С наближаването на 31 декември всеки от нас вероятно започва да се замисля за нещата, които е преживял през изминалата година, уроците, които е научил и човекът, който е станал благодарение на всичко това.

Сега е идеалният момент да направим нещо мъничко, с което да пуснем старата и да посрещнем новата година. Старата година вероятно е оставила малко или повече спомени, преживявания, емоции на плещите ни. Те трябва да се преразгледат, сортират, да се подреди нужното и да се изхвърли ненужното. Това е един прекрасен начин да се приготвим за едно ново начало, което се отваря за нас като първа страница от нова книга.

Много от нас смятат, че е напълно достатъчно да си напишеш целите за новата година. Това е вярно, но само наполовина. Ако само възнамеряваме новото, без да сме се освободили от старото, се лишаваме от едно много важно качество – ЛЕКОТА. Ако ни е леко отвътре, всичко се постига по-лесно, не мислите ли?

Ето няколко идеи за неща, които на пръв път изглеждат лесни, пренебрежителни и дори съвсем непредизвикателни… Но превръщането им в част от ежедневието може да има огромен ефект върху начина ни на живот.  

~ Казвайте по-често „благодаря“. Благодарихте ли на някого днес? Колко често казвате „Благодаря“? Всеки ден е безценен подарък. Единственият, който имаме сега и единственият адекватен отговор на него е благодарността. Ако се научим да благодарим все едно е първият или последният ден в живота ни, ще прекараме този ден наистина добре. Благодарете за нещата, които имате в живота си, и тогава ще имате истински добър живот…

~ Медитирайте. Медитацията е може би най-популярната практика за трениране на ума и постигане на физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Тя има редица ползи – освобождава от стреса, подобрява съня, прояснява мисленето, подобрява концентрацията и ни прави по-осъзнати. Звучи прекрасно, но не е никак лесно…  Много хора са пробвали да медитират и бързо се отказват, защото не им се получава.

~ Забавете темпото. Живеем в свят, обсебен от скоростта, от правенето на всичко възможно по-бързо и влагането на възможно по-малко време. Всеки момент от деня се усеща като надпревара с времето. Ако искаме да направим нещата по-добри, какво правим? Забързваме ги. Днес четем бързо, ходим бързо, отиваме на бързи срещи, и дори можем да запишем курс за „бърза“ йога. И това главозамайващото препускане в ежедневието ни пречи да видим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото… Препускаме през живота си, вместо да го живеем. Живеем забързан живот, вместо добър живот.  Фокусът на развития свят върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството на живот. Възможно ли е обаче да се освободим от това мислене? За щастие,  отговорът е „да“.

~ Помнете, че „никога не е късно“. „Потенциалът може да бъде разгръщан. Когато си мислите, че е твърде късно или че сте твърди стари, вие си намирате извинение, за да се откажете. Никой няма да ви доближи до успеха, освен самите вие. И когато дойде време да изгреете, бъдете най-ярката звезда“. Един от най-лесните начини да определиш дали си стар, е като се запиташ: „Осмелявам ли се да опитам нещо ново, което никога досега не съм правил? Природата определя възрастта, но не и състоянието на ума“.

~ Движете се повече. „Днес твърде много хора умират от усложнения, свързани с наднорменото тегло и затлъстяване. Ние се храним твърде много и се движи твърде малко“. Да се храним по-малко и да отделяме повече време за физическа активност.

~ Покажете емоциите си. Начинът, по който изглеждаме и се държим в обществото, понякога е коренно противоположен на това, което чувстваме и таим дълбоко в себе си. Добре е да се замислим за емоциите и чувствата, които изпитваме в живота си. Емоции, които често прикриваме, страхувайки се да не изглеждаме смешни, незрели, слаби, уязвими… Емоции, които прикриваме под умели поставени маски. И какво, ако ги покажем?

~ Опълчете се на страховете си. „Вашите страхове, вашите критики, вашите герои и престъпници, са вашите извинения, доводи, преки пътища, оправдания, вашите предатели. Те са измислици, приети за реалност. Изберете да виждате през тях. Изберете да ги пуснете да си ходят. Вие сте създателят на вашата реалност. С това осъзнаване идва пълната отговорност.

~ Просто започнете. Много неща в живота изглеждат невъзможни. Докато не започнем, не проявим търпение, отдаденост, упоритост… И може би най-важното – докато не премахнем всяко съмнение по пътя към крайната цел.  Няма невъзможни неща.

~ Отпуснете му края. Ще ми стигне ли времето, ще се справя ли с тази задача, ами ако се проваля, ами ако загубя работата си, ще срещна ли човека за мен, ами ако ме изоставят… Всеки от нас си е задавал тези или поне част от тези въпроси в определени моменти от живота си. И всеки от нас е изпадал в онова познато състояние на „лудост“, в което му се е искало да изпусне парата, да зареже всичко, да избяга, да забрави, да се изключи…  Как да се чувстваш балансиран, когато нищо в живота ти не е балансирано? Как да не полудееш? Какво, мислите, ще се случи, ако загубите контрола и му отпуснете края? Всъщност, нищо лошо да си напомняме колко нормално нещо всъщност са моментите на „лудост“ за всяко човешко същество. И колко важни са те за нашето емоционално и психическо здраве.

~ Не се опитвайте да се харесвате на всички. Можем да променим света. Можем да се харесваме на всички. Но не можем да постигнем и двете едновременно. Искаме хората да харесват постовете ни във Facebook, да ни следват, искаме всички около нас да ни се възхищават.  В съвременния свят малцина са хората, които нямат проблем с харесването в обществото. И това е една от причините да постигнат велики неща. Всеки визионер е бил обект на подигравки, преди да се спечели почит и уважение.  Ако искате да оставите наистина голям отпечатък върху човечеството, не трябва да позволявате на негативната настройка на масата да ви отказва от вашите амбиции и мисия. Дори и хората да не приемат или разбират вашата идея, дори и да ви се присмиват, вие просто трябва да продължите. Докато не съзрат величието на това, което правите.

~ Не спирайте да търсите. Кои са „търсачите в живота“? Това са хора, които имат безграничен ум, огън в очите, нестихващо любопитство. Хора, които искат да опознаят света. Хора, които обичат науката, промяната, вдъхновението, дизайна, креативността. Хора, които предизвикват статуквото, които непрекъснато подобряват нещата, които никога не се предават. Бъдете един от тях…

Източник:  www.economy.bg

Може да ви е интересно и полезно  Нумерологично изражение на думата *Благодаря* и силата на вибрацията ѝ

Don`t copy text!