларинкса. Ларинксът е във взаимоотношение с устната кухина – един от най-съвършените музикални инструменти, с които човек разполага. Може да се каже, че човешкият глас се образува вследствие взаимодействието на различни органи.

 

Знаете ли, че човешкият глас и думите, които изговаряме заедно с други неща са последствие от цялото ни сетивно насочване – на нашите мисли, на чувствения ни живот, кръвните напрежения, цялото ни жизнено състояние? Гласът ни не само може да издаде цялото ни състояние, но че чрез него ние разпространяваме това състояние около нас.

 

Не само чрез излъчването си, а и чрез гласът караме състоянието ни да въздейства като едно магично свойство.

Когато някой ни говори лично и ние го слушаме, в нашия радиус на действие ще бъде вмъкнато едно чуждо състояние – защото зад гласа, който ни говори се намират не само мисли, чувства или една волева активност, но също и етера.

 

Посредством силата на въздуха предизвикващ звученето на гласа, тези етерни състояния се предават на нашата система, като обикновено те се приемат напълно от нея и по този начин се активират. Така чрез взаимното „дърдорене” тъчем голямо количество връзки и също като насекомо в паяжина, оставаме да висим в паяжината от думи.

Гласът има вибрация, която поражда определен резонанс в тялото, дори и умът да има своя теория за това защо телесните реакции нямат значение. Гласът на човека неслучайно има отношение към 5 чакра, която е свързана и с изразяването на истината, на автентичната ни индивидуалност.

 

Гласът не може да лъже и издава вас и това, което казвате, като това, което то наистина е. Поради това и някои от най-сериозните задръжки на хората са свързани с тяхното вербално изразяване. Ние инстинктивно усещаме, че гласът казва твърде много неща за нас – дори и такива, които бихме искали да прикрием може би. Понякога решаваме, че ще се скрием, ако мълчим, но нашите емоции, мисли, които биха формирали „изказания“ звук, продължават да вибрират в пространството – поради което понякога ни се струва, че неизказаното кънти много по-силно от всичко, което бихме казали.

 

Звукът, проявен или не, е език на душата. Той отразява безпогрешно оригиналните честоти, заложени във формите, които проявяваме, техния source code – независимо от това дали говорим за думи, постъпки, мисли или материални форми. Някаква част от нас помни това и затова звуците имат такова огромно въздействие върху нас, независимо от рационалното значение, което им придаваме. Затова е и толкова важно да подходим осъзнато към това, което представлява нашият вграден музикален инструмент, нашият глас.

~ Evelina Teneva  – Слово и звук. Музика на сферите

 

Кои инструменти кой орган могат да лекуват?

КАК ПЕЕНЕТО ВЛИЯЕ НА ЗДРАВЕТО НИ?

 

* Пеенето съобщава на тялото „правилните“ вибрации, които повишават нашата жизненост;

* По време на пеене в човешкия мозък се изработват специални химикали, които ни помагат да усещаме мир и радост;

* Пеенето подобрява кръвообращението в областта на гърлото, което има благоприятен ефект върху гласовите струни струни, сливиците и многобройните лимфни възли в гърлото и следователно значително увеличава местния имунитет (с други думи, ние по-рядко улавяме настинки);

* Подобряването на кръвоснабдяването по време на пеене води до активизиране на мозъчната активност: той започва да работи по-интензивно, паметта се подобрява, всяка информация е по-лесна за възприемане;

* Пеенето е много полезно при белодробни заболявания, тъй като работи като дихателна гимнастика, която насърчава развитието на гръдния кош, правилното дишане, и значително намалява броя на остри белодробни състояния;

* С редовно пеене, нивото на имуноглобулин и хидрокортизон, които са признаци на добър имунитет, се увеличават в тялото;

* Разработени са методи, които третират заекването чрез пеене и спомагат за подобряване на дикцията;

* Пеенето се използва дори и в борбата срещу наднорменото тегло: понякога на прекомерно пълните хора се предлага, когато изпитват чувство на глад вместо да хапнат да изпеят две или три песни.

Внимание, момичета! Пеенето подобрява кръвоснабдяването в областта на главата и като цяло подмладява организма, състоянието на кожата се подобрява.

 

Ето защо експертите препоръчват да се пее най-малко 5 минути на ден, приравнявайки пеенето към физическите упражнения.

~Източник: материали от интернет

Може да ви интересува и „Откъде идват имената на нотите?“: ТУК

 

Don`t copy text!