След водата и наред с чая, кафето е най-популярната течност на Земята. Открито за цивилизацията само преди столетия, то победи света. Никой друг продукт не може да се похвали с такава скорост и мащаби и този факт има своето основание.

Когато се дискутира кафето, веднага започват да се изброяват неговите десетки съставки и влиянието им върху нас. И тук се прави основната грешка, защото всички тези съставки и ефекти се поставят под един знаменател. Тежестта на тяхното въздействие върху организма ни обаче е коренно различна. Да, кафето има полифенолни антиоксиданти, вероятно предпазва от Алцхаймер и т.н., но неговото мощно и основно действие е друго: кафето, главно чрез кофеина е мощен ускорител на обмяната. И в една цивилизация, където основна ценност е интензивността – да получиш повече, да изконсумираш повече, да изживееш повече за кратко време, един такъв стимулант като кафето е „попадението в десетката”. Това е дълбоката екзистенциална причина за успеха на кафето.

Дискусията за кафето е всъщност дискусия за дрогата, тъй като то е най-масовата легална лека дрога. Неговото реално въздействие във всички негови позитиви и негативи е пречупено през тази дефинираща го призма – кафето увеличава главоломно нашия метаболизъм (изгарянето). А ускорената обмяна означава освен ускорен живот, също така и ускорен разход на ресурси, бърз ход на биологичния ни часовник и респективно бързо остаряване и бърза смърт. Това е логиката „живей бързо и умри, изгори, за да светиш”. Разбира се бързата обмяна има и своята обратна страна. Особено при съвременния човек, консумиращ прекалено много животински и технологично преработени продукти, едно леко ускорение на обмяната ще бъде леко „побутване” на нашите очистителни и детоксикиращи функции. Помагайки ни да се освободим от обменните и екологични отрови, кафето може да подобрява не само качеството ни на живот, но вероятно дори да го удължава. Ускорявайки обмяната, ние образуваме киселини и свободни радикали вероятно много повече, отколкото антиоксидантите в кафето могат да покрият. Всяка киселина разяжда тялото ни, поглъща калций и много други минерали и витамини. Същевременно ускореният метаболизъм в клетките, повишеното разграждане на мастни депа, лекият диуретичен ефект на кофеина освобождават по-лесно организма ни от разяждащите го кисели отрови. Така че тайната на баланса отново е в дозата. Емпиричната доза за възрастни е до 1-2 чашки стандартно еспресо дневно. И оттук следва градацията, в която ние можем да лавираме. Късото италианско ristretto е ароматно и по-слабо от дългото. Технологично преработените инстантни кафета са дебалансирани и често съдържат химикали. Следва безкрайната гама от добавки към кафето – капучино, латте, макиато и т.н. Малко мляко или истинска сметана към кафето значително омекотяват ефекта му. Захарта свързва кофеина в захарати, които също действат по-плавно и неагресивно. Модерно е днес и зеленото, неизпечено кафе, което запазва хлорогеновата киселина в зърната, както и спестява канцерогенните вещества образуващи се при изпичането.

За подрастващи до 14г. е нежелателно ползването на което и да екафе. Пораженията от прекомерното изгаряне са главно върху нервните клетки и ендокринната система. Опитайте да предложите алтернативи – биологично кафе от семена – нахут, ръж и др. Друг вариант е поне една част от чистото кафе да замените с тях. Нека си спомним, че нашите баби никога не пиеха чисто кафе – те винаги го смесваха с леблебия или ръж. Ето и едно ексклузивно предложение: смелете на фина мазна паста кашу и бадеми, по желание – един суров жълтък и лъжичка палмова или кафява захар, добавете към кафето и миксирайте силно. Такова капучино е истинска храна и намалява до минимум драстичните ефекти на кафето.

В последна сметка кафето е билкова отвара и не бива да го демонизираме. От друга страна то е лека дрога и с него не бива да се прекалява. Мярката е индивидуална, но никога не бива да се ползва непрекъснато. Дайте си периоди на почивка, в които организмът ви ще компенсира изтощението от ускорената обмяна. Друг вариант е кафе през ден или 2 дни със 2 дни без. Така ще избегнете зависимостта. Ще имате възможност и истински да му се насладите. Защото кафето е тайнство. А както ни уверяват и древните римляни – всяко прекрасно нещо е рядко и само тогава можем да го оценим истински.

Автор д-р Георги Гайдурков

Източник:http://georgigaydurkov.wordpress.com

Don`t copy text!