Едва ли има някой, който не е чувал едно от най-разпространените не само на Балканите, но и в цял свят поверия, че през високосна година се носи само сребро. Едва ли има и някой, който не се е питал защо среброто е толкова специално и защо се свързва точно с този специфичен период във времето, когато месец февруари магично нараства с още един ден.

 

 

Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и затова през тях се носи злато. Високосната година пък е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна, и вероятно това е причината, поради която през високосните години носим сребърни накити. Може би това поверие крие своята истина, защото Слънцето дава енергия и ако чисто символично в продължение на три години приемаме и захранваме с енергия телата и душите си, то е логично, че след това трябва да има период на изчистване и на създаване на пространство за новата сила, която ще поемем.

 

 

Много поверия и данни за използването и обожествяването на среброто има още от най-древни времена. Например в Древна Гърция то се свързва с богиня Артемида – носеща се през облаците върху сребърна колесница, тя пускала със своя сребърен лък лунни лъчи към земята. Тайнствен и загадъчен, този материал винаги е асоцииран с Луната, морето и техните богини-закрилници, заради което през Средновековието алхимиците му поставили име Лунарен и пак те виждали в белия метал спиритически способности за контакт с душите на мъртвите. През вековете, сребърните бижута били свързвани и с магически сили. Предците ни вярвали, че среброто носи изцеление, късмет и предпазва от зли духове, върколаци и вампири. Имало е поверие, че среброто потъмнява, ако го носи болен човек. Пак по нашите земи през високосна година, в дрехите на новородени, както и на булките се пришива сребърна паричка, за да носи късмет.

 

 

Друго интересно поверие за високосната година е, при някои славянски народи в такива години се е давала възможност на девойките да си изберат мъж и да изпратят родителите си при него. Сватбата обаче трябвало да се прави на следващата година. Затова момичета, не се чудете, а действайте, вземете сребърен пръстен и поискайте ръката на любимия, сега е позволено!

 

 

Свързвано с Луната и нейният мистицизъм, среброто е било наистина почитано като божество. И до днес се вярва, че така, както Луната като небесно тяло отразява слънчевата светлина, така и среброто отразява и отблъсква негативните чувства и мисли от своя притежател. Ето защо, ако искате да се защитите от нечии зли очи или уроки, сребърните бижута по вас ще отразят обратно негативната енергия от този, който ви я изпраща. Освен това сребърните бижута носят един индивидуален заряд, който се засилва при допира до отделния човек, защото среброто дарява на човека, който го носи спокойствие, прави го психически по-силен и устойчив, дава му усещане за финансова стабилност, и не на последно място – подчертава неговите физически предимства.

 

 

Дали това е така, едва ли някой може да каже със сто процентова сигурност. Едно обаче е сигурно деликатният отблясък на среброто е подходящ за всяка възраст и пол. Сребърните бижута ще ви дарят с увереност, елегантност, ще придадат неповторима женска чувственост на дамите. Защото сребърните бижута разкриват по необикновен начин красотата ни и показват на преден план изтънчеността и благородството, качества, които всеки от нас трябва да притежава.

 

 

Нумерологична вметка: Именно Юлианският календар на Юлий Цезар още преди Христа въвежда тригодишното пропускане на 29-и февруари, а на четвъртата да се отбелязва с цел наваксване на времето, нужно на Земята да обиколи Слънцето за една година – а това са 6 часа от всяка година, умножено по 3. И ето от къде идва така наречената трудна високосна година – от числото 29, което нумерологично погледнато е едно от трудните кармични числа, отговарящо на високите вибрации на числото 2, но идващо от 11. Темата за толерантността, миротворството и специално отношението към жената – майка, сестра, приятелка, колега ще е от значение както за самите жени, така и за мъжете и женското им обкръжение. И в никакъв случай сблъсък, съперничество или воюване, това не би донесло полза за вас, напротив! Такава година вибрира с по-високи вибрации, демонстрира повече вдъхновение, творчество, новаторство, нови идеи, смелост, артистичност, поглед зад пределите на известното, готовност за скок в неизвестното. 29/11 е парад на таланти, чувственост, емоционалност, необикновено светоусещане, ярка индивидуалност, която трудно е готова да се подчини на традиционализма и общоприетите норми и ценности. Когато човек не е в състояние да отговори на кармата на 29 за независимост, свобода, оригиналност, високо чувство за отговорност, както и на високите вибрации на 11, той просто слиза на ниските вибрации на редуцираното им число 2, което е по-лесно за физическа и духовна реализация.

Via SiddhArta Handmade

Може да ви е интересно също  Какво да очаквате от вашата лична 2024 година?

 

Don`t copy text!