Есен. Листопад. Подзим. Това са някои от имената за този период на годината, в който дните стават по-кратки, а нощите – по-дълги и температурите падат.
Есента е израз не само на разпад в циклите на живота на всяка година, но също и значително събитие в нашия живот.
Есента обозначава спад. Сега е време, в което усещаме и някак по-студени ветровете. Те ни водят към сезона на предците. Годината завършва и ние остаряваме; хората около нас умират – близки приятели или сродни души, мощни хора, които са преминали отвъд булото и „са променили формата си“.

Забелязвам, че листата се зачервяват и пукат под краката ми. Аз леко вървя по земята, а планините са пълни с влажна мъгла. Планините са златни, оранжеви, жълти, зелени и ръждиви. Есента ме кара да погледна собствената си смъртност. Тя предизвиква желанието ми да вляза в неизследваната територия, да се откажа от това, на което държа толкова много.

Нашите предци са един невероятен ресурс от другата страна на булото. Разбира се, че те не са мъртви. Каква смешна представа, че хората, които те обичат, които някога са ходили край теб, държали са ръката ти и са водили твоите ранни стъпки, сега са отделени от теб; може би не можеш да ги видиш, но това не означава, че те не са тук с теб. Трябва да се довериш на начина, по който виждаш с вътрешното зрение и чуваш с вътрешния слух, защото те са тук, толкова близо, колкото е и твоята молитва.

Да остаряваш означава да узряваш, да помъдряваш, да придобиваш повече опит, да ставаш по-мек и да търсиш по-дълбок смисъл и мир в живота. Остаряването е свързано и с това как си инвестирал времето и енергията си в преследване на собствените си цели и предназначение в живота през всички години на работа. Ако сте отдавали силата си и не сте търсили почтеност и добродетелност, вероятно ще Ви е трудно да се погледнете в огледалото. Не, не само в огледалото на стената, където бихте се надявали, че ще гласи: „Вие сте най-красивият от всички“, а истинското огледало зад очите и в лицата на другите.

С времето нашите родители остаряват и побеляват, виждаме в огледалото колко бързо се превръщаме в техни образи, малко по-различни, но с една обща нишка, минаваща през тях.Чували ли сте предците да Ви говорят в тишината? Вашата пра-баба? Можете ли да я доловите чрез спомени и снимки, усмивки и смях на любящите деца, внуци и правнуци. Чухте ли я? Може би е време да започнете да слушате.  Всеки от нас има способността да се върне обратно през поколенията и да започне да отстранява неща като срам, нечестност и страдание от живота си. Те са натрупвани и предадени през поколенията до нас.
Можем да се освободим от тях.

Само ако си дадем възможност да слушаме, да обърнем внимание на детайлите в своя живот и след това да имаме смелостта да действаме!

Шаманите-лечители са работили със звука, използвайки тъпана. Той е бил основният им инструмент. Благодарение на неговата сила и вибрация, те пътуват в медитация до „дървото на живота“, общуват с духовния свят, със света на природата и с четирите елемента. Не на последно място – използват го за лечение на тялото и душата на човек.  Част от това древно знание е запазено и до днес. Благодарение на неговите пазители, то може да бъде предадено в помощ на сегашните и бъдещи поколения.

Стивън Аш /звукотерапевт „Свещено барабанене“

Нумерологията може да ви подкрепи чрез Съпоставка родител/дете или изследването Връзка с предците: ТУК

Don`t copy text!