Във всички ежедневни ситуации трябва да гледате какво е от полза за вашето семейство, а не за семейството на родителите ви. Вашето семейството възниква веднага щом напуснете родителския си дом. Може дори да се състои от един човек – вие самите.

За да може в една двойка да цари енергиен баланс, трябва да е ясно кой на кого колко и какво добро е направил.
Всеки от нас има семейство. И дори да не живеем заедно с всички наши роднини и много от тях да са починали, между нас все още съществуват енергийни връзки. И съдбата ни зависи от тях. Това казва учението на Берт Хелингер – немски философ и психотерапевт, основоположник на семейните констелации.
Закон за енергийното равновесие
Съпругът и съпругата са енергийно идеална двойка. Те имат един за друг изцеляваща, а понякога и спасителна сила. Облакът на тази сила се самозаражда между онези, които са обвързани от любов, редовен секс и раждане на деца. Те с готовност обменят енергия: взимат и дават много, не се колебайте да поискате и да получите. Връзките в щастливата двойка се изграждат на „меркантилна“ основа – енергията под формата на услуги, съвети, знания, разговори, подаръци и отстъпки непрекъснато се прехвърля от съпруга на съпругата и обратно. И докато те са щастливи да получат и имат какво да дадат, бракът се запазва.
Съпружеските жертви имат смисъл. Вие дарихте свободно време, пропуснахте рождения ден на приятелката си, но пък помогнахте на съпруга си с неговия проект. Той получи премия и ви подари почивка на Бали. Вашата жертва ви донесе благодарността на съпруга ви и едно прекрасно пътуване. И тези, които казват, че истинската любов не изисква нищо, а само дава и се радва, грешат. Според Хелингер само любовта на родителите към децата им е безусловна и не изисква нищо в замяна.
Ако някой в ​​двойката започне да обича „безусловно“ – това означава, че има големи лични проблеми. И в това няма нищо добро. Този, който не е сигурен в себе си, дава много и не иска нищо. Но в душата му се натрупва негодувание („Използват ме!“, „Чувствам се употребена!“).
И ако някой не е в състояние да отплати с добро за полученото добро, той се чувства виновен, притеснен, ядосан и прекъсва връзката.
Затова всеки от нас е чувал няколко истории за това, как една жена всеотдайно и направо героично се е грижила за любимия си мъж по време на тежкото му заболяване, изоставяйки живота си, а когато той се възстановил – поблагодарил и се е оженил за друга. Той не е подлец, той просто е бил смазан и изведен от релси от потока на нейното благородство и мащаба на доброто й дело. Невъзможно е да се живее в такова състояние – балансът на силите е нарушен. И той е трябвало да си тръгне.
За да може в една двойка да цари енергиен баланс, трябва да е ясно кой на кого колко и какво добро е направил и как да му се отплати. В такова счетоводство няма романтика, но има много ползи. Съпругът изнася боклука всяка сутрин и пазарува през уикенда – вие прекарвате уикенда така, както на него му харесва. Вие сте направили първата вноска за апартамента от вашите спестявания – той се заел с ремонта на жилището. Съпругът ти е сервирал закуска в леглото – ти не му врънкаш на път за вилата на приятелите, когато той един час се мотка и не може да намери пътя. Това е нормалната циркулация на енергия в семейството.
„Гръмоотвод“
Във всяко семейство има „гръмоотвод“ – човек, който е тежко болен, слаб, ексцентричен или хронично без късмет. Той поглъща нещастията на всички останали, страда вместо тях и неутрализира негативната енергия, предназначена за семейството и родата. Не можете да го оставите на произвола на съдбата – той е крайъгълният камък в основата на семейното благополучие. В противен случай празното пространство ще започне да примамва някой друг да играе ролята на „гръмоотвод“. И никой не знае кого родовото поле „ще назначи“ за ролята на селския луд или вечно губещия неудачник. Затова е най-добре да поддържате системата в баланс.
Дяволът се крие в детайлите
Дъщерята се грижи за самотна болна майка, отдава й всички си сили и не сколасва да се омъжи. Всичко е ясно – ужасно нарушение на енергийната хармония в семейството. Ние правим някои обикновени малки неща и губим енергия капка по капка, отслабвайки, както при хронично кървене.
Омъжена жена, луда по йога, упорито учи баща си и майка си да живеят правилно и здравословно, да станат вегетарианци и да медитират. Те обичат месо и смятат, че медитацията е глупост. Тя им купува духовна литература. Те се ядосват, тя бяга, затръшвайки вратата. А вкъщи тя има проблеми със съпруга си: той постоянно играе компютърни игри и почти не говори с нея. Жената се оплаква: „Толкова съм духовна, защо нямам късмет със съпруга си?“ Тук късметът няма нищо общо със ситуацията. Тя страда от липса на родителска енергия, тъй като е нарушила потока си, опитвайки се да се издигне над тях и не дава нищо на съпруга си. Затова и той не й дава нищо, като се отдалечава все повече. Ако тя вместо да учи мама и тате как да живеят, се опита да събуди интереса на съпруга си към ведическите принципи, щеше да има повече смисъл. Те поне щяха да се карат, което щеше внесе енергия в живота на връзката, и след това щяха да се сдобрят. Щяха да имат жив диалог помежду си.
Това е един от важните аспекти в учението на Хелингер: във всички ежедневни ситуации трябва да гледате какво е от полза за вашето семейство, а не за семейството на родителите ви. Вашето семейството възниква веднага щом напуснете родителския си дом. Може дори да се състои от един човек – вие самите. Теорията на Хелингер твърди, че вашите интереси са по-важни за вас и по-важни от тези на вашите родители. И това е добре.
~автор Владислав Сирица/психотерапевт/cluber.com.ua
Нумерологията може да ви подкрепи чрез Съпоставка за съвместимост между любовни партньори
или изследването Връзка с предците: ТУК

 

Don`t copy text!