Има ли живот след смъртта? Възможно ли е душата да живее вечно? Къде отива тя, след като напусне тялото? Човечеството си задава тези въпроси от памтивека, но и днес науката и спиритизма са на различни мнения за прераждането. Учените смятат, че биологичната смърт е абсолютния край на нашето човешко съществуване, докато спиритистите вярват, че телата ни са само физически посредници на вечната енергия, наречена душа, която отива да живее в друго тяло, след като напусне предишното. Много световни религии, например източното православие и католицизма също опровергават идеята за реинкарнация, защото противоречи на божието учение за пътя на грешниците към Ада, а на посветените към Рая. Знанието, на което тези религии се позовават, се е използвало като механизъм за контрол над масите. Доказателствата за живот след смъртта продължават да се увеличават, благодарение на хипнотерапевти като Долорес Кенън, д-р Ян Стивънсън и д-р Майкъл Нютън.

Д-р Нютън, който е документирал огромна информация за подсъзнателните спомени на пациенти от предишни животи и дори спомени от времето, преживяно между два живота, обяснява, че хипнотизираните не сънуват, нито халюцинират, и в това състояние не могат да лъжат. Те съобщават това, което виждат и чуват в своето подсъзнание, като че ли наблюдават всичко! Докато са под хипноза, хората биха могли да изтълкуват погрешно това, което виждат, но никога не биха споделили за нещо, за което не вярват, че е буквалната истина.
Интересно е, че специалистът съобщава и за пациенти, които са се колебаели дали да разказват твърде много за времето си между два живота. Сякаш са следвали някакъв етичен код, който не позволява тази информация да бъде разкрита на човечеството поради някаква причина! Д-р Нютън отбелязва много сходства между описанията на различните хора и обобщава картина на целия процес, през който преминават душите – от момента на физическата смърт до прераждането.

А ето и етапите на този ход, според него:

1. Смърт и отпътуване. Много пациенти си спомнят как гледат надолу към тялото си, виждайки хора, които скърбят за тяхната смърт. Някои дори остават до техните близки до края на погребението си. През този период хората са били привлечени от светлина в края на тунел.

2. Порта към духовния свят. Това е следващата фаза, през която очевидците съобщават за преминаване през тунела и достигане до светлината. Местоположението на тунела за всеки е различно. Някои казват, че той се появява точно над телата им, а други, че трябва да пътуват над Земята, за да го достигнат. След достигане до края на тунела, хората почти винаги описват по различен начин красиви гледки, музика и природа. Д-р Нютън предполага, че това са любими спомени от живота, който току-що си е отишъл, и че тези спомени създават усещане за интимност по време на този изумителен процес. По-младите души могат да се почувстват тъжни или объркани през това време, и тогава техните водачи идват, за да им помогнат и да ги утешат.

3. Завръщане у дома. Тук пътешествениците са посрещнати от близките си души, които се появяват като светещи същества, които понякога изобразяват лица на все още физически живи хора. Това е така, защото нашите души проектират само определен процент от себе си върху физическото тяло, затова винаги ще има част от нашата душа и в духовния свят. През тази фаза душата започва да си спомня повече за задгробния живот, нейните предишни прераждания и вече се чувства по-спокойна. Души, които са извършили убийство или самоубийство, анализират действията си заедно със своите водачи и определят подходящия път, който трябва да поемат почти веднага.

4. Ориентация. През тази фаза душата „отхвърля” всякакво съжаление, съмнение, тъга и травмиращи спомени от предишния си живот, като преминава през „дъжд от светлина”, както хора описват това видение. Този процес подновява жизнеността на душата. След това, заедно с водача се обсъжда всичко, което се е случило в току-що отминалия живот, и се решава дали е живяно според очакванията, как са решавани проблемите и дали „уроците” не трябва да бъдат повторени в следващия живот.

5. Преминаване. След „дъжда от светлина” и анализа на предишния живот, хората преминават през това, което се описва като най-красивите видения от цялото пътуване. Тук се виждат много души, които са в същата фаза, всички преминаващи през прекрасни светлинни тунели, за да достигнат крайната си дестинация. Хората описват този момент като вълнуващ, защото няма тъмнина, само чиста светлина, а и защото са на път да се срещнат с духовното си семейство, което е на същия етап в духовната си еволюция, и с което са споделяли животите си. При срещата обикновено се сравняват преживявания, обменя се опит.Това са душите, с които всеки човек продължава да се преражда отново и отново, играейки различни роли с тях, например интимни партньори, братя и сестри, родители, деца и т.н. Понякога тези души присъстват, но по-слабо и по-тихо от други. Това е така, защото те все още се материализират. Друг съществен момент в тази фаза е срещата с „великия съдник”, наблюдавал предишния живот, и навлизането по-детайлно в натрупания опит и научените уроци.

6. Назначение. Този етап е почти като училище, където големи групи от „душевни” семейства, въплътени циклично едни в други, научават за предишните си преживявания. Хората съобщават за „прожектиране” на определени сцени от предишния им живот, както и това, което се е случило в умовете на други хора. Тук вече се говори за чувствата на другите. Например: кого и как си наранил? При този етап могат да се видят и по-големи душевни групи, свързани в кръгове, да се споделят повече идеи, да се пее и да се преживеят други радостни събития.

7. Избор на живот. В тази фаза се преминава към едно голямо кълбо от светлина, където след това всеки избира какъв жизнен път ще следва. Тук душите могат да видят много пътеки и временно да се отправят към нови животи, за да усетят кой от всичките ще бъде най-подходящ за тях. Тук също душата има възможност да премине набързо през времето и да види критични събития, които ще се случат. Някои души ще изберат по-големи предизвикателства, като например физическо увреждане или преждевременна смърт.

8. Изборът на ново тяло е част от предишния етап, но е отделен, защото се фокусира върху физическия облик, който ще притежава душата в новия си живот. Тази фаза обикновено отнема размисъл, защото е повлияна от предишния опит. Например: ако сте били с наднормено тегло в един живот, големи са шансовете да изберете да сте слаби в друг и т.н.

9. Подготвяне и потегляне. След като душата избере жизнения си път, тя се среща със своята духовна група, или с хората, които ще играят някаква роля в следващия й живот, за да се синхронизират помежду си и да определят знаците, които ще ги водят през целия им живот. Водачите също ще помогнат за съставянето на определени символи, които хората ще виждат или ще чуват, и които ще задействат определени мисли и действия в конкретни случаи. След приключване на планирането, душата се среща със съдник, за да обсъди целите и планове си. Целта на срещата е и да насърчи търпението у хората, да ги подтикне да останат верни на ценностите си, да вярват на себе си в трудни ситуации, и да избягват гнева и негативизма.

10. Прераждането всъщност представлява обратното пътуване до Земята през същия тунел, но влизайки през утробата на майката. До 5-годишна възраст душата е в състояние да напусне тялото, за да пътешества и да се среща с други души, ако пожелае, но ще се върне веднага щом почувства физически смут. През първите няколко години душата работи върху това да интегрира енергията си в човешкия мозък.
Как се получава така, че всеки, който се е подложил на хипноза, или е имал преживяване на „излизане” от тялото, или ПБС, независимо от религиозните си схващания, съобщава за сходни случки? Може ли това да бъде просто съвпадение? И как изобщо тези хора си спомнят подобни преживявания, след като са били обявени за клинично мъртви? Може би ще научим отговорите, ако науката и спиритизма обединят усилия. Едно е сигурно – в бъдеще все по-често ще бъдем свидетели на тази връзка между две привидно несвързани страни, което в крайна сметка ще ни отведе по-близо до разбирането на живота, смъртта и съзнанието.

Чрез Здравка Трайкова
по материали на collective-evolution.com

Don`t copy text!