Това е откъс от книгата „I Can Make You Rich“ на  доктор Пол Маккена („Мога да те направя богат“), който постоянно изумява своята аудитория и клиенти като доказва как малките промени в живота на хората могат да дадат огромни резултати, независимо дали лекува някой от фобия през целия живот или изчиства дълбоки проблеми в рамките на минути.

Парите са една от най-емоционалните теми на планетата. Много хора се чувстват по-удобно да споделят с приятели интимните подробности от сексуалния си живот, отколкото да споделят интимните подробности за своите финанси. Така че защо толкова много хора имат емоционална връзка с парите? И какво е това, което дава на парите емоционалната си сила? Да се опитваш да живееш богат и изобилен живот, когато имаш лоша връзка с парите, е като да се опитваш да караш кола с единия крак на газта, а другия на спирачките. Понякога може да постигнете известен напредък, но в крайна сметка, колкото и да се стараете, изглежда никога няма да стигнете до никъде. За да започнем да премахваме всички неща, които сте приписвали на парите, които са спъващи да имате, ще разгледаме по-отблизо откъде идват тези вярвания и идеи за парите.

И така, какво всъщност са парите? Те са това, което ние ги направим да бъдат.

▶︎ Значението на парите

1. Довършете тези 12 изречения за парите, богатството и изобилието, за да разкриете ключовите елементи на текущото си несъзнателно програмиране и връзката си с парите.

• Хората с пари са…
• Парите правят хората…
• Ще имам повече пари, ако…
• Родителите ми винаги мислеха, че парите ще…
• Парите причиняват…
• Страхувам се, че ако имах повече пари, бих…
• Парите са…
• За да имам повече пари, ще трябва…
• Мисля, че парите…
• Ако бях наистина богат, бих го направил…
• Най-големият ми страх за парите…
• Парите са…

2. Оградете всяко от несъзнаваните си парични убеждения, които може да ви задържат, дори ако изглеждат безспорно „верни“ за вас.

3. Повтаряйте това упражнение всеки ден поне през следващата седмица. Може да откриете, че някои от по-дълбоките програми отнемат малко повече време, за да излязат на повърхността.

4. Какво открихте? Вашите вярвания и асоциации с парите са тези на някой, който е програмиран за бедност или за богатство?

Повишавайки осъзнатостта на нашите убеждения за парите, ние можем да започнем да осмисляме много от нашите емоции и поведение, когато се занимаваме с тях. Когато ги променим, можем да трансформираме емоционалното въздействие на парите в живота си. В крайна сметка, бихте ли предпочели да работите половината от живота си за свобода на избора или за корена на всяко зло?

Ето някои от най-разпространените вярвания, които хората имат, които ги предпазват от създаване на изобилие от пари в живота им:

• Парите покваряват. В нашето общество е присъщо недоверие към богатството. По-голямата част от него се основава на основното предположение, че парите развращават. Но реалността разкрива, че не парите развращават. Много прекрасни хора правят невероятно положителни неща с парите си. Защо не вие?

• Няма достатъчно пари в обръщение. Парите не са игра с нулева сума — това е безкрайна игра и колкото повече хора играят, толкова повече пари има в обръщение. При условие, че харчите пари, а не просто ги съхранявате, колкото повече пари правите, толкова повече пари ще циркулират в системата. В този смисъл, колкото по-богат ставаш, толкова по-богат ще правиш другите.

• Не искам да правя пари, защото се страхувам, че ще ги загубя. Това има толкова голям смисъл, колкото да казвам, че не искам да ям хубаво ядене, защото се страхувам, че ще трябва да го пусна по-късно в тоалетната. Целта на парите не е да се пазят завинаги, а да се използват.

За да поставите под въпрос някои от собствените си ограничаващи убеждения относно парите и да възстановите по-здравословните отношения с тях, направете това просто упражнение, адаптирано от книгата на Патриша Ремел, Money Freedom. То се основава на идеята, че когато премахнете всички културално наложени вярвания за това, какво трябва и не трябва, парите са просто инструмент, който можем да използваме, за да улесним живота си и да постигнем целите си по-бързо. Следователно това, което е вярно за парите, трябва да е вярно и за други инструменти …

▶︎ Упражнението с лопата

1. Направете списък с най-негативно изглеждащите парични убеждения, които сте разкрили в предишното упражнение.

2. Заменете думата „лопата“ (друг практически инструмент) с „пари“ във всяко от изреченията от вашия списък. Забележете дали твърденията все още имат смисъл или имат някакво емоционално значение.

Примери:

• “Любовта към лопатите е коренът на всяко зло.”
• “Лопатите не растат на дървета.”
• “Чувствам се виновен, защото имам повече лопати, отколкото баща ми някога е имал.”

Помнете, че идеята тук е просто да отнемете емоционалното „ужилване“ от тези представи — няма значение дали наистина им вярвате или не.

▶︎ Откъде идват всички тези представи за парите?

Когато се родим, умът ни е чисто бял лист. Има някои неща, които телата ни са програмирани генетично, за да могат да правят почти от раждането — основите на движение, комуникация и самолечение. Въпреки това, когато става дума за това, което решаваме да вярваме за света, умовете ни са готови да се вкопчват.

Преди седем годишна възраст детето не знае достатъчно, за да може да разчита на собствената си преценка и разсъждения. Критичните им способности са неразвити. Критична способност е способността да разпитвате, преценявате, анализирате, критикувате и, което е много важно, да сравнявате.

Докато не поемем контрола над собствения си ум, нашите вярвания за света и самите ние произхождат от непрекъснатите послания, които получаваме през първите няколко години от живота си. Това, което ни се казва отново и отново, особено в моменти на емоционална интензивност, оказва най-мощното влияние върху нас. Всъщност всичко, което се казва в момент на емоционална интензивност, има силата на хипнотичното внушение.

Ако смятате, че трябва да работите усилено, за да печелите пари, ще търсите само работа, която включва много усилия. Ако вярвате, че всеки ще те ограби, то вие несъзнателно ще привлечете хората, които ще направят това. Ако вярвате, че заслужавате голямо богатство, тогава умът ви ще търси възможности, които създават това.

Това е една от причините хипнозата да е толкова мощен инструмент за промяна на живота и връзката ви с парите. Тя ви позволява да стигнете точно до онази част от мозъка си, където се съхраняват старите програми и буквално да препрограмирате ума си за богатство.

▶︎ Прекратяване на финансовия самосаботаж

Повечето от нас са наследили смесица от някои положителни и някои отрицателни вярвания за това какво би означавало повече пари в живота ни. Тези парични вярвания от своя страна влияят на това колко пари ще си позволим да имаме.

Например, как реагирате, когато прочетете тези твърдения?

• Аз заслужавам пари.
• Парите могат да дойдат при мен лесно.
• Има повече от достатъчно в обръщение.
• Добре съм с това да съм богат.

Ако се чувствате комфортно, докато ги четете толкова очевидно и вярно както „небето е синьо“ има вероятност вече да живеете доста богат живот и да имате положителна връзка с парите.

Ако ги чувствате неудобно, не съвсем вярно или дори непростимо вие просто сте разкрили един от истинските блокажи за живот изпълнен с богатство и свобода. За разлика от горните твърдения, какво ви казаха като дете за парите? Много от клиентите ми отговарят така:

• Никога няма да си стойностен.
• Засрами се! Защо едно нещо не можеш да направиш правилно?
• Хубавото е, че си красив, защото не си достатъчно умен, за да го направиш сам

Има дълъг списък с отрицателни парични вярвания и истории, които хората използват, за да се пазят от богатството. Може би сте мислили, че ако станете богат, ще се промените като личност, или ще станете мишена, или ще загубите приятелите си. Може би си казвахте, че няма да можете да се справите с напрежението или че изобщо не се интересувате толкова от парите.

Много хора са били научени на неща като: „Библията казва, че парите са коренът на всяко зло.“
Това, което всъщност казва Библията, е: „Любовта към парите (или, според някои учени, „похот към пари“) е коренът на всяко зло“. Тоест преследването на пари заради самото преследване, като стока, която трябва да се съхранява и трупа.

Ето ключът: Каквато и негативна история за богатството да сте си казвали в миналото време е да я пуснете да си отиде.

Умът ви е като компютър, но е полезен само като програмите, които стартира. И тези програми са съставени от най-честите ви мисли и най-плътно задържани убеждения. Ето защо е толкова важно да изоставите всички несъзнавани парични убеждения и идеи, които все още носите от детството си за това защо парите са лоши или че не сте достатъчно добри, за да ги имате. Самото осъзнаване на старите ви програми около парите е достатъчно, за да отнемете властта им и да създадете по-щастливи отношения с парите.

Има обаче една жертва, която ще трябва да направите, за да укрепите връзката си с парите — ще трябва да се откажете от негодуванието си към хора, които имат повече пари от вас!

Когато започнах по моя собствен път към богатство вярвах (наред с други неща), че:

• Богатият става по-богат и бедният става по-беден.
• Ако печеля другите трябва да губят.
• За да може някой да направи много пари, трябва да прецака други хора.

Възможно е да държите у себе си някои подобни парични убеждения, но ето простата истина: ако не харесвате хората с пари, ще бъде трудно да станете един от тях.

След като разбрах колко много се възмущавам от хората с пари, разбрах доколко това негодувание ме възпира в моя собствен стремеж към богатство. Знаех, че трябва да променя модела — да препрограмирам автоматичната си, несъзнавана реакция към хора, които имат пари. Дори да не ми хареса това, което мислех, че са направили, за да получат парите си, разбрах, че единственият човек, когото наранявам от негодуванието си съм аз. Както се казва, да седиш на негодуванието е като пиене на отрова в очакването другият човек да умре!

В началото използвах проста система на заместване. Всеки път, когато забелязвах, че мърморя в главата си за успеха или богатството на някой друг, веднага заменях тази мисъл с положителна, желаеща този човек добре. В началото ми беше странно, но всеки път, когато го правех забелязах, че се чувствам малко по-добре вътре в себе си.

След това научих техника, която ми позволи по-бързо да направя още по-драматични промени. Вместо да се съсредоточавам върху това, което не исках (т.е. „да бъда като тях“), съсредоточих съзнанието си върху това, което исках — да печеля пари и да живея богато по етичен и приятен начин.

Ето какво научих, точно по начина, по който го практикувам и до днес…

▶︎ От негодувание към богатство

Прочетете всички инструкции, преди да започнете…

1. Помислете за някой, за чийто успех или богатство сте негодували. Създайте в съзнанието си образ как изглежда. Какъв цвят е косата му? Какви дрехи носи? Какъв израз имат на лицето му?

2. Сега, помислете за това, че сте точно такъв, какъвто най-много искате да бъдете — да живеете живот според собствените си условия с финансовите активи, за да правите това, което наистина искате да правите. Как стоиш, усмихваш се и говориш? Колко щастлив и уверен изглеждаш?

3. Свийте тази картина на вашето богато аз, така че да се побере в един малък ъгъл на снимката на човека, когото сте били негодуващи.

4. Сега превключете снимките възможно най-бързо! Докато картината на човека, на когото сте се възмущавали, се свива в ъгъла, разширете картината на вашето богато аз, докато запълни екрана. Уверете се, че разширената картина на вашето богато аз е голяма, ярка и дръзка!

5. Отделете малко време, за да изчистите ума си, след което повторете процеса поне пет пъти. Правете превключането всеки път все по-бързо и по-бързо.

Ето едно последно упражнение, което можете да направите, което ще ви улесни да освободите всеки остатъчен негатив около парите и да станете незабавно по-богати в мисленето и действията си …

▶︎ Създаване на по-богат свят

1. Помислете за някой, за когото смятате, че се бори финансово и си го представете като богат и успешен.

2. Помислете за някой, за когото вярвате, че вече се справя добре и си представете, че ще стане още по-богат и успешен.

3. Повторете стъпки 1 и 2 с толкова много хора, колкото ви харесва, докато не се почувствате „чисти“ — без съжаление и без негодувание.

4. Представете си какъв би бил светът, ако нямаше бедност и всеки имаше повече от достатъчно, за да живее живота според собствените си условия. Как се чувстваш да живееш в такъв свят? Как се чувстваш по отношение на себе си?

Колкото по-често повтаряте това упражнение, толкова по-бързо ще се променят отношенията ви с парите и толкова по-бързо ще нараства богатството ви.

Превод:Vasil Tonev  

Източник:paulmckenna.com

Още по темата за парите: ТУК

 

 

 

Don`t copy text!