Из „Петте езика на любовта“
Гари Чапмън

1. Утвърждаващи думи – При обучението на нашите деца сме склонни да критикуваме неуспеха. Ако прекалим, това може да причини разрушителни последствия за живота на детето като възрастен. Вземете решение да хвалите детето си за всяко добро нещо през следващата седмица. Минимум два комплимента на ден ще бъде добра цел.

2. Пълноценно време – Слезте на нивото на своето дете. Открийте неговите интереси и научете възможно най-много за него. Бъдете на разположение, като отделяте на детето си неразделеното си внимание. Отделяйте време всеки ден, за да отдавате на детето си (или на всяко от децата си) поне пет минути пълноценно време. Нека това бъде приоритет.

3. Получаване на подаръци – Подаръците, ако се прекали с тях, стават безсмислени и учат детето на неправилни ценности. Но периодичните подаръци, внимателно подбрани и дадени с утвърждаващи твърдения като „Обичам те, затова приготвих този специален подарък за теб“, може да посрещнат нуждата на едно дете от любов. Следващия път, когато купите или направите подарък на детето си, изразете любовта си устно, когато подарявате подаръка. (Може също да изразите любовта си, като откажете да дадете на детето си нещо, което според вас не е подходящо. „Обичам те и затова няма да ти купя гърмяща змия за домашно животно“)

4. Дела на служение – Макар непрестанно да показвате грижа за своите деца, следващия път, когато направите нещо, което има особено значението за детето ви, постарайте се да кажете, че това е израз на вашата любов към него. Изберете задача, които не е особено приятна, но е много важна за вашето дете. Научете ново умение или знание в „академичната“ област, за да станете по-информиран родител.

5. Физическо докосване – Прегръдките, целувките и подходящото докосване са много важни за емоционалния резервоар на детето. Имайте предвид възрастта, темперамента, езика на любовта и т. н. на всяко дете и определете уникален подход в тази област. Когато поотрасне, ще трябва да покажете чувствителност, но да продължите да поддържате постоянен навик за докосване като знак на приемане.

Когато откриете първичния език на любовта на детето си, вземете решение „да го говорите“ постоянно. Но не пренебрегвайте и останалите начини на общуване. Съ сигурност те ще бъдат още по-значими, след като говорите първичния език на своето дете.

Нумерологията може да ви подкрепи чрез Съпоставка за съвместимост родител/дете: ТУК

Don`t copy text!