Методът на “петте пръста” е изключително лесна и достъпна техника за самоанализ и ефективно целеполагане. Състои се в следното:

На всеки от пръстите съответства един от наблюдаваните параметри на качеството на постигане на вашите цели. Идеята е в края на деня, да погледнете дланта на дясната си ръка и по пръстите да си припомните параметрите, на основата на които се осъществява този контрол.

Палец – ПЪЛЕН С ЕНЕРГИЯ, физическо състояние
Как се чувствах през деня? Какво направих за здравето си, за да съм бодър и пълен с енергия? Кое предизвика раздразнение в мен? Кое ме умори и лиши от физически сили? Кое ми помогна да си възвърна силите отново? Достатъчно ли раздвижих тялото си днес, играх ли упражнения, ходих ли достатъчно пеша?

Показалец – ПОМОЩ
На кого какви услуги направих днес? За кого бяха полезни те? На кого помогнах (колега, приятел, близък, роднина, непознат)? Има много варианти. От чия помощ се възползвах днес? Благодарих ли за получената помощ? С кого се запознах, полезно ли бе за мен това запознанство? Станаха ли по-добри моите взаимоотношения с другите?

Среден — СЪСТОЯНИЕ НА ДУШАТА
Какво беше моето емоционално състояние днес? Средна работа, добро или прекрасно? Кои моменти бяха свързани с положителни емоции и висока мотивация? Това помогна ли ми да достигна желания резултат? От какво трябва да се освободя, над какво да наблегна повече и да развивам за в бъдеще?

Безимен — БЛИЗКИТЕ
Какво направих за близките и роднините си (добро или не толкова)? Помогнах, зарадвах, научих, успокоих, огорчих? Добре е всеки ден да се направи нещо малко, но приятно за близките. А какво постигнах, какво направих за достигането на своята цел?

Кутре — КУЛТУРА НА МИСЛЕНЕ
Какви мисли ме споходиха днес? Какви идеи родих? Какви знания придобих? Всичко това помогна ли ми да повиша своите професионализъм и компетентност? Над какво трябва да поработя още? Какви грешки направих? Как да ги поправя? Какви изводи трябва да си направя след този анализ? Въпросите и отговорите могат да са както разгърнати, така и пределно кратки и ясни. Всичко зависи от желанието ви, настроението и времето, отредено за анализ.

А сега стиснете всички пръсти в юмрук — ЮНАК
Концентрирайте се върху основната си цел. Направете анализ на днешните си цели, изпълнени ли са те? Кажете си, че утре продължавате напред и ще успеете да постигнете това, за което мечтаете.

 

Ето и една 5-минутна тренировка с пръстите на ръката, която ще ви помогне да възстановите вътрешния емоционален баланс

Всичко, което трябва да направите е да намерите 5 минути и да направите това упражнение. Накрая ще откриете, че може да се изправите пред всичко с максимално спокойствие защото ще си възвърнете баланса.

Всичко се прави с пръстите на едната ръка, с които се прилага методът “Jin Shin Jyutsu”, древна японска терапевтична техника, която свързва всеки пръст с дадена емоция. Да видим кои са те:

Палец: Свързва се с тревогата, която чувстваме, когато мислим за многото неща за правене. Този пръст е свързан със стомаха и далака.

Показалец: Този пръст е свързан с емоцията на страха и е свързан с бъбреците.

Среден: Средният пръст съответства на гняв, много негативно чувство, което засяга черния дроб и жлъчния мехур.

Безименен: За нас това е пръста на любовта, тъй като тук поставяме брачната халка, но според метода Jin Shin Jyutsu, тук се крият тъга и несигурност. Този пръст е свързан с белите дробове.

Кутре: Малкият пръст е пръста на сърцето и е свързан със самоуважението.

Как да победим всички тези негативни чувства? Методът, който е много прост, можеш да го приложиш където и когато пожелаеш.

С дясната ръка, обвий палеца на лявата. Притисни го здраво за 1-2 минути. Съсредоточи се върху свързаното с него усещане и го отдалечи от ума си. Продължи с показалеца и всички останали пръсти. След това смени ръката и повтори същите движения. Повтаряй цялото упражнение веднъж на ден.

Във видеото, което следва, може да видите по-добре как се прилага техниката Jin Shin Jyutsu.

https://www.youtube.com/watch?v=m3-O7gPsQK0

Източник: Пътят към себе си
Don`t copy text!