Кои са причините поради, които побеляваме?

Човешката коса променя структурата си с възрастта или под въздействието на вътрешни фактори.  Сребърния отенък в косата се дължи на липсата на повече от 70% от меланина в пигментацията. В резултат на това косата придобива сребрист или жълтеникаво-бял цвят. Този процес може да бъде постепенен или може да бъде доста рязък.

Причините могат да бъдат:

Хормонален дисбаланс

Продължителен стрес и напрежение

Недохранване – появата на сива коса е възможна поради дефицит на витамини

Агресивни продукти за коса – боядисването на косата провокира повече „развитие“ на сива коса

Заболяване на щитовидната жлеза

Автоимунни заболявания

Генетично предразположение

 

Целесъобразно е изследване на кръв за анализ на феритин и B12 ; както и  микроелементи: селен, калций, мед;

 

Езотерична трактовка по темата:

Забелязано е, че докато косата ни запазва цвета си, човека е фокусиран в своя си живот. Но веднага щом се появи сива коса, човек започва да резонира и с други хора – с други думи, ставаме част от по-голяма информационна мрежа.

 

Вие сами може да не осъзнавате това и да ви се струва, че изобщо не сте се променили, но тялото и духът ви мислят по различен начин. Може да сте били прекалено съсредоточени върху себе си, но сега започвате да се грижите за другите или чувствате, че можете да им помогнете да растат. Изразява се и в това, че преди сте се занимавали само с материалния компонент, а сега се стремите да натрупате опит и в нещо нематериално. Искате да опитате нещо, което винаги сте искали да направите, но никога не сте се осмелили да направите.

 

 

Каквото и да е, във вас е настъпила някаква промяна и вашата сива коса е белегът, който представлява тази промяна. Побелялата коса е напомняне за това, през което сте преминали. Друго по-фино значение на този процес е напомняне за всички години, които сте преживели. Колкото и да се опитваме да не мислим за това, времето ни на земята е ограничено, а бялата коса е просто още едно напомняне за това.

 

 

Ако сте наблюдавали възрастни хора ще забележите, че те са склонни да дават повече, отколкото получават. Те споделят съвети, храна и топлина както с по-младото поколение, така и с връстниците си.

 

 

Появата на бяла коса може да се дължи и на факта, че сте преодолели някои от своите егоистични импулси и сте започнали да осъзнавате важността на идеята, че даването е също толкова важно, колкото и получаването.

 

 

Бялата коса е духовно напомняне, че вътрешният часовник тиктака и ви казва да правите това, което винаги сте искали да правите, защото скоро ще преминете към друга глава от живота си. Фактът, че все още сте тук, означава, че сте преминали през много и вече сте готови за нов етап. Това може да варира от малки промени, като например обучение на по-младо поколение, грижа за другите, до по-значителни промени, които ще изискват от вас значителна трансформация.

 

Най-важното е да не забравяте да живеете тук и сега и да не се концентрирате върху страховете си.

Източник: econet.ru

Може да ви е интересно да прочетете също   Косата е продължение на нервната система

Don`t copy text!