Сърцето съдържа добре развита, независима нервна система с повече от 40 000 неврона и сложна и гъста мрежа от невротрансмитери, протеини и поддържащи клетки. Сърцето може да взема решения и да предприема действия независимо от мозъка и може да учи, помни и дори да възприема.

 

Има четири типа връзки, които започват от сърцето и стигат до мозъка на главата:

1) Неврологична комуникация чрез предаване на нервни импулси. Сърцето изпраща повече информация до мозъка, отколкото получава; това е единственият орган в тялото с това свойство и може да инхибира или активира определени части на мозъка в зависимост от обстоятелствата.

 

2) Биохимична информация чрез хормони и невротрансмитери. Сърцето е това, което произвежда хормона ANF, който осигурява общия баланс на тялото: хомеостаза. Един от ефектите му е да потиска производството на хормона на стреса и да произвежда и отделя окситоцин, който е известен като хормона на любовта.

 

3) Биофизична комуникация чрез вълни на налягане. Чрез сърдечната честота и нейните вариации сърцето изпраща съобщения до мозъка и останалата част от тялото.

 

4) Енергийна комуникация: електромагнитното поле на сърцето е най-мощното от всички органи на тялото, в пъти по-интензивно от това на мозъка. И се наблюдава, че се променя в зависимост от емоционалното състояние – когато се чувстваме уплашени, разочаровани или стресирани.

 

Знаем, че магнитното поле на сърцето се простира около тялото между два и четири метра – тоест, че всеки около нас получава енергийната информация, съдържаща се в сърцето ни. Мозъчната верига на сърцето е първата, която обработва информацията, която след това преминава през мозъка, който е в главата, в черепа! Не е ли тази нова верига по-нататъшна стъпка в човешката еволюция?

 

„Сърдечният мозък” активира изцяло нови по-високи центрове за възприятие в мозъка на главата, които интерпретират реалността, без да разчитат на минал опит. Тази нова верига не минава през старите спомени, нейното познание е незабавно, моментално и следователно има точно възприятие на реалността.

 

Прилича на научна фантастика. Доказано е, че когато човекът използва „мозъка” на сърцето, той създава състояние на биологична съгласуваност, всичко е хармонизирано и работи правилно, това е висша интелигентност, която се активира чрез положителни емоции.

 

Явно никой не го използва… Това е неактивиран потенциал, но става достъпен за все по-голям брой хора.

 

И как може да се активира тази верига? Култивиране на качествата на сърцето: откритост към другите, изслушване, търпение, сътрудничество, приемане на различията, смелост…

Възможно ли е да се държиш като светец 24 часа в денонощието? Това е практика на положителни мисли и емоции, която по същество ни освобождава от идеята за разделение между хората, както и от нейните три основни механизма: страх, желание/искане и доминиране над другите. Механизми, които са дълбоко вкоренени в човешкото същество, защото са ни служили, за да оцелеем милиони години.

= (3D моделът на снимката от статията е направен чрез наслагване на изображения и техники за генна експресия и микроскопски изображения.)

 

Откъс от книгата „Господарят на сърцето” на Ани Маркиер, математик и изследовател на съзнанието(„Le Maître dans le Coeur”, Annie Marquier)

Превод:М.С.(Guru Sakhi)

Още за връзката Сърце-мозък: ТУК

 

Don`t copy text!