1. Как гледането на порно може да доведе до изчерпване на допамина в мозъка ни и съответно до депресивни симптоми – потиснатост, липса на мотивация и ентусиазъм за каквото и да е, анхедония (липса на наслада от неща, които преди са ни носели радост) и неспособност за концентрация.

 

  1. Порното като свръхстимулация водеща до липса на желание за реални сексуални контакти. Порното като начин за преживяване на сексуално удоволствие при бягство във фантазията от междуполови отношения и връзки в реалния живот.

 

  1.  Порното като намаляващо сексуалното желание към дългосрочен партньор

 

  1.  Порното и мастурбацията като стратегии за успокоение, сваляне на напрежението и заспиване

 

5. Проблеми в брака и двойката вследствие на гледането на порно

 

  1. Как да разберете дали имате проблем с лека/умерена или тежка зависимост по отношение на гледането на порно?

 

7.Какво можем да направим по отношение на зависимостта към порно?

 

Каква е ситуацията от гледна точка на мъжете, тъй като за мъжете това е по-голям проблем? При жените също може да е проблем, но това е по-рядко като честота и затова ще наблегна на последствията за мъжете. Все пак вероятно някои от нещата могат да важат и за жени имащи такъв проблем.

 

Мастурбацията има доста удовлетворяващ ефект на момента поради това, че наподобява преживяване на сексуален акт/стимулация и обикновено води до достигането на оргазъм чрез нея. Тя не е ограничена само до хората – и някои животни също мастурбират. В миналото тя не е била проблем, защото не е имало такова изобилие от толкова много и силно стимулиращи порнографски материали, но с напредването на технологиите това става все по-голям факт и все по-голям проблем.

 

Това става все по-голям проблем особено при мъжете по много причини:
1) Сексуалният драйв/нагон на мъжете е много по-силен, прост и по-директен.
2) Мъжете са много по-чувствителни към визуални сексуални стимули от жените.
3) Мъжката сексуалност е по-ригидна(по-малко гъвкава) и фиксирана,  което също така означава, че веднъж след като нещо се установи – по-трудно се променя отколкото при жените.

 

Ефектите от порното върху мозъка и тялото:

Мощните визуални сексуални образи с голяма интензивност свръхстимулират мозъка. Съответно ако дългосрочно го бомбардираме редовно с такава свръхстимулация, то той свиква на това и след това нормалните сексуални стимули вече не предизвикват такава реакция – например партньор/ка в реалния живот. Получава се ефект подобен на пристрастяваща храна или наркотик, при което останалите неща губят привлекателността си и губим желание за тях, а искаме само свръхстимулиращият продукт (в случая порното). Такъв ефект се наблюдава понякога и по отношение на самата консумация на порно материали – често човекът започва да гледа все по-хардкор неща извън стандартното/обикновеното, които са по-стимулиращи, за да получи същият ефект, което си е точно част от процеса на развиване на зависимост.

Друг проблем е, че порното е постоянно достъпно и съответно човек може да се ангажира прекомерно, при което поради твърде честото освобождаване на допамин да се стигне до изчерпване на допамина, което се преживява като депресивно състояние (потиснатост, липса на мотивация и ентусиазъм за каквото и да е, анхедония –  т.е. липса на наслада от неща, които преди са ни носели радост, неспособност за концентрация и т.н.).

Зависимост от порно:

Има немалко такива случаи и най-вероятно ще се увеличават все повече. Въпреки че като цяло този проблем не се коментира и рядко се дава гласност на такива случаи, то зависимостта към порно може да е не по-малко силна и опустошаваща живота на човек от зависимостта към която и да е субстанция или поведение.

 

Накратко казано – за да можем да продължим да изпитваме удоволствие от коя и да е дейност или изобщо от каквато и да е дейност изобщо е необходимо да се лишаваме от удоволствие за определено време, за да се възстанови баланса в системата на удоволствието и болката. Колкото по-силна е била стимулацията – толкова по-важно е да има този период на лишаване (рестартиране). Но хората често правят грешката да търсят още и още (да увеличават дозата), за да получават още удоволствие (още повече или още като преди, защото е намаляло и са привикнали), което всъщност още повече нарушава баланса и ги обрича на болка в бъдеще.

 

Порното паразитира еволюиралото желание на мъжете за сексуално разнообразие и дава възможност да го изпитват психологически без да се случва в реалността.

 

В дългосрочен план е от трудно до невъзможно, за която и да е жена-дългосрочна партньорка на мъж да се конкурира с хиляди често сменящи се образи на привлекателни жени. Тоест е възможно мъжът поради прекомерна консумация да загуби желание за дългосрочната си партньорка и да предпочита разнообразието и новостта, които виртуалният порно-свят предлага пред реалното, което е виждал и преживявал стотици/хиляди път.
Забележка: разбира се с времето обикновено и мъжът и жената губят до известна степен сексуалното си желание към дългосрочния партньор и това е нормално.

 

 

Повечето хора пренебрегват тези рискове и си мислят, че нямат проблем, но има начин да разберете дали това наистина е така:
Ако може да се въздържите да не гледате порно 1 месец (или поне 3 седмици), то най-вероятно наистина не сте зависими от него в никаква степен. Това не означава да не мастурбирате цял месец, но ако го правите – да не използвате никакви порнографски материали, а само въображението си.

 

 

Прекаленото излагане на порно може да е пагубно както за развиващият се мозък на подрастващите, така дори и за вече развитият, защото дори той подлежи на промяна. Ние ставаме това, което „тренираме“ – това което извършваме редовно (или консумираме като съдържание).

 
 
Проблеми в брака и двойката вследствие на порното:

От гледна точка на качество на брака (брачна удовлетвореност или неудовлетвореност) изглежда, че има понижено качество при мъжете, които гледат, но увеличено качество при жените, които гледат по-често което частично противоречи на данните от другото за негативен ефект и при жените.

 

 

Много мъже използват порното и мастурбацията за успокоение – за сваляне на напрежението, включително и за по-лесно заспиване. Това наистина помага и работи краткосрочно, но създава проблеми дългосрочно – свикваме на тази нездравословна стратегия за справяне с напрежението, стреса или безсънието вместо да се научим как да се справяме с тях по здравословен начин без външни способи.

 

Друг проблем е, че когато един мъж свикне на порно – няма толкова стимул да търси това сексуално удовлетворение в реалния живот с истински жени (или хора изобщо – какво предпочитате си е ваша работа). Съответно не натрупва реален опит в тази сфера и остава по-скоро неопитен. Така, че порното може да възпрепятства създаването и функционирането на реални здравословни връзки в реалния свят.

 

Може да се използва като бягство или заместител на истинска връзка, секс и интимност. Вероятно с развитието на технологиите това ще става все по-голям проблем (3-Д екрани, игри, виртуална реалност и т.н. – правещи преживяването „по-реално” от реалността и по-приятно без никакви рискове и дискомфорт). Всичко, което е в телефона/екрана има потенциал да бъде „геймифицирано” – т.е. направено по-зарибяващо/пристрастяващо.

 

Как да разберем имаме ли проблем (зависимост към порното) и какво да направим?

Установете дали имате проблемдали е станало вреден навик, имате лека/умерена/тежка зависимост? Ако можете на практика да не гледате поне 3 седмици, то най-вероятно положението е окей. Колкото по-млади сте – толкова по-нормално е този период да е по-кратък, но поне 2-3 дни въздържание би трябвало да е постижимо дори за тинейджърите.

Ако просто го правите по навик или компулсивно(пристрастяващо) без дори да се чувствате добре, но все пак го правите, то най-вероятно положението вече е зле. Това е типично за умерените и тежките зависимости, при които дори човекът вече не го прави за удоволствие, а за да не се чувства зле/ужасно. Тогава имате нужда от помощ, а вероятно и от работа със специалист, тъй като тази зависимост има не по-малко негативни дългосрочни ефекти върху живота на човек.

 

 

Ако сте установили, че имате проблем, то е нужно да се намесите. Това може да е много трудно и да изисква усилия, но е важно за здравословния ви личен живот. Поставете си ограничения и се старайте да ги спазвате – невинаги ще успявате, но важното е да прогресирате и да увеличавате периода на въздържание и постепенно да постигнете контрол над поведението си в тази сфера – вие да определяте кога, какво, колко, а не да се ръководите от импулсите, компулсиите или зависимостите си.

 

Ако имате наистина силна зависимост – направете всичко възможно за 30 дни да не гледате порно (ако мастурбирате да е само на въображение и без прекаляване), защото за толкова време приблизително се възстановява баланса в системата на удоволствието и болката (допамина). Ако имате голям излишък от сексуална енергия и желание – насочете го в реалния живот към общуване с истински жени или мъже, споделена сексуалност и интимност вместо да го хабите за виртуални фантазии.

За някои хора, които порното им е голяма слабост (както за други са определен наркотик; храната; хазарта; алкохола и т.н.), то може да се наложи изобщо да отрежете това от живота си. Разбира се, никой не казва, че ще е лесно!

Източник: Даниел Чутров/danielchutrov.com

„Може да ви интересува „Четирите аспекта на сексуалното преживяване“: ТУК

„Лечение на зависимости с числа и числови поредици“: ТУК

Don`t copy text!