Много източни учения описват разликата между дясно и ляво като разлика между женски и мъжки.

Емоционално здраве

Мозъкът е разделен на две полукълба, ляво и дясно, които имат напълно различни ефекти върху човешкото тяло. Хората с доминиращо ляво полукълбо обикновено са логични, рационални, говорят добре и са находчиви. Те обработват информацията последователно, изучавайки я на части и едва след това добавят придобитите знания в една последователна картина.

Хората с доминиращо дясно полукълбо са склонни да бъдат визионери, които обработват информацията интуитивно. Те първо схващат цялата картина и едва след това навлизат в подробности. Освен това те са по-интровертни и чувствителни, особено към светлина, звук и критика.

Нашата образователна система е насочена към деца с развито ляво полукълбо защото те мислят по линеен начин, по-лесен за преподаване. Децата с дясно полукълбо се адаптират по-слабо защото са склонни към визуализация и се нуждаят от визуални образи за да разберат определена теория. Поради това те често се диагностицират с разстройство или дефицит на внимание. Такива деца обаче просто изучават материала по различен начин и когато получат такава възможност, не възникват проблеми с ученето.

Когато мозъчният ствол преминава в гръбначния мозък, нервите в основата на черепа простиращи се от двете полукълба, се пресичат. В резултат на това дясната страна на тялото ни е свързана с рационалната, логическа част, а лявата с творчески качества и чувства. Логическите способности обаче нямат нищо общо с това коя ръка – лява или дясна – доминира. Изглежда, че няма голямо значение. Има доста леви артисти, но делът на левичарите също е голям!

Лявата и дясната страна на тялото

Много източни училища описват разликата между дясно и ляво като разлика между женско и мъжко, ин и ян. Тук не става въпрос за пол, а за мъжки и женски качества, които всички ние притежаваме. Ако приложим този принцип към езика на мисловното тяло, тогава неизбежно съществува връзка между проблемите, които възникват с едната страна на тялото и вътрешен конфликт, свързан с един или друг аспект на съответния принцип.

Дясната страна на тялото както при мъжете, така и при жените отразява мъжкия принцип. Тя е отговорна за способността да  дават, да доминират и да се утвърждават. Това е авторитарната и интелектуална част от нашето същество, свързана с външния свят:

= работа,

= бизнес,

= конкуренция,

= социален статус,

= политика и власт.

И при мъжете, и при жените дясната страна на тялото представлява връзка с вътрешния мъжки принцип. Проблемите от дясната страна при мъжете могат да означават конфликт, свързан с мъжкото изразяване, семейните отговорности, конкурентния натиск на работното място, липсата на самочувствие или несигурността относно сексуалната ориентация.

При жените дясната страна отразява конфликта между майчинството и кариерата, трудностите при показване на увереност и категоричност в позиция, която мъжете обикновено заемат. Някои майки трябва интензивно да развиват мъжката страна, да хранят семейството и да вземат решения, което също може да доведе до вътрешен конфликт. В допълнение, дясната страна отразява отношенията с мъжете: с баща, брат, любим човек, син – и всички конфликти, които могат да бъдат свързани с тези взаимоотношения.

Лявата страна на тялото както при мъжете, така и при жените отразява женския принцип. Това означава способността да искаш помощ, да приемаш, да се подчиняваш, да храниш и да се грижиш за другите, да проявяваш креативност, артистични способности, да слушаш и да се доверяваш на собствената си мъдрост. Тази страна е свързана с дома и вътрешния свят на размисъл и интуиция.

При мъжете проблемите с лявата страна отразяват трудностите в проявяването на загриженост и чувствителност, способността да плачат и да показват собствените си чувства, да се обръщат към собствените си творчески способности, интуиция и вътрешна мъдрост. На момчетата от детството се казва, че смелите мъже не плачат, поради което толкова много възрастни мъже никога не влизат в контакт с тяхната чувствителна, съпричастна страна.

При жените лявата страна отразява проблеми с изразяване на уязвимост, женственост, проява на грижа и майчини чувства, конфликт между чувствителност и отговорност. В допълнение, лявата страна отразява отношенията с жените: майка, сестра, любим човек, съпруга, дъщеря – и всички конфликти, които могат да бъдат свързани с тези взаимоотношения.

Източник: econet.ru

Слънчевия сплит и връзката му с мозъка: ТУК

Don`t copy text!