Вие използвате тези пет думи всеки ден и дори не предполагате, че по този начин сами можете да се обричате на провал. Отстранете ги от речника си и ще се изненадате от промените, които се случват в живота и работата ви.
Думите, които произнасяме всеки ден в офиса и навън сред близки и приятели до голяма степен определят степента на нашия успех. Изследователи по темата са забелязали, че в лексикона на “вечния губещ” най-често се срещат тези пет думи.

1. “Късмет”
Непредвидени събития наистина може да се отразят на работата ви, но трябва да правите разлика между “събитие” и “късмет”. Това са различни неща.
Вярата в късмета ви фокусира върху въображаема конструкция, на която нито вие, нито някой друг не може да повлияе.
Още по-лошо – късметът се превръща в оправдание за провалите ви (просто лош късмет) и обезценява вашите постижения (просто имах късмет).

2. “Враг”
Вие наистина имате конкуренти. И понякога те трябва да загубят за да спечелите вие. И все пак – в бизнеса няма врагове.
Враговете са на война, където хората се избиват един друг. Бизнесът е история за това как да се създадат добри продукти, а не да се убива.
Когато наричате вашите конкуренти врагове, затваряте за себе си възможността за бизнес. Днешните конкуренти утре стават партньори.

3. “Отказ”
Бихте ли искали хората винаги да са съгласни с вашите идеи? Примамлива перспектива. Но в живота всичко е различно, и хората често възприемат вашите идеи с враждебност.
Разбира се, можете да възприемате възраженията на хората като провал. А може да осъзнаете, че в действителност вашите желания не съвпадат с желанията на другия човек.
Вместо да се фокусирате върху думата, която автоматично ви прави нещастни, по-добре се съсредоточете върху намирането на нов подход към въпроса или обсъдете идеята с някой друг.

4. “Омраза”
В разговори често се чуват фрази като “Мразя шефа си” или “Мразя моята работа.” “Мразя” е вредна дума, тя създава болести в тялото ви. Всеки път, когато я произнасяте, сякаш заразявате тялото си с раковите клетки.
Не става дума всичко да се възприема в розово. Просто не е нужно да замърсявате съзнанието си с омраза към нещо или някого.

5. “Но”
Вероятно познавате хора, които завършват на обсъждането на всички въпроси, с думата “но”.
Това звучи така: “Страхотна идея, но …” или “Съгласен съм, че трябва да действаме, но ….” Тази дума “Но” обезкуражава и убива всякакво желание да се направи нещо. Има едно просто решение: заменете “но” с “и”. Проверете тази рецепта в действие, когато почувствате, че от устата ви е на път да пробие поредното “но”.

По материали от интернет

Може да ви е интересно и „Речта и лексиката определят човека“: ТУК

Don`t copy text!