Новак Джокович е най-известния сръбски тенисист, който многократно е печелил турнирите на Големия шлем и е начело на световните класации. Като тежък фен на тениса от около 30 години и кръвно свързана с държавата Сърбия, няма как той да не е поредната бележита личност, която да разгледам през окото на нумерологията.

Футболът е безспорно напред като топ спорта на Сърбия. След това идва баскетболът като очевидно второ място. След това волейболът, водната топка, хандбалът. Така първите пет спорта в Сърбия са все отборни, като тенисът не може наистина да се сравнява с тях. До златната ера на Ана Иванович/Новак Джокович тенисът е смятан до голяма степен за елитарно занимание за малцина, а не от обикновените хора.  Сърбите са нация предимно на отборните спортове, което обяснява и подчертава значимостта на постигнатото от Новак.

Бъдещият тенисист е роден на 22 май 1987 г. в Белград. Получава първата си ракета като подарък от родителите си Диана и Сърджан на четиригодишна възраст. Две години по-късно, една от звездите-треньори в сръбския тенис, Елена Генчич, забелязва талантливото момче и го поема под грижите си. Тяхното партньорство продължава до 1999 г. и включва и трудния период на бомбардировките на Белград от самолети на НАТО през 1998 г. Следобед Новак обучава и тренира където има свободни кортове из града и прекарва нощта в бомбоубежище. Това е продължило 76 нощи и е оставило дълбок отпечатък върху характера на тийнейджъра.

Графично нумерологичната карта представлява квадрат, наречен “Квадрата на Питагор” като върху цифрите от 1 до 9 се наслагват повторенията на числата редуцирани от датата на раждане.

1     4     7

2     5     8

3     6     9

Прието е да се наричат кръгове=повторения, натрупвания. Оттам се получават точки, чертички и комбинации от хоризонтали, вертикали или диагонали, които имат определено тълкувание.

Схема на рождената карта на Новак:

В нумерологичната карта на Новак Джокович няма най-силно число, а двойка равни по сила числа с по 3 кръга(повторения), което показва човек предразположен към колективизъм, но ограничен до още един или 2-ма души.  Носи го у себе си, търси го в живота като решава житейските задачи, често пречупвайки решенията заради малката група, колектива, най-близкото обкръжение, семейството. Разбира се, такава личност работи по-добре сред хора, в екип като по този начин е далеч по-успешна, отколкото напълно самостоятелно. Екипа зад тенисиста до голяма степен определя и успехите му. Двойката числа 2,7  показва човек, за когото отношенията, комуникацията с другите са от наистина основна мисъл за целия живот като те могат да бъдат само перфектни …всъщност не, съвършени и нищо по-малко от това! Значи и че Новак държи около себе си да има преди всичко стойностни личности. Най-силното число в картата му е 2 с 3 кръга, то е символ на способността да се учим от другите, влиянието на другите над Аза(1), а също и получаване от другите – съвети, помощ, любов, внимание, символ на обмена с околните. Колкото повече са кръговете (повторенията), а 3 не са малко, толкова по-склонен е човека да се вслушва в мнението на хората, да следва авторитети, а на моменти да се чувства зависим от мнението и решенията им. Вероятно затова и много дълго след като става професионален спортист, който сам започва да поддържа финансово семейството, баща му продължава да има водеща роля в живота на Новак. Като допълнение, заради избухливия характер и пиперлив език бащата Сърджан му създава неприятели и нерядко се налага Новак да се обяснява пред медиите за казаното или направеното от баща му, особено спрямо Роджър Федерер. Същевременно, докато е растял Новак именно баща му е направил и невъзможното за да осигури най-доброто за видимо талантливото си дете.

Родителите ми инвестираха много в мен – като енергия, като отдаденост и време. През 90-те години, когато растях, имахме две войни в Югославия, която се разпадна на шест държави. Една от тях е моята – Сърбия.”

Новак умее да разграничава своето от това за другите и би могло да се каже, че характеристика на така изявена 2-ка е: „Трябва да има за мен достатъчно – така ще има и за другите!”  За него е важно даването и вземането да имат добър баланс, но по възможност с превес на вземането. Има специфична корелация между числата 1 и 2 (Аз и Ти), която отразява отношенията с другите. Числото 1 е основополагащо за всяка карта като изява на Аза, тук то е с 1 кръг и не е най силното число, напротив  преди него има още три по-силни числа(2,7,9), което предполага малко по-бавно и на моменти по-трудно отстояване на собствената позиция.  Предполага човек, който има да се учи на самочувствие и как да държи на него, но това не му е лесно и заради по-силното влияние на другите над Аза(1). Нещата са още малко затруднени от факта, че 1-цата  е като натикана в ъгълчето на картата и стои „хлътнала” зад по-изявената 2 – ка, което отразява самочувствието на Новак, особено в моменти на спадове. Това създава трудности и е показател за известно отстъпление при отстояване на решенията. В началото на професионалната му кариера спадовете в играта му са били твърде често.

Като част от двойката числа(2,7) в картата, 7-цата  е с 3 кръга (повторения). Тя е символ на вътрешния глас и ни учи как да го разпознаваме. Такъв човек е дълбоко призван да развие съзнателност и духовна изрядност пред себе си и пред Бога, а след това и пред хората. То е един допълнителен Ангел-хранител, който ни нашепва вярната посока и учи човека да умее да разграничава ясно този глас, да откликва на висшите подтици на Духа, но с действие, а това се култивира с успешно преодоляване на трудностите в житейския път и справяне с проблемите в отношенията.

Пътя на живота/Личната вибрация в картата е отново числото 7 . Показва за пореден път духовно призвание за такъв човек. Новак винаги ще търси най-доброто, ще иска нещо повече. Ще носи и една вътрешна самота и дистанция спрямо другите, която се преодолява със смирение и работа върху личностно развитие и духовно повдигане. Такива хора са едни от най-големите мечтатели, визионери. Мисълта им може да лети далече. Така акцентирана 7-ца, показва човек буден, обаятелен, харизматичен, който иска да е добър пример за останалите хора. Новак е като мост(каквато е и формата на картата му), по който минават другите, но това разбира се задължава и изисква смирение и осъзнатост,  да не дели нещата на материални и духовни. Да полага усилия да одухотворява материалното и да материализира идеите си.

Джокович наистина е вярващ християнин, това не е поза. Той построява ресторант за бездомни и социално слаби в Белград, напълно безплатен за хранене. В родния град на баща му му в Черна гора се появява съвсем немалък параклис преди няколко години, като никой не разбира как е финансирано изграждането му. Никой и не пита. Всеки е наясно кой е дал парите – Ноле, както го наричат в Сърбия и Черна гора.

“Преди да бъда известен тенисист, аз съм вярващ християнин – казва звездата в тениса. – Моля се всяка сутрин. Така започва денят ми. Първо изразявам благодарност за това, че съм здрав, за състоянието на тялото ми и за възможността да се развивам многофункционално в живота си. Благодарен съм за това, че имам семейство, за това, че виждам невероятен изгрев всяка сутрин и, че мога да изпълнявам задълженията си като баща, съпруг и спортист.”

Новак е универсален спортист, който може да играе еднакво добре на всеки тенис корт – било то трева, клей, килим. Джокович е сред тенисистите, които имат най-нестандартното решение за най-напрегнатите моменти или иначе казано – „импровизация на подхода” – да обърне очакваното в неочаквано. Той не следва шаблони и модели, които са заучени, а измисля тактически ход съобразно съперника си и това, което той очкава/не очаква от него.

Като се има предвид таблицата на буквите на латиница и техните вибрации името Novak Djokovic е с вибрация 8 – отговорност, сигурност, както и материално число, бизнес умения, управление на парите, но и карма свързана именно с тях.

Азбука (Латиница)

1 2 3 4 5 6 7 8 9
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Вибрацията на двете имена (8) събрана с Личната вибрация/Път на живота(7) може да даде число, което е благоприятно или не съвсем и внася известна корекция на житейския път. Важна е и  комбинацията на името с формата на рождената карта. Наложени една върху друга и съпоставени показват как името влияе спрямо рождената карта – позитивно или негативно. В този смисъл вибрация 8 събрана с Пътя на живота/Личната вибрация от датата на раждане, която е 7,  дава като Обща вибрация(2-те имена+Лична вибрация) число 6 (8+7=15=6) – символ на творчество, артистичност, интуитивност, любвеобвилност, афинитет към пъстрота в пряк и в преносен смисъл, както и любовта във всеки неин аспект – чувствена и чисто човешка. Това е и липсващото число в рождената карта на Новак – чрез вибрацията на името се получава специфично акцентиране върху 6-цата – вероятно затова и той е толкова артистичен и добър имитатор.

Схема на картата на двете имена на латиница:

Двете имена представени графично като нумерологична карта са с форма наречена „на градежа”. Тази форма е от благоприятните в нумерологията и респективно внася позитивна корекция в цялостната картина защото акцентира върху решимост и целеустременост(4-5-6) и публичния образ, „имиджа”(диагонала Ангелски, 1-5-9). Същата карта(Двете имена) съотнесена спрямо рождената удвоява енергията на диагонала наречен Ангелски, 1-5-9 и създава „заземяване”, стабилна основа чрез хоризонтала 3-6-9, което е доста съществено. Чрез наслагването на двете карти(две имена и рождена) се получава като нова, Обща карта(две имена+рождена карта) наречена „розетка” с всички числа от 1 до 9, което е особено благоприятно.

Схема на Общата карта(две имена+рождена):

Има и още нещо, което оформя много съществени нюанси в това, дали един човек ще прояви или не личностните си качества разумно или ще злоупотреби с тях. То е свързано с вибрацията на буквите в трите имена на човека, които се добавят към Личната вибрация – т.е. 8+7=15. Ако общия сбор на Вибрацията на имената и Личната вибрация е едноцифрено число, то качествата, които човек притежава най-често остават дълго време недостъпни за човека и той може да ги развие едва след доста опити от типа проба/грешка и то в по-зряла възраст(след 35-тата година), а може и да не ги развие. Ако сборът е над 10(както в случая 8+7=15), то тогава показва, че неизбежно ще се стигне до развитие на вложените качества. Тук при Новак е именно втория вариант – започва да се занимава с тенис на 4 години, по негово собствено желание, въпреки че родителите му са спортисти в дисциплината ски и живеят и работят в най-големия ски-курорт в Сърбия – Копаоник.

Има три основни елемента във „величието” на Джокович. Първите два са характерни за всички успешни спортисти и хора на изкуството – талант и отдаденост. Някои хора имат таланта, но не притежават достатъчно отдаденост. Докато други имат по-скромни способности, но страхотна решимост да успеят, която ги отвежда при други по-надарени. Но на базата на убеждението, че и двете неща са необходими в подходящ баланс за създаването на един спортен шампион, Джокович без съмнение има феноменални двигателни умения и амбицията да извлече максимума от тях. Същото може да се каже за Роджър Федерер и Рафаел Надал. Ако водещите три фигури в световния тенис трябва да се разграничат според техния определящ образ, Федерер би бил стилният традиционалист, Надал – силният физически бик, докато Джокович е нещо като професора-философ. Но този професорски образ не се вижда толкова лесно и често, колкото образите на другите двама, и светът невинаги разбира тази комбинация от сърцат воин и мислител.

Не че Джокович има някакви проблеми със забелязването, всъщност той изглежда е роден артист. Канен е на много от големите американски телевизионни предавания и с удоволствие участва във всички публични прояви, от които много от тенисистите биха избягали. Но всичко това има голяма стойност за неговата държава Сърбия и за неговия образ на шоумен.

Хуморът играе наистина важна роля за Новак. Тези, които са работили с него казват, че има невероятно чувство за хумор. Както и нужда да го демонстрира. Държи обаче времето за забавление и времето за работа да са стриктно разделени – перфекциониста от 7-цата като Лична вибрация. Новак Джокович не е против показването на пародии на колегите, което кара публиката на стадиона да избухва в смях  и да иска това от него на всеки турнир. Феновете на спортиста предполагат, че тенисистът е получил прякора „Жокера” заради веселото си настроение, което съдържа алюзия и към неговото фамилно име Djokovic – сякаш идващо от английската дума „ joke“, която значи шега. Всичко това напълно кореспондира с Общата вибрация 6(две имена+Лична вибрация) – носител на артистичност, блясък, дори показност.

М.С.(Guru Sakhi)

Don`t copy text!