Един от най-популярните методи на Изтока, а сега и на Запада, сочен като бързо премахващ ефектите на острия или хроничен стрес  е масажирането на биологично активната точка, наричана „точка на Духа“ или „Точка на Конфуций“. Според известния китайски мислител и философ Конфуций  практикувал  въздействието върху тази точка, стимулирането на същата води до „забележителна яснота и контрол върху ума, до прояснение на сърцето и очите.“

 

 

Повечето китайци смятат, че човешкият живот се управлява от три точки: „собственикът на храносмилането“ – т.нар. точка на Чингис хан;  „повелителят на времето“ – това е точката “ Цзу-сан-ли и „управителят на разума“ или т.нар. точка на Конфуций. Ефектът на последната, освен в неутрализиране на стресовите последици, се изразява и в стимулиране на развитието на здравия мозък.

 

 

„Точката на Конфуций “ се намира под тилната кост на главата, на около 2,5 см над задната граница на растежа на косата, където има вдлъбнатина.

Въздействие върху точката може да бъде оказано с пръст, с тъпия край на молив или с гъбичката на молива. Стимулирането се извършва с меки, кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка, в продължение на 5 минути.

 

 

 

С помощта на масажиране на „точката на Конфуций“ може да се премахне спазъм в стомашно-чревния тракт и да се подобри работата на жлъчния мехур – мястото където се трупа хроничния стрес. Обикновено стреса се развива постепенно, натрупва се в продължение на месеци или дори години и в голяма степен разрушава живота ни и предизвиква редица болести. Състоянията, които произтичат от хроничния стрес са не само влошаване на настроението, неврастения и емоционална нестабилност, но също така и системни нарушения на храносмилателната система, подуване на корема, замъглено виждане, лоша концентрация, усещане за горчиво, гадене сутрин и т.н.

 

 

Китайците вярват, че чрез точката на Конфуций е възможно да се повлияе И на: главоболие, заболявания на очите, сълзене, виене на свят, загуба на слуха, високо кръвно налягане, неврастения, емоционална нестабилност.

Тази информация може да ви бъде полезна ако сте здрав, за превенция и при леки състояния.

~Виктор Картавенко/econet.ru 

 

Още възможности за самопомощ Лечение с числа и цифрови поредици

 

* Статиите в този сайт са само за информационни и образователни цели и не заместват професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно медицинското ви състояние.

 

 

 

Don`t copy text!