…Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.”

Антоан дьо Сент Екзюпери

Любовта е магия, несъмнено.. и още от малки се учим да я изразяваме с прегръдки, мили думи, нежност и…. рисувайки сърца.

“Сърцето” е прието за символ на любов и състрадание, на щедрост и радост, на чувственост и привличане и винаги е заемало централно място в мистиката, религията и поезията на всички народи. Предишните цивилизации използвали силата на символите най-вече в изкуството, което от своя страна отразявало техните вярвания за всички важни събития в живота като раждане, смърт, живот. Точно такъв символ, оцелял от Древността до наши дни, но с изменена употреба, е сърцето, като то вече многократно надхвърля физическия си смисъл.

Сърцето присъства във всички религии. За християните, е символ на вяра, надежда и милосърдие. За ацтеките, келтите, мюсюлманите, юдеите, индусите и таоистите, също носи положителен заряд. Сърцето става и един от популярните символи в суфизма, мистическия клон на исляма. Там е изобразено с крила и означава възнесение, като по този начин се обозначава, че сърцето е между душата и тялото, между дух и материя.

Според индийските мистици, мястото на човешкия дух, неговото същинско Аз е в сърцето, а не в главата. Стоиците също учели, че сърцето е седалището на душата. Одисей например чрез размисъл взима решения “в своето сърце”. В Библията този символ също присъства често – то е орган на всички чувства, и най-вече – на религиозното. Сърцето е свързано не само с чувствата, но и с най-различни дейности на съзнанието – то мисли, взима решенията, от него извират любовта, волята, съзнанието, съвестта.

За древните египтяни сърцето също е нещо повече от мускул, който снабдява организма с кръв. За тях то е център на емоциите и разума и в него са заключени всички добри и лоши дела, извършени приживе, то е източник на добрите и лошите мисли, а понякога – олицетворение на съвестта. След смъртта, според „Книгата на мъртвите“, нa церемония на претегляне на сърцето се анализират делата и се решава дали на покойния ще се даде право на живот в отвъдното.

Някои автори свързват появата на символа за сърце с листата на бръшляна. За древните римляни и гърци бръшлянът олицетворявал дълбока привързаност, може би поради факта, че растението се увива силно около предметите в непосредствена близост. С течение на времето значението на този символ се е трансформирал в знак на любов и обич. Дълголетието и издръжливостта на това пълзящо растение се сравнявали с тези на вечната любов.

Интересното е, че сърцевидното листо е и будистки свещен знак, но там представя листото на дървото Бодхи, под което Буда седял и получил просветление.

Следващата голяма трансформация на този символ се случва през Средновековието. Сърцевидните листа започват да се появяват в картини на любовници. Тези листа започнали и да се оцветяват в червено, друг символ на любовта и страстта от древни времена. Католическата църква също допринася много за разпространяването на символа. Той бил въведен в Хералдиката, а пред 15-ти век той е поставен и върху френски и италиански карти за игра. Сърцето вече било знак за романтичната любов между мъж и жена от една страна и от друга за духовната любов между човечеството и Бог.

Сърцето, пронизано от стрела – символ на сладката и мъчителна любов, става популярно с поздравителните картички за Св. Валентин, по-известни днес като „валентинки“. Най-старата запазена валентинка е стих на Орлеанския херцог Шарл до неговата съпруга във Франция. Той е затворен в Тауър в Лондон цели двадесет и пет години след плен в битката при Азенкур през 1415 г. и по този начин е успял да изрази любовта си към своята съпруга.

Символът на сърцето е застъпен и във фън шуи, според което учение се приема, че кристално сърце поставено в кадифена торбичка или под възглавница засилва любовните чувства между двойката.

Приема се още, че трябва да носите розов кварц под формата на сърце, когато искате да ви обичат и да се грижат за вас, както и да привлечете любовта в своя живот. Двойката сърца от розов кварц поставени близо до леглото помагат в търсенето на подходящ интимен партньор, съдействат за мир и хармония в семейството и за запазване за по-дълго време на романтичните отношения.

Обичайте на първо място себе си, защото заслужавате, обичайте партньора си, семейството и не на последно място бъдете вечно влюбени живота, който е богат и прекрасен във всички свои проявления. Защото, както е казал Уилям Шекспир “Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.”

Чрез SiddhArta Handmade
Don`t copy text!