Парадоксът е, че колкото повече ненужни неща имаме в живота си, толкова повече неща ни липсват.

А това, което най-много ни липсва, е пространство. Пространство, което да ни помогне да видим стаята си по друг начин. Пространство, в което да видим прозореца в стаята и невероятната гледка, която той ни открива. Пространство, в което да видим къде точно е вратата за изход към живота, за който мечтаем.

Колкото повече пространство имаме в нашия ум, толкова повече място има за прекрасните неща в живота.

КАК ДА СИ ОСИГУРИМ ПРОСТРАНСТВО В ДВЕ СТЪПКИ

1. ЕЛИМИНИРАЙТЕ
За да позволим на нещо грандиозно да влезе в живота ни, трябва да му направим място да влезе в живота ни. Трябва да разчистим.

Хората и действията, които не са от първостепенна важност за качеството на вашия живот, са първото нещо, върху което трябва да работим всеки ден:

– Малко приятели, но качествени. Такива, с които забравяш за времето и които те правят по-добър човек.
– Малко клиенти или бизнес, но с голям потенциал.
– Малко разговори, но дълбоки и весели.
– Малко дрехи, но качествени.
– Малко храна, но качествена.
– Малко думи, но на място.
– Малко действия, но когато трябва.

В началото ще ви е трудно да изоставите това, с което толкова дълго сте живяли – приятели, гаджета, работа, навици, мисли, вярвания в своите възможности и тези на хората около вас. Ще ви се струва, че това е част от вас, която трябва да загърбите.

Но знайте, че за да станем по-добра версия на себе си, ние задължително трябва да “убиваме” с решения старите версии на себе си.

Старата версия, която си губи времето си във Facebook вместо да създаде нещо, което помага на хиляди хора.

Старата версия, която иска да се вижда с много хора, защото я е страх да остане сама със себе си и да се изправи срещу проблемите, които сама е донесла.

Старата версия, която я е страх да се промени, защото не е сигурна какво точно ще се случи ако го направи.

Когато решим да намалим количеството и разчистим своята стая от ненужното в нея, качеството ни на живот се повишава почти моментално.

Изведнъж стаята ни се струва по-голяма, по-красива. Изведнъж виждаме прозореца, прекрасната гледка, която той разкрива, както и вратата, която води до нея.

2. НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАЗВАТЕ НАЙ-МОГЪЩАТА ДУМА НА СВЕТА ПО-ЧЕСТО
Веднъж след като сме изчистили стаята от ненужното, трябва да изградим нов навик, който ще ни помага да я държим чиста, спретната и просторна.

Всеки ден някоя нова възможност ще звъни на вратата ни и ще ни убеждава да я пуснем в нашата стая. Възможност, от която всъщност нямаме особена нужда. Чистене на предното стъкло, втори бизнес за повече пари, среща с някой стар приятел, на която ще си говорите празни приказки, още дрехи, нова по-скъпа кола и т.н.

Кажете “НЕ” на всичко това, което не ви прави живота по-смислен.

Това, което има значение, е, че когато дойде някой или нещо в живота ни, което наистина важно за нас сега, ние няма да имаме място къде да го сложим.

Няма да имаме пространство, защото ни е било страх да кажем “НЕ” и да премахнем нещо или някой или пък сме сантиментални към това, което е било полезно и приятно за нас в миналото, но вече не е.

Парадоксът тук е, че качеството на нашия живот е пряко свързано с умението ни да казваме “НЕ” по-често.

~Мирослав Запорожанов/digitalpro.bg

Може да ви е интересно и полезно Можем ли да казваме НЕ и как да се справим ако не успяваме?

Don`t copy text!