Илюзиите са изкривено възприятие на реалността. Те ни карат да вярваме в това, което не съществува. Това е много опасно, защото хора заобиколени от илюзии, престават да се развиват, стремят се към мечтите си и извършват необмислени действия. Най-разпространените илюзии са:

1. Ще се заема с това по-късно, сега нямам време…

Това е най-популярната илюзия. Няма такова понятие като „нямам време“. То е винаги тук и само вие можете да решите как да се разпореждате с него. Ако нещо е действително важно за вас, ще намерите време.

2. Мога да постигна целите си по-бързо…

Много се стремят да достигнат целите си преди определения срок. Това невъзможно. Придвижвайки се към целта, трябва да преминете всички пътечки. Ако пропуснете някоя от тях, постигната цел няма да оправдае очакванията ви.

3. Аз контролирам…

Вие не контролирате абсолютно нищо, освен собствения си разум. Животът във всеки един момент може да ви поднесе неочаквани изненади.

4. Ще бъда щастлив, ако…

Много хора се заблуждават, мислейки, че утре ще се случи нещо хубаво, проблемите ще изчезнат и те ще бъдат щастливи. Да бъдеш щастлив може само в настоящия момент, и ако вие не можете да намерите за това причина точно сега, няма да я намерите и в бъдеще. Опитайте се да промените възприятието си към околния свят и е възможно да видите, че за да се радвате на живота не е необходимо все нещо да очаквате.

5. Аз мога да променя другите…

Не си струва да подхранвате илюзията, че можете да промените друг човек. Вие можете само да промените отношението си към него или да го вдъхновите да опита да се промени сам.

6. Ще направя това, когато…

Не се лъжете, измисляйки причини да отлагате работите се за по-нататък. Вие може цяла година да чакате да дойде дядо ви, за да ви помогне в лепенето на тапети, но бъдете уверени, че когато той дойде ще се намерят още хиляда причини, които ще ви попречат затова. Ако вие имате действително важна работа, заемете се с нея сега, иначе никога няма да я свършите.

7. Ще се поупражнявам, когато имам повече сили…

Ако искате да се упражнявате, започнете веднага, а ако не искате да правите това, не се оправдавайте с лъжливи обещания.

Превод от руски Таня Т.

Via Вълшебната спирала

Don`t copy text!