из книгите на Омраам Микаел Айванов: „Фини центрове и тела“ и „Към една Слънчева цивилизация“

Хората често казват, че сърцето е онова, което разбира; и дори се говори за „мъдростта на сърцето“, за „емоционална интелигентност“… За кое сърце обаче става дума? Истинското сърце, сърцето според Науката на Посветените – това е слънчевият сплит: именно той усеща, разбира, схваща Великите Космични Истини. С мозъка, с ума е невъзможно човек да има съвършено разбиране. Трябва да преживеем нещата, за да ги разберем: да ги преживеем с цялото си същество.
Слънчевият сплит е седалището на подсъзнанието, а мозъкът – на съзнанието. Когато слезете в подсъзнанието – понеже е свързано с целия Космос, с Безкрая, то представя колективната страна на нещата, Цялото – вие навлизате в Океана на Всемирния Живот и се сливате с него: чрез слънчевия сплит вибрирате в унисон с Безкрая. И когато пожелаете да станете един съзнателен, свободен индивид, качете се в мозъка. Мозъкът индивидуализира човешките същества, а слънчевият сплит ги колективизира, обединява ги отново с Цялото.
Слънчевият възел управлява повечето функции на физическото тяло; именно той е създал мозъка и той го подхранва. Да, мозъкът е творение на слънчевия сплит – ето защо слънчевият сплит го храни, праща му „субсидии“; и когато спре да ги изпраща, човек губи своите способности: става сънлив или получава главоболие и не може повече да разсъждава.
Защо Древните са го нарекли „слънчев“? Защото е свързан със Слънцето, а Слънцето е Сърцето на нашата Слънчева система.
Ако сравните слънчевия сплит и мозъка, ще видите, че те са изградени от едно и също вещество – сиво или бяло, но разположено в обратна последователност: в мозъка сивото вещество е на повърхността, а бялото – във вътрешността. В слънчевия сплит е обратното. Благодарение на сивото вещество, човек разбира, а благодарение на бялото вещество – усеща. В мозъка сивото вещество е на повърхността и подтиква хората да разбират външната страна на живота; докато в слънчевия сплит сивото вещество ги води до това да разбират духовната, дълбоката, вътрешната, съкровената страна на живота…
И тъй, благодарение на бялото вещество, което е на повърхността на слънчевия сплит, той усеща всичко, което се случва в човешкото същество, във всичките му клетки; ето защо непрестанно е зает да възстановява равновесието. Слънчевият сплит разполага с внушителна „аптека“; и понеже е свързан с всички органи, с всички клетки, знае какво се случва и може да се намеси, така че следователно той е по-добре оборудван от мозъка.
Слънчевият възел съдържа в своите архиви цялото познание от най-далечното минало, а мозъкът е този, на който се пада да го изяви. Мозъкът не е нищо друго освен инструмент, натоварен със задачата да „вади на бял свят“ богатствата, заровени в недрата на нашето същество.
Именно научавайки се да се съсредоточава върху слънчевия възел с много Любов, човек съумява да събере цялата си енергия, за да я изпрати към мозъка. Понеже мозъкът е като екран, върху който се правят прожекции, то, колкото повече „коремният мозък“, ако мога така да се изразя, правилно прожектира образи върху екрана на другия мозък, толкова по-енергичен и способен да действа става човекът.
И така, слънчевият сплит също е един мозък, само че обърнат наопаки. Бялото вещество на слънчевия възел, което е от външната страна, се свързва с бялото вещество на мозъка, което е отвътре, а сивото вещество на слънчевия сплит, което е във вътрешността му – със сивото вещество на мозъка, което е отвън: това кръстосване минава през шията. Ето защо, когато усетите, че това свързване не се извършва правилно, трябва да разтриете врата в областта на шийните прешлени, за да възстановите потоците от слънчевия възел към мозъка.
Хората на Запада постепенно се саморазрушават, защото цялата им дейност е фокусирана в мозъка: интелектуално обучение, изчисления, грижи, тревоги и т.н. – но понеже мозъкът им все още не е чак толкова подготвен да устоява на голямо напрежение, в днешно време има много нервни болести именно заради претоварен мозък. Който не води правилен живот, съсипва най-важния фактор, от който зависи всичко останало в неговия организъм.
В старите алхимични трактати се разглежда въпросът за една специална есенция, един елей, обладаващ чудни свойства: той носел здраве, мъдрост, красота, знание… А всъщност всички живи същества – растения, животни, хора – са способни да извличат тази есенция. Тя е наричана с много имена: „животворен елей“, „прана“, „Еликсирът на Вечния Живот“… Други я наричат „магнетизъм“. И когато човек се храни, когато диша и дори когато мисли, той търси как да извлече именно тази есенция, този елей. Тази есенция обаче се намира навсякъде. И къде е изворът на този елей? Точно в слънчевия сплит. Слънчевият сплит е като вместилище за съхраняване на жизнения магнетизъм – и щом този магнетизъм изтече навън, вие усещате как ставате безсилни, неспособни да действате, да се съсредоточавате.

 

Слънчевият сплит е резервоар на жизнени сили, акумулатор на всички енергии; и ако знаете как да го пълните ежедневно, ще имате един извор вътре във вас, от който ще можете да черпите сили всеки път, когато са ви необходими.

Едно упражнение, което можете да правите при изгрев-слънце: докато медитирате върху светлината и топлината на Слънцето, сложете дясната си ръка върху слънчевия си сплит – изпълвайки го по този начин със сили и енергии, които ще ви дадат възможност неуморно да продължавате своята работа.

Онова, което смущава функцията на слънчевия възел, са хаотичните прояви на астралното тяло: страх, гняв, завист, ревност, страстна любов. И понеже слънчевият сплит е резервоар на сили, то последицата от тази дисхармония е пълна загуба на магнетизъм.
За да се постигне обратното: да се задействат нервите, които разширяват, този човек трябва да призове Радостта и Любовта.

 

Всяко дърво е резервоар на сили, идващи от Слънцето и от Земята. Изберете си някое голямо дърво, облегнете се на него, слагайки лявата си ръка на гърба, с длан, опряна в ствола на дървото; същевременно поставете дланта на дясната си ръка върху слънчевия си възел. После се съсредоточете върху дървото, като го помолите да ви даде от своята енергия: приемете тази енергия с лявата си ръка и я излейте през дясната в слънчевия си сплит. Това е един вид преливане на енергия.

Можете да влеете сили в своя слънчев сплит също и като съзерцавате и слушате как блика един извор, как струи един водопад или фонтан. Течащата вода въздейства на слънчевия възел, в който по този начин се влива живец и затова става по-способен да прогонва злотворните частици. Ако сте у дома, можете да се изтегнете на леглото, да сложите двете си ръце върху слънчевия сплит и да си представите как черпите енергия от целия Космос.
Можете също да потопите ръцете си (или още по-добре – краката си) във вода, защото това е най-мощният метод.
ТРЕТА ЧАКРА – Манипура е разположена е в областта на „слънчевият сплит“, 3-ти кръстен прешлен. Представлява желанието за мощ. Свързана е с начина, по който се отнасяте към света и хората в него, с това дали заслужавате доверие и имате вяра в живота си.
Ако чакрата е блокирана наблюдаваме :
– на духовно ниво :
При блокаж от недостатъчно активирана чакра имате чувство на безтегловност, липса на опора и ориентация, потиснати и неизказани чувства, безпричинна тъга, апатия, липса на желание за живот,
При блокаж от прекалено активирана чакра има прекален стремеж към власт, егоизъм, авторитарност, груби емоции .
– на телесно ниво : трудна подвижност, схващане, напрежение в мускулите, трудности с усвояването на храната от тялото, със здравето на черния дроб и панкреаса.
……………………….
На снимката ви предлагаме мандала особено подходяща за работа със Слънчевия сплит наречена:
„Черното Яйце(Нулевата Точка) в Слънчевият Сплит“
Още възможности за Мандала: ТУК

 

Don`t copy text!