Замисляли ли сте колко вида любов има? Когато казваме „Обичам те!” или подписваме мейлите си „С обич!”, наясно ли сме каква точно е тази любов? Вероятно древните гърци биха били доста шокирани от отговорите на тези въпроси, защото те различавали съвсем ясно шест типа любов.
Ето кои били те:


Ерос
Първият вид любов носел името на гръцкия бог и изразявал идеята за сексуална страст и желание. Но гърците не мислили за Ерос като за нещо позитивно, защото той въплъщавал опасна, пламенна и ирационална любов. Любов, която може да вземе контрол над човека и да го обладае.
Въпрос: Ерос плашел гърците, но дали днес ние целенасочено не се стремим именно към него и към лудостта на влюбването, което той ни предлага?


Филия
Вторият вид любов символизира дълбокото приятелство или филия, която гърците ценели много повече от Ерос. Филия се появява между онези, които рамо до рамо преодоляват трудностите. Тя е демонстрирането на лоялност и готовността за саможертва.
Въпрос: Във времето, в което имаме стотици приятели във facebook, към колко ли от тях можем да кажем, че изпитваме този тип любов?


Лудус
Лудус символизира игривата любов, която се ражда с флиртуването и в първите моменти на връзката. Но „лудус” може да бъде наречено и състоянието ни на щастие, когато сме навън, танцувайки цяла нощ с непознати.
Въпрос: Може би малко от „лудус” е точно това, което ни е нужно, за да освежим интимния си живот?


Агапе
Агапе е безкористната любов. Тя е любовта, която даваме на всички хора, независимо дали са ваши близки или далечни непознати. Агапе е любовта-дар, най-висшата проява на любов.
Въпрос: И, като че ли най-липсващата по света днес? Нивата на съчувствие към околните рязко спадат през последните години, и агапе е застрашен вид любов, която има нужда да бъде съживена.


Прагма
Петият вид любов се появява единствено в дългогодишните връзки, при които прагма преминава в дълбоко разбирателство между партньорите. Прагма е да правиш компромиси, да показваш търпение и да бъдеш толерантен, да полагаш усилия, да даваш любов вместо да очакваш да я получаваш.
Въпрос: Не е ли по-важно да се научим как да оставаме влюбени, отколкото да хвърляме толкова много енергия в това да се влюбим?


Филаутия
Последна е любовта към самия теб. Но тя има две разновидности! Себичният и нездрав нарцисизъм и силата да обичаш себе си така, че да увеличиш любовта, която даваш на околните.
Въпрос: Не е ли вярно, че само, ако обичаш истински себе си ще има какво да дадеш и на другите?


Днес, всички ние търсим тези любови въплътени в един единствен човек или сродна душа. Посланието на древните гърци, обаче, е да „възпитаваме“ разнообразните видове любов в себе си, и да изоставим манията си да срещнем съвършенството в някой друг. Не очаквайте един човек да може да ви даде изобилие и от лудус, и от ерос, и от агапе, и от прагма.
Затова въведете шестте вида любов в мислите, думите и делата си и се опитайте да усъвършенствате най-великото от всички изкуства – Любовта!

Via Център Калей/kalei.bg

Нумерологията може да ви подкрепи чрез Съпоставка за съвместимост между любовни партньори: https://5itagor.com/uslugi/

Don`t copy text!