Какво представляват мудрите? Думата „Мудра“ означава „знак“ или „печат“. Едно от първите споменавания се отнася до каноничните санскритски текстове. В религии като будизма и индуизма майсторите активно използват мудрите(пози на ръцете) за ритуали.

 

 

 

Мудра терапията е древен метод на лечение, който принадлежи към Аюрведа и ученията на йогите, които се появяват в Индия преди повече от 5 хиляди години. Мудрите са помощно средство при лечение, подпомагат лечебните процеси, независимо от състоянието или вида на заболяването. Те могат значително да подобрят състоянието, ако се изпълняват правилно, искрено и редовно.

Бхутадамара мудра е известна като жест подчиняващ духа и предпазва от зло. Тази мудра е специфична за четириръката форма на Ваджрапани, която е един от трите защитаващи духове около Буда. Този дух е един от най-широко споменаваните в индийските духовни текстове. Мудрата предпазва от разрушителни сили и неутрализира деструктивни програми.
Използване:
Ръцете са кръстосани в китките на нивото на гръдната кост(Сърдечна чакра Анахата) – за да се създаде идеята за свързваща верига през Аза. Дясната ръка е върху лявата, дланите са обърнати навън, а безименният пръст надолу за да образува кръг. Обикновено двата средни пръста са леко свити. Палецът сочи право навън от двете страни в заплашителния жест. Формата, която създавате, трябва да прилича на разперени крила на птицата Гаруда. (В будистката традиция Гаруда са огромни птици, чието размахване на крилете предизвиква буря и които понякога могат да приемат човешки облик. В будистката иконография са изобразявани със змия в човката.)
Твърди се, че Гаруда ужасява всички злонамерени духове, както и се предполага, че подобно положение на ръцете може да внуши страхопочитание. Това е жест на защита.

 

 

Допълнение: Към този изцелителен процес може да включите и числови поредици(кодове), които имат отношение към дадено неразположение или заболяване. Информация за Лечение с числови поредици по Г.Грабовой

Още полезно инфо за други мудри: ТУК

* Статиите в този сайт са само за информационни и образователни цели и не заместват професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно медицинското ви състояние.

Don`t copy text!