За да се насладите на красотата и магичната сила на това място за молитва и медитация – можете да си направите олтар и у дома. Ето как.

Подберете точното място

Ако има място, на което практикувате, добре е олтара да е в близост до него. В противен случай, изберете тихо кътче, където ще можете да се усамотявате. В перфектния случай мястото ще гледа на изток, но това съвсем не е задължително.

Изберете физически олтара

Самият олтар може да е специално отделена за това маса или пък да е просто рафт от библиотеката ви, шкаф, кът от бюро или друга повърхност. Важно е вие да се чувствате добре с разположението му. Можете да оставите олтара непокрит или да изберете красива материя, която да сложите отгоре.

Определете намерението си

Затворете очи и се свържете с вътрешното си намерение да създадете олтар – каква функция искате да изпълнява той? Може би това ще е място за йога и медитация. Може би ще е начин да почитате важни хора и събития в живота си. Може би ще е вашият начин да се свързвате с нещо по-голямо. Първото нещо, което изникне в съзнанието ви обикновено е най-близко до настоящите ви нужди и желания. С времето намерението ви ще се променя и това е напълно в реда на нещата – просто сменяйте обектите на олтара, така че те да отговарят на вътрешното ви състояние.

Съберете точните предмети

Традиционно олтарът е място, на което се поставят фигури и снимки на божества и учители. Освен тях, на олтара си можете да разположите свежи, ароматни пръчици, кристали, живи цветя и плодове. Ежедневни предмети, които имат сантиментална стойност също могат да намерят място сред другите вещи. Всъщност, няма ограничения относно това какво можете да поставите на олтара – следвайте вътрешните си усещания и точните неща ще попаднат на него.

Пречиствайте мястото редовно

Олтарът е място с по-особена енергия – сякаш въздухът там е по-различен. За да го запазите така, пречиствайте го редовно. Това можете да направите със светена вода, инсенси(ароматни пръчици) или тамян.

Използвайте олтара си

Олтарът не е поредното място в дома ви, което просто събира предмети от дома и ежедневието. Той е създаден с цел, с намерение – спомняйте си ги често и го използвайте по предназначение. Наслаждавайте му се, молете се и медитирайте в близост до него. Отделяте време всеки ден да се зареждате с неговата енергия.

Не се ограничавайте с един олтар

Можете да създадете много повече от един олтар в дома си. Всъщност, можете да превърнете цялото пространство в голям олтар, където всеки предмет е ценен за вас и ви прави щастливи, където всяко нещо е на точното си място, нищо не липсва и нищо не е излишно. Ако започнете да гледате на пространството, което обитавате по този начин, ще усетите колко по-приятни, леки и изпълнени със смисъл са дните ви.

Чрез Йога Мандала

Don`t copy text!