Обръщайки се към лекар с оплаквания за заболяване в половата сфера, вие винаги ще чуете за патогени, които са проникнали в тялото ви под влияние на хормонален дисбаланс, стрес и други фактори на фона на отслабен имунитет. Нито един експерт няма да ви разкрие истинските причини за болестта, но отдавна е известно, че здравето на жените се основава до голяма степен на емоционалното и психическо равновесие, следователно лесно може да бъде разклатено, в случай на неприемане на някои неща – например, външен вид, социален статус или особеност на характера.
Много представителки на нежния пол в продължение на години примерно не могат да забременеят, страдат от възпаление, хормонални смущения и нередовен или болезнен цикъл и всички опити на лекарите да открият причината за заболяването не успяват. Може би е време да се обърнете към психосоматиката и следователно да се впуснете в себе си и да се опитате да намерите психологическите фактори, които биха могли да се превърнат в основната причина за болестта.
В продължение на много години тази тема е проучвана от известния психотерапевт Валери Синелников. Ето какво казва той за това:
„Ние сами създаваме собствените си болести
В своята многогодишна практика не веднъж се убеждавах, че екологичната обстановка, храната или източниците на инфекция са само провокиращи фактори за развитието на женските заболявания. Истинската причина е много по-дълбока и няма значение дали тялото или душата страдат от това.“
В този случай експертът е убеден, че е невъзможно да се свърже един или друг психологически фактор със специфична болест, защото всеки човек по различен начин преживява жизнените ситуации. Независимо от това, възможно е да се идентифицират редица признаци, които ще подскажат на жените правилната посока за лечение на заболяванията.
Психосоматични причини за женските заболявания
По-долу разглеждаме психосоматичните причини за женските заболявания и възможните начини да се освободим от тях.
Болести на матката
Матката е най-нежното и най-уязвимото място в женското тяло и затова в моменти на обида, раздразнение или гняв именно този орган поглъща в себе си всеки негатив – черни мисли, болка и страдание. Не е изненадващо, че именно матката е засегната от най-тежки заболявания като ендометриоза, полипи, ерозия, миоми или фиброми.
Млечница (Кандидоза)
Колкото и да ви звучи нелогично, вагинална кандидоза, или млечница, се появява не заради безразборен секс, а точно наобратно – заради нежеланието на партньора да прави любов с партньора си. И както показва практиката, болестта ще ви атакува дотогава, докато сексът не започне да ви доставя взаимно удоволствие.
Ерозия на шийката на матката
Според статистиката това е една от най-разпространените женски болести, която днес се среща както при възрастни жени, така и при много млади момичета. Без съмнение, лошата хигиена, честата смяна на сексуалните партньори, както и генетичната предразположеност оказват голямо влияние върху развитието на болестта, но основната причина за заболяването е неспособността на представителките на нежния пол да реализират себе си в една връзка, неумението да бъдат женствени и чувство им за малоценност. В тази връзка, психолозите препоръчват допълване на медикаментозното лечение на ерозията с психологически практики. Такива жени трябва да се научат как да обичат собственото си тяло, да усетят своята привлекателност и значение за мъжете.
Полипи
Появата на полипи показва, че жената изпитва съжаление към себе си. Такава жена се обижда на мъжете, но винаги при това акцентира вниманието на себе си, не разбирайки защо всичко е толкова зле в живота и́ и защо не е щастлива с мъжете. За да се справи с този проблем, тя трябва да разбере, че той не е някъде отвън, не е в мъжете, а е в самата нея. Тази млада дама привлича проблемите като се влюбва в онези, които я карат да страда. За нея е важно да се научи да поема отговорност за живота си и да отговаря за своите решения, тогава ще има по-малко негативни преживявания.
Между другото, когато ви открият ерозия или полипи, не бързайте да се съгласявате на обгаряне. Изхождайки от психологическите причини за болестта, с това просто вкарвате болестта дълбоко в душата си. Може би като отпуснете обидата и престанете да се самосъжалявате, ще можете да се справите с болестта.
Ендометриоза
Това неприятно заболяване, характеризиращо се с възпаление на повърхностния слой на матката и болезнено кръвотечение, има и психологическа мотивация, а именно – постоянно напрежение и очакване на удар от мъжа. Жените с такова заболяване възприемат мъжете много критично, постоянно ги упрекват, изказват претенции и недоволство от поведението на партньора си, и всичко е заради това, че те се страхуват от предателството. Ясно е, че не може да се преодолее такава болест само с някакви лекарства. За да направите това, е важно да се научите да възприемате мъжа като личност, да разберете, че всички мъже са различни и сред тях има и лоялни и почтени хора, които не са способни на предателство. Когато една жена започне да се доверява на любимия си, ще спре постоянно да очаква удари в гърба, а проблемите в половите й органи незабавно ще изчезнат.
Фибромиома на матката
Фибромиома – това е доброкачествен тумор в матката, който нерядко се появява при разкъсване на мускулни влакна в процеса на раждане. Въпреки това, специалисти, занимаващи се с психосоматични проблеми, казват, че за всичко това е виновно уязвеното женско самолюбие. С този проблем се сблъскват жени, които са натрупали обида към мъжете; които не са могли да простят изневяра или друго предателство. Какво е характерно? Колкото по-остра е обидата, която не дава покой на жената, толкова по-бързо се развива туморът, който в даден момент може да се превърне в злокачествена форма.
Трябва да се каже, че е трудно да се излекува фибромиома с лекарства. В начален етап лекарите правят опит за лечение на болестта с хормонални и хомеопатични лекарства, но в повечето случаи стигат до необходимостта от операция за отстраняване на матката. А тази стъпка е много болезнена за психиката на жените. Именно затова психолозите препоръчват да не се натрупват обиди, да се научат да ги пускат, за да има възможност за лечение на фибромиома с лекарства, ако е възможно, разбира се.
Нарушения на менструалния цикъл
Модерната медицина вярва, че основната причина за нарушенията в менструалния цикъл при жената е хормонална недостатъчност. Това е така, но психиката играе много по-важна роля. Проблемът идва от нежеланието на нежния пол да види в себе си жената и да бъде сексуално привлекателна, както подобава на представителка на нежния пол. В същото време се забелязва, че менструалният цикъл се нормализира, когато жената се присъедини към женски колектив, където намира подкрепа и разбиране от други жени. Започвайки да се грижи за външния си вид, насочвайки вниманието си към дамски теми, откривайки и приемайки своята женска природа, тя не забелязва как менструацията става по-малко болезнена, а след това цикълът се връща в норма.
Заболявания на млечните жлези
Женските гърди са символ на майчинството, грижи, възпитание и контрол. С помощта на гърдите майката храни детето си, успокоява го, затова и всички патологии, свързани с гърдите, сигнализират за това, че вие чувствате много силна привързаност към детето си, а може би и към вашия съпруг. Болестта в гърдите се проявява на фона на прекомерна опека и грижа за близките, а също и от страх да не би случайно нещо да унищожи тази хармония. Жените с подобни преживявания могат да развият мастит, мастопатия и дори тумори в млечните жлези.
Как да предотвратите подобни усложнения или да се борите с вече съществуващите заболявания? Без лекарства или оперативна намеса проявени заболявания, разбира се, не могат да минат, но за подпомагане на лечението може да се говори.
За да направите това, спрете непрекъснато да наблюдавате и „задушавате“ близките си с прекалената си грижа. Мъжът е силната половината от семейството ви, така че дайте му правото самостоятелно да взема важни решения, а детето от раждането си трябва да се учи на правилно изграждане на семейните отношения. Веднага щом осъзнаете проблема и предприемете стъпки за коригирането му, ще подпомогнете оздравяването си или ще получите допълнителна защита от появата на заболявания на гърдата.
Болести на яйчниците
Женските полови жлези, наречени яйчници, изпълняват в тялото две важни функции – репродуктивна и хормонална. От медицинска гледна точка, състоянието на яйчниците показва доколко една жена е готова да се реализира като продължител на рода и да износи здраво дете. Що се отнася до психосоматиката, тя свързва яйчниците с творческия потенциал на жената. В тази връзка, заболявания на половите жлези загатват, че не използвате съществуващия си творчески потенциал, загубили сте вяра в себе си и много се боите, че ще станете лоша майка. И докато не се отървете от тези психологически проблеми, ще ви мъчат тумори и кисти на яйчниците, както и възпалителни заболявания като салпингит и аднексит (възпалителни заболявания).
Фригидност
Най-накрая, да кажем за отсъствието на сексуално желание у жената и невъзможността за достигане на оргазъм. Психологически тази болест говори за живот в постоянен страх. И този страх е предизвикан от сексуален контакт. Такава жена отрича всякакви плътски удоволствия, предпочитайки духовна близост. Доста вероятно е тази дама да е израснала в семейство на пуритани, може би нейните родители са я възпитали в строгост и са забранявали всякакви контакти с момчета. Характерно е, че фригидните жени избират за себе си сексуално непълноценни мъже, като по този начин оправдават своята безчувственост. Самостоятелно да се измъкне от такива психологически капани не е по силите на никого, защото този блок е много силен. Но за да се реши този проблем, може да помогне силен духом партньор, който с много внимание и търпение да открие колко сексуална и чувствителна е жената до него и че тя може да обича секса и да изпитва оргазъм.
Вярно е, че за това човек трябва не само да бъде силен духом, но и много влюбен в своята жена.
Прекрасни дами! Време е да осъзнаете, че вашите заболявания в никакъв случай не са присъда, така че не е нужно да се страхувате, че те ще доведат до непоправими последици. Опитайте се да работите върху себе си, за да станете по-мили, по-нежни и по-женствени, научете се да прощавате, да обикнете себе си и хората около вас. Тогава ще станете наистина здрави и щастливи!
Превод: М.Казакова

 

Don`t copy text!