Знаете ли, че в мистиката числото 40 олицетворява изкачването на по-високо равнище, както и духовно пробуждане?

Когато загубим някого, сме в траур 40 дни.  Числото 40 е свързано с много от ритуалите на Църквата и църковните тайнства и най-вече с окончателното отпътуване на Душата след смъртта.

 


Когато се роди дете, трябва да минат 40 дни, докато то бъде готово за живота на земята.  А когато се влюбим, трябва да изчакаме 40 дни, за да сме сигурни в чувствата си. На копринената буба са нужни 40 дена за да се превърне в прекрасна пеперуда.


Потопът на Ной е продължил 40 дни и макар, че водата е унищожила живота, в същото време тя е отнесла всичко нечисто и е дала на хората възможността да започнат наново.

 


В ислямския мистицизъм има 40 стъпала между човека и Бога. По същия начин има четири основни равнища на съзнание с по десет стъпала във всяко, което прави общо 40.

 

Исус е останал в пустинята 40 дни и 40 нощи. Христос приема истинското си величие, след като приема четворката – т.е. кръстът на страданието, за да стане път, истина и живот. Ако човек се изправи с прибрани крака и разперени ръце в страни, той ще образува четворката или кръста. Това е фигурата на разпятието, което приема страданията, затова и се счита за трудно число.

 


Мохамед е бил на 40 години, когато е бил призован за пророк.
Буда е медитирал под липата 40 дни.
Да не говорим пък за 40-те правила на Шамс от Тебриз.

 

„На 40 години получаваш нова задача, нов пропуск
за живота. Достигнала си изключително благоприятно число. Поздравления! И не се притеснявай, че остаряваш. Няма бръчки и бяла коса, които да са достатъчно силни, за да сломят мощта на числото
40!“ – цитат от книгата „Любов” на Елиф Шафак

Ако раздробим 40 на съставните му числа, то 4-ката може да се разглежда и като принцип на материализация на светлината. Тя, светлината при 1 се е появила. При 2 светлината се е разделила на своите тонове и полутонове. При 3 свeтлината е кристализирала. При 4 кристализиралата светлина приема определена форма и се материализира – труден, кризисен, мъчителен, и груб процес. 4-ката е солидна база, върху която да стъпи човек, за да изгради една стабилна конструкция във всяка област, с която се е захванал: строителство на дом, бизнес – проекти, учение. То предвещава усилен труд, постоянство, целенасоченост, методичност, дисциплина, довеждане на нещата докрай, без отлагане и протакане, без кръшкане и без прехвърляне на отговорностите върху някой друг.

 

НУЛАТА е следсловието на деветката и прага на единицата. В Нулата се крие потенциалната енергия на всички числа. Когато НУЛАТА стои след някое число(40), тя повишава разрядността му, превръща едноцифрените числа в двуцифрени, двуцифрените в трицифрени и т.н. и следователно е като стълба на еволюцията. В нумерологията комбинацията от нула с друго число винаги променя отчасти характера на числото.

М.С.(Гуру Сакхи)

Още за „Годините, които навършваме като двуцифрено число“: ТУК

Don`t copy text!