Този психологически феномен ни пречи да хванем живота си здраво в ръце. Навлизайки в живота, ние се превръщаме във възрастни с ежедневни занимания, които често страдат от разбирането, че някои неща са извън нашия контрол – в най-добрия смисъл на това понятие.

 

Истината е, че можем да контролираме много повече неща, отколкото си мислим. Проблемът е в мозъка ни, който е така устроен, че да приема, че сме безпомощни. Обяснението се крие в психологическия феномен, наречен „заучена безпомощност“ и въпреки, че сигурно не сте чували за него, той има огромно влияние върху това дали предприемаме определени действия и дали вярваме, че дадени неща са възможни.
Този феномен е открит след няколко брутални опита с кучета, при които едната група бива удряна с електрошокови вълни, без да може да направи нищо, а другата има възможност да избегне наказанието, извършвайки някакво действие като прескачане на ограда.

 

Когато учените повтарят експеримента, давайки на първата група шанс да избегне електрошока, кучетата не правят абсолютно нищо, за да се възползват от това. Те не успели да осъзнаят, че е в рамките на възможностите им да избегнат страданието.
С други думи, те били заучили безпомощността като модел на поведение. След този експеримент започва да се говори за правата на лабораторните животни. Тоест годините на ужасна вивисекция не притесняват никого.

 

Заучена безпомощност се проявява по сходен начин и при хората като учените считат, че голяма част от тях са готови да изтърпят страдание и да отбягват извършването на действия. Чувството на униние и задънена улица в човешкия ум е много по-лошо от истинското изтезание. Нямате представа колко трудно е това състояние и колко е важно да научите психиката си да се измъква от него. Обяснението е, че обществото ни втълпява от ранна възраст, че нямаме пълен контрол над живота си.

 

Добрата новина е, че съществува начин, по който това може да се промени. Навикът да се отказваме, да оставим живота да ни „шокира“ докато клетката всъщност, е ОТВОРЕНА е едно от най-ужасните и за съжаление, често срещани неща в живота ни. Ако ви се крещи, физически или психически ви тормози нещо, ако чувствате, че не можете да промените нищо, ако ви се струва, че това не може повече да бъде толерирано, но нямате избор…

 

Запомнете: ТОВА НЕ Е ТАКА. Клетката е отворена отдавна!


Накратко – нещата, които ни изглеждат невъзможни, всъщност могат да бъдат постигнати. Достатъчно е да приемем факта, че имаме контрол над тях.

Източник: Михаил Лабковски/ labkovskiy.ru

Don`t copy text!