Мандалите, нещо странно, екзотично и тайнствено… Те символизират небесата на Божествата, символът на Вселената, картата на Небесата над нас. В превод от санскрит, думата означава кръг, център или това, което е около центъра. Използва се както за лечение, така и за медитация. Много често е и защита на духовното цяло и на психическото равновесие.

Мандалата се състои от три части. Първият, външен кръг се свързва със знанията, които трябва да придобиете, да преодолеете, за да се свържете със следващото ниво. Това е огненията кръг, който ще изгори материалното ви съзнание. Петте цвята са човешките сетива, свързани с физическия ни свят. Вторият кръг е висшето знание, състоянието на просветление или т.нар. брилянтен пояс. Когато достигнете това състояние, то си остава като аксиома,постоянно и неизменно в съзнанието ви. Вътрешния, трети кръг е лотосът, най-висшата форма на усещания, дворецът, вратите,които се отварят само за онези, които са достигнали най-голямото просветление.

Мандалата е от голямо значение за напредналите ученици,както и за непосветените, когато се използва за изцеление на ментални, физически и емоционални проблеми. Тя може да прочисти пространството, водата,която пиете, както и да доведе до хармонизиране на съзнанието ви. Разблокира вътрешния ни потенциал и активизира астралното ни ДНК. Настройва ни на Божествените акорди. Всеки сам трябва да избере своята мандала, разчитайки на интуицията си. Реално, всичко зависи от моментното ви психологическо състояние. В началото е възможно да избирате тъмните цветове, ако сте в депресивно състояние. Колкото по-ярки са цветовете,толкова по-хармонични ставате със себе си.

Ако основата и е черна, то това е отсъствие на светлината. Период, когато около вас усещате опасност, когато имате психологичен проблем и когато сте загубили вяра в себе си. Аз, лично, смятам, че черният цвят е символ на защитата и на желанието да извадим тъмната си страна за да я балансираме. Това е нощта в живота ни, след която очакваме яркия ден.

Червеният цвят е кръвта, силата, агресията и настъплението. Той активизира сексуалната енергия и премахва пасивността ви. Колкото и странно да звучи, червеният цвят символизира и целебната сила, която ще излезе на повръхността. Това е огънят, който ще ви доведе до трансформация и ще разчисти пътя ви за нови изживявания. Ако изберете мандала с преобладаващ червен и черен цвят, то е възможно да имате някакво заболяване, което трябва да преодолеете. Същото се отнася и ако преобладава розово с черно. Тогава трябва да сте внимателни и да се самоизследвате дали не сте склонни към саморазрушаване и какво искате да постигнете. Този тип мандали ще ви помогнат да преодолеете емоционалните си проблеми.

Розовият цвят символизира любовта, но онази, висшата, Божествената, кармичната. Тази,която заслужаваме да ни се даде. Розовият цвят носи пасивност и означава,че имате нужда от почивка и от ориентиране… Нуждаете се от вниманието на околните, както и от успокоение на нервната система. Розовото ще ви избави от стреса и ще ви донесе любов. Може да отключи талантите ви. Вярата в чудесата и вълшебствата- това е розовото.

Зеленият цвят е доста сложен защото може да символизира както енергията, така и безграничното спокойствие. В аурата е носител на целебната сила. В мандалата ще покаже, че вие сте човек,който е готов да носи прекалено големи отговорности за сметка на другите и да сте готов на саможертви. Зеленото са положителните емоции и баланса, особено ако е в по-тъмните нюанси. Ако сте по-агресивни и напрегнати, този цвят ще ви донесе хармония и спокойствие, но не и ако се намирате в депресия. Тогава ще засили пасивността ви. Зеленият цвят е обновлението и новото раждане, прераждане, както и готовността ви да станете родители, да създадете семейство.

Оранжевото…жизнерадост, творчество и усмивка…Това е границата на огъня, неговият краен пламък. Този цвят ще повдигне самочувствието ви и ще реши личните ви проблеми. Засилва енергията ви и радостта от живота. Символизира слънцето и изявата, прошката към себе си и към другите. Много подходящ за хора,които се намират на кръстопът и за лечение на депресии. Засилен в мандалата, оранжевият цвят е добър за защита на деца.
Подобен на оранжевия е златистият цвят. Той носи победа, слава и богатство. За това се свързва с кралицата и краля. Излъчва мъдрост. Усилва потокът на енергията ви, но не е добре да е прекалено наситен в мандалата.

Жълтият цвят е силата на интелекта. Носи благополучие и умението на разбираме душата си. Носи нов живот, надежда и очаквания. От друга страна, може да показва, че сте разсеяни и летите от време на време. Жълтото е активното мъжко начало. Ще ви научи бързо да вземате решения и да изчезне колебливостта ви. Засилва положителните ви качества и ви казва,че трябва да бъдете себе си. Ако сте прекалено критичен и язвителен, жълтото не е подходящо за вас.

Синият цвят в мандалата е духовността. В зависимост от нюансите си, той може да въздейства по различен начин. Може да е както жертвоготовността, така и връзката с Божетсвеното. Свързва се с интуицията, с края и възраждането. В тъмните си тонове, той носи сила и воля и засилва издръжливостта ви. Действа добре на нервната система. Ако сте егоцентрик, тъмносиньото не трябва да е преобладаващ в мандалата ви. В светлите си нюанси е символ на живота и на чистотата. Засилва умението ви да се справяте с трудностите сами.

Виолетово – тайнството, магията и вълшебството. Този цвят ще изчисти аурата ви и енергийното ви поле. Засилва индивидуалността ви и ви дава малко по-голям егоцентризъм, особено, ако сте склонни да се жертвате за щяло и нещяло За това е добре да се ориентирате към по-тъмните му тонове. Успокоява дихателната система. Ще ви хвърли на границата между реалността и мистиката. Засилва прекалено интуицията ви и носи връзката с Космическата енергия. Ако сте човек,който прекалено контролира всичко около себе си,това не е вашия цвят.

Кафяво – символ на земята и стабилността. В мандалата този цвят ще ви донесе защита и практичност. Той носи безопастност и домашен уют. Медитацията върху кафявото ще ви донесе концентрация. Не е подходящ, обаче, ако се намирате в депресивно състояние или сте неуверени. Плътските желания се засилват с кафявото. Ако имате проблеми със съня, то се насочете към мандала с този преобладаващ цвят. Засилва връзката между членовете на семейството и стабилизира здравето ви.

Сивият цвят в мандалата не е подходящ за хора,които са меланхолични или имат здравословни проблеми. Ако сте прекалено емоционални,това е вашият цвят,защото ще ви научи на разум и стабилност. Той ще примири вътрешните ви противоречия,защото символизира границата между черното и бялото. Стабилизира положението ви и премахва ненужната чувствителност.

Бяло – мир, сняг, чистота и свобода. В мандалата ще ви помогне да премахнете препятствията, но и ще ви покаже, че сте си самодостатъчни. Ще ви донесе вяра в собствените сили. Означава, че вие сте готови за ново начало и го започвате. Обновява енергията ви и оздравява организма. Бялото изчиства ума ви и ви подготвя за духовно развитие. променя изцяло психиката ви. Това е цвета на магията и на тайните учения.

Автор ДАНИЕЛА ТОДОРОВА – КАБАЛА

В отделна статия можете да си изберете цветна мандала, която да ви послужи според вашите желания – инфо ТУК

Нумерологията може да ви предложи също и Мандала за благоприятност(инфо ТУК) и Лична числова мандала – буквите в името комбинирани с рождената карта(инфо ТУК)

* Статиите в този сайт са само за информационни и образователни цели и не заместват професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно медицинското ви състояние.

 

Don`t copy text!