За да достигнем жизнените си цели, изключително важно е да се обкръжим с тези хора, които ще ни помагат в изкачването на нашите върхове и ще ни оказват подкрепа в моментите на опасност.

Преди няколко десетилетия американският предприемач Джим Рон става известен със своя реч, в която споделя следната идея:

„Ти си средноаритметично на петимата души, с които прекарваш най-много време.“

Тоест нашите спътници, тези, с които „сме в една лодка“, определят средното ниво на щастието ни, както и на ефективността ни във всяка област.

 

 

Създаването на добър екип, придружаващ ни е нещо много важно. Както успехът на една експедиция зависи от сбора на силите и способностите на членовете в групата, така и всекидневният ни живот е повлиян от хората, с които прекарваме най-много време.

 

 

Според Джим Рон, ако оценим по скалата от 1 до 10 степента си на радост, която изпитваме от контакта си с нашите 5 души, средноаритметичното между тези оценки ще бъде собственото ни ниво на радост. Представи си, че радостта, която ти носят твоите пет души, оценяваш с 9, 8, 8, 2 и 3. Средноаритметичното на тези числа е 6, което означава, че ти си умерено щастлив в живота си.

 

 

Ако искаш да повишиш „оценката“, престани да се виждаш много често с онези двама, които си оценил с 2 и 3, и ги замести с хора с по-висок жизнен тонус. Така незабавно ще се повиши и нивото на собствената ти всекидневна радост.

 

 

„Всеки от нас познава хора, които при контакт ни предават енергията си, с които, без да знаем защо, се чувстваме добре. Както и хора, общуването с които ни потиска, натъжава и ограбва енергията ни. Всичко това се случва, защото във връзките ни с другите, всеки ден и всеки път, ни заразяват техните емоции.“ ~Феран Рамон-Кортес

 

Кортес, който е експерт в областта на комуникациите обяснява, че психическият ни баланс зависи от емоциите, които обменяме с околните всеки ден. По собствените му думи, „осъзнаването на емоционалното заразяване може да обърне на 180 градуса живота и връзките ни. Всички ние предпочитаме да общуваме с хора, които „зареждат батериите“ ни, а не с такива, които крадат от енергията ни. Съзнателният избор с какво искаме да се „заразим“ ще ни помогне да поддържаме по-добри връзки и да се сдобием с по-добри спътници.“

 

 

КАК ДА НАПРАВИШ КАРТА НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ?

Първата крачка към това да разбереш какви са приятелствата ти и да сложиш ред в тях е да определиш какъв вид връзки установяваш с всеки човек, какво изискват те от теб и какво ти носят.

 

За да визуализираш по-добре тази задача, раздели хората, с които общуваш, в следните две групи:

 

  1. Приятели, които винаги или почти винаги ми носят оптимизъм и добра енергия, които се вълнуват искрено от живота ми и ми вдъхват увереност.
  2. Хора, които винаги или почти винаги ми говорят за себе си, често искат услуги и изказванията им за живота в повечето случаи са негативни; или хора, с които общувам по задължение, но не ми е особено приятно да ги виждам често.

Щом разделиш социалния си кръг на две части, отговори си на важния въпрос: Към коя група принадлежи всеки един от 5-те души, с които прекарвам най-много време?

После приложи упражнението на Джим Рон по отношение на личното си щастие или на онзи аспект от живота си, който искаш да подобриш. Ако средното ти число е ниско заради някой „двойкаджия“, помисли как да отдалечиш този човек от обкръжението си и потърси на негово място някой „експерт“ в областта.

превод: Васил Тепеделенев

Нумерологията може да ви насочи чрез Съпоставка с приятел, която да ви покаже доколко съвместими сте, всъщност: ЛИНК

Don`t copy text!