Женската природата (Ин) в своята енергия е много гъвкава, приемаща и податлива, това не означава, че тя е слаба. Спомнете си стихията на водата, с цялата й гъвкавост и сила тя може да разрушава, да убива, тя може да бъде страшна и ужасна.

Но тя е и благодетелна, тя изпълва живота, премахва жаждата, дава енергия за растеж и възстановяване. Когато следваме женската си природа, ние получаваме нейната сила, мощ и съзидателна енергия!

Най-мощният враг, който унищожава женската Ин природа и създава на жената множество проблеми, е качеството категоричност.

Какво е категоричността?

Това е, когато една жена смята, че нейният светоглед е единствено точният и верен, нейните ценности й се струват най-важни и е налице умствена и емоционална привързаност към някакви стандарти. Това може да се прояви както в духовен план („Моя Бог и моите жизнени ценности са въздесъщи“), така и в битов („Моята козметика и моят стил са по-добри от останалите“).

Такива жени с „пяна на устата“ доказват своята правота, снизходително се усмихват („Бедният той, глупавият.“) или просто съжаляват „непросветените“. Преобладаваща част от жените например имат категоричното убеждение, че вегетарианците са по-добри, по-чисти, по-духовни от месоядците. Много жени смятат, че ако следват някои духовни традиции, те ще са с една глава над другите жени. Жената, която изучава знанието за женствеността, счита, че това й носи авторитет пред останалите жени, които не изследват женската природа .

Какво е лошото на категоричността?

В една от най-старите и мъдри книги пише: „Светкавица винаги удря там, където са натрупани авторитарни идеи и догми.“ Това изречение добре описва това, което се случва със свръхкатегоричните жени, неспособни да приемат другите хора и техните ценности.

Ако една жена се отнася категорично лошо към алкохолиците например, те ще я преследват, попадайки в полезрението й, за да се свържат с нея и дори да й поискат пари. Ако тази категоричност е много силна, дори любимият човек на жената може да започне да злоупотребява с алкохол.

Ако една жена съди други жени (например заради връзките им с женени мъже), с течение на времето в живота й започва да се оформя подобна ситуация.

Ако една жена намира своята духовна традиция за единствено правдоподобна, в рамките на съответната духовна общност я застигат  големи разочарования.

Категоричността е обратната страна на приемането.

Нашият живот е нееднозначен, мекият период заменя твърдия период и ако ние не разполагаме с гъвкавостта и приемането, тежките периоди могат да ни пречупят. Бурята пречупва огромното дърво, но гъвкавата върба се огъва от вятъра и продължава живота си!

Когато жената се установява в някаква категоричност, тя сама се заключва в рамки и привлича в живота си сложни уроци, свързани с приемане, любов, самоуважение. Колкото по-висока е степента на категоричност, толкова са по-трудни уроците!

Някои от вас ще кажат: „Нима трябва да се приемат насилниците и алкохолиците, които проявяват грубо отношение към жените си?“ Те са направили своя избор, избрали са този път, тъй както вие сте избрали пътя на духовността и личното развитие. Бог позволява на тези хора да направят този избор, защо да не можем и ние да им позволим това?

Ние сме свободни да изберем дали да си сътрудничим с подобни хора и да споделяме енергията си с тях, като ги допускаме в живота си. Това е алтернатива на осъждането, подценяването и ехидността.

В този свят има радост и страдание, милост и грубост и всички те са парченца от хармонията.

Нека погледнем в живота си и се запитаме:

Поставяме ли се над останалите?

Мислим ли за нещо, като не можещо да бъде по друг начин?

Силно категорични ли сме по някои въпроси?

Може би си мислите, че категоричността ви предпазва от нещо, но всъщност всичко в този свят има право да съществува. Разтваряйте своите проблеми и трудности в приемането и в гъвкавостта и използвайте своята сила!

Автор Юлия Судакова

Може да ви е интересно и „Женската енергия и корема“ ТУК

 

Don`t copy text!