Руският учен, физиолог Алексей Ухтомский през 1911г.  създава Учението за доминантата като общ принцип в работата на нервните центрове. Той изгражда последователна концепция за човека като пресечната точка на различни науки: физиология, психология, философия, социология и етика.

Терминът Доминанта в превод от латински означава „господстващ“. Доминантата е общ принцип в работата на нервната система, който се подкрепя от странични импулси(независимо от техния характер) и потиска други текущи рефлекси.

 

Важен принцип в работата на централната нервна система е, че ДОМИНАНТАТА е огнище, което веднъж възникнало, потиска дейността на другите сектори на централна нервна система. ДОМИНАНТАТА привлича към себе си възбуда от други участъци на нервната система и се усилва за тяхна сметка. Основно значение има фактът,  че наличието на ДОМИНАНТАТА определя готовността на човека Да Реагира по Определен Начин на случайни дразнители.

 

„Каквито са доминантите на човек, такъв е интегралният му образ за света и какъвто е интегралният му образ за света, такова е поведението му, такова е лицето му за другите хора” – казва Ухтомский

 

В живота често се сблъсквате с проявите на този основен принцип на физиологията, но невинаги се замисляте с какво си имате работа. Доминантатата може да бъде положителна, но и отрицателна.

Пример за положителна доминанта. Случвало ли ви се е да се смеете до сълзи? Развеселили сте се по някакъв повод, настроили сте се шеговито, дълго сте се смели и ето че към вас се приближава човек, който ви казва нещо, което не е смешно. Задава например най-обикновен въпрос.

 

Но! Всичко в този човек ви се струва смешно – и гласът му, и маниерите му, и това как е наклонил главата си. В обикновено състояние не би ви дошло наум, че това нещо е смешно. Но вие се заливате от смях докато отговаряте и сами се чудите на своята реакция…Тоест, в състояние, в което е възбуден центърът на смеха, дори най-обикновен дразнител като да ви покажат пръст например, може да предизвика смях.

Да вземем друг пример – за отрицателна доминанта. Човек не се чувства добре. Не е важно по каква причина – неудовлетворение от работата, от отношенията с партньора, уморен е, има лошо самочувствие и т.н. Създал си е ОТРИЦАТЕЛНА ДОМИНАНТА. Този човек се дразни от всякакви външни обстоятелства, обижда се от всяка дума, вижда враг във всеки срещнат, просто е „крив“.

При наличие на ОТРИЦАТЕЛНА ДОМИНАНТА човекът е склонен към НЕГАТИВНИ РЕАКЦИИ дори и при най-безобидния повод. Всичко му е криво, нищо не му е наред, чак не иска да живее. Да се захваща с някаква работа в такова състояние, а още повече да се мисли заново начинание е противопоказно. Човек трябва първо да излезе от отрицателното огнище на възбуда.

 

Ако при вас се е образувало отрицателно огнище на възбуда (Доминанта), трябва най-напред да осъзнаете какво се случва с вас. Второ, да вникнете в създалата се ситуация и да изясните причините, предизвикали появата на ОТРИЦАТЕЛНА ДОМИНАНТА. Доминантата може да бъде както физическа, така и психологична.

Формираната в човека НЕГАТИВНА ДОМИНАНТА не само влияе отрицателно върху него, не само „се излива“ върху другите във вид на груби думи, критика и дори черногледство. Човек с отрицателна ДОМИНАНТА внася отрицателна енергия във всичко – в своите мисли, в позата, в израза на лицето, в жестовете, в гласа и думите си. Тази отрицателна енергия причинява страдания не само на него самия, но и на околните. Осъзнавайте кога сте изпаднали под отрицателна доминанта и навреме се измъкнете от задушаващата й прегръдка!

Автор: Андрей Левшинов/levshinov.ru

Нумерологията използва понятието „Позитивна доминанта“ в Годишните карти(Годишни потенциали) и в Съпоставка за съвместимост между партньори/роднини. Там то е позитивно натоварено и носи допълнителна подкрепа в дадена насока. Повече инфо: ТУК

Don`t copy text!